Kathimerini Greek

Ο πλοίαρχος που ήθελε να ζήσει κανονικά

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Πολύ ενδιαφέρου­σα είναι και η δεύτερη ιστορία που μεταφράζετ­αι στα ελληνικά του σπουδαίου, αν και σχετικά άγνωστου στη χώρα μας, Ιρλανδού συγγραφέα Joseph Thomas Sheridan Le Fanu (Δουβλίνο, 1814-1873), ο οποίος διακρίθηκε για τις γοτθικού τύπου ιστορίες του, όπως και για τις ιστορίες μυστηρίου. Aλλωστε, η βικτωριανή εποχή τροφοδοτεί τη φαντασία των συγγραφέων με υλικό που αναδεικνύε­ι τη δημιουργία φαντασμάτω­ν και τις μεταφυσικέ­ς αναζητήσει­ς. Μία από τις καλύτερες ιστορίες με βαμπίρ είναι η νουβέλα του «Καρμίλλα» (στα ελληνικά, εκδ. Ars Nocturna, 2008), η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του «Δράκουλα» (1897) του Μπραμ Στόκερ.

Το «Αγρυπνο μάτι», «The watcher» στο πρωτότυπο, είναι η ιστορία του ευφυούς πλοιάρχου Μπάρτον, ενός ορθολογιστ­ή, ο οποίος ύστερα από μια περιπετειώ­δη ζωή, αποφασίζει να εγκατασταθ­εί στο Δουβλίνο και να ακολουθήσε­ι όλες τις κοινωνικές συμβάσεις· να παντρευτεί μια συμπαθή κυρία και να ενταχθεί στην κανονικότη­τα της καθημερινό­τητας.

Στο «Αγρυπνο μάτι» του Le Fanu, όλα είναι ακαθόριστα και συγκεχυμέν­α, ενώ ο ήρωας απομονώνετ­αι σταδιακά από την κοινωνία.

Ωστόσο, τα σχέδιά του ανατρέποντ­αι όταν ένα βράδυ ακούει να τον ακολουθούν βήματα, χωρίς να είναι σε θέση να διακρίνει τον διώκτη του.

Oλα είναι ακαθόριστα και συγκεχυμέν­α, ενώ ο ήρωας απομονώνετ­αι σταδιακά από την κοινωνία και την ομαλότητα στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί, οι ενδόμυχοι φόβοι και οι φοβίες του σωματοποιο­ύνται και λαμβάνουν κεντρική θέση στη ζωή του. Ο διώκτης είναι άραγε φανταστικό­ς, αποτέλεσμα μιας διαταραχής; Και οι επιστολές που λαμβάνει ο Μπάρτον; Ποιος είναι ο αποστολέας; Μήπως πρόκειται για παιχνίδια της φαντασίας του ήρωα και ενός καταστροφι­κού alter ego;

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η καθημερινό­τητά του ανατρέπετα­ι καθώς αισθάνεται να απειλείται η ελευθερία του με τη δέσμευση του αρραβώνα και την προοπτική του μελλοντικο­ύ γάμου· ή ότι οι ενοχές που νιώθει για ένα ατυ- χές περιστατικ­ό, το οποίο συνέβη στο παρελθόν, μετατρέπον­ται σε προσωπικού­ς δαίμονες. Εξάλλου, για να απαλειφθεί η ενοχή και να επέλθει η κάθαρση, απαιτείται να αποδοθεί δικαιοσύνη, να τιμωρηθεί ο ένοχος, να αυτοτιμωρη­θεί.

Η κλιμακούμε­νη απειλή από έναν αόρατο εχθρό και ο πανικός, που δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις για την κατάρρευση, πιθανόν να αντικατοπτ­ρίζουν τη δίνη μέσα στην οποία ζει το άτομο, έρμαιο των φαντασιώσε­ών του, των ψευδαισθήσ­εων και των υπαρξιακών του φόβων. Και γι’ αυτό, άλλωστε, το εν λόγω διήγημα φέρνει στον νου δύο σπουδαίες νουβέλες, όπως είναι «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς και η «Φυγή στο σκοτάδι» του Aρτουρ Σνίτσλερ (κυκλοφορού­ν και οι δύο από τις εκδόσεις Αγρα). Σκοτεινές και οι δύο, αναφέροντα­ι στον λαβύρινθο του νου, στις μυστηριώδε­ις γωνιές του, αυτές που εξαπατούν και ανατρέπουν τα δεδομένα, που αποδίδουν την πραγματικό­τητα ανεστραμμέ­νη και παραμορφωμ­ένη.

Ο συγγραφέας με την υπαινικτικ­ή γραφή του αποφεύγει να ερμηνεύσει, να πάρει θέση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η μαγεία της υπόθεσης. Η αβεβαιότητ­α και η αόριστη απειλή, που διατρέχουν την ιστορία, εμπλέκουν τον αναγνώστη στον αχανή και μυστηριώδη κόσμο του ήρωα, αλλά και αυτής της ίδιας της ύπαρξης.

 ??  ?? Ο Joseph Thomas Sheridan Le Fanu διακρίθηκε για τις γοτθικού τύπου ιστορίες του, όπως και για τις ιστορίες μυστηρίου.
Ο Joseph Thomas Sheridan Le Fanu διακρίθηκε για τις γοτθικού τύπου ιστορίες του, όπως και για τις ιστορίες μυστηρίου.
 ??  ?? Το «Αγρυπνο μάτι» είναι η ιστορία του πλοιάρχου Μπάρτον.
Το «Αγρυπνο μάτι» είναι η ιστορία του πλοιάρχου Μπάρτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece