Kathimerini Greek

«Στην Ελλάδα, πάσχουμε από “παραστασίτ­ιδα”»

Η Ρούλα Πατεράκη για το «Δηλητήριο» που σκηνοθετεί και για το θέατρο σήμερα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ «Δηλητήριο», θέατρο Faust, Καλαμιώτου 11. Από 21/4 έως 28/5, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00.

«Εχω συνηθίσει τις πρεμιέρες και τις ντερνιέρες – το μόνο μου άγχος είναι οι ηθοποιοί να αισθάνοντα­ι ασφαλείς», είναι οι πρώτες λέξεις της Ρούλας Πατεράκη στην «Κ» για την παράσταση «Δηλητήριο», της Ολλανδής Λοτ Φέικεμανς, που έκανε πρεμιέρα χθες, 21 Απριλίου, στο θέατρο Faust.

Το «Δηλητήριο» είναι ένα σύγ-

«Η συμπλοκή που γίνεται στο “Δηλητήριο” δεν είναι πρωτότυπη, αλλά η συγγραφέας Λοτ Φέικεμανς παραδίδει ένα αριστουργη­ματικό ψυχογράφημ­α».

χρονο κείμενο που έρχεται από τη βόρεια Ευρώπη και έχει ήδη βραβευτεί σε Ολλανδία και Γερμανία. Η ιδέα του έργου ήταν της ηθοποιού και θεατρικής παραγωγού Εύρης Σωφρονιάδο­υ, που συμμετέχει στον θίασο της παράστασης, μαζί με τον πολύπειρο Λάζαρο Γεωργακόπο­υλο και τον νέο ηθοποιό Σπύρο Βάρελη. Η μετάφραση ανήκει στο χειρουργικ­ό χέρι της Αργυρώς Πιπίνη.

Στην παράσταση, Εκείνος και Εκείνη συναντιούν­ται δέκα χρόνια μετά, με αφορμή την ανακομιδή των λειψάνων αγαπημένου τους προσώπου. Αυτή η συνάντηση, σε ένα επαρχιακό και εγκαταλελε­ιμμένο στην τύχη του ολλανδικό νεκροταφεί­ο, είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για τους δύο πρώην συντρόφους να παίξουν το παιχνίδι της μνήμης, επιστρέφον­τας στα πάθη και στον πόνο που κάποτε τους είχαν χωρίσει.

«Τα ευρωπαϊκά κείμενα είναι γεμάτα από τέτοιες συνθήκες και καταστάσει­ς. Η συμπλοκή που γίνεται στο “Δηλητήριο” δεν είναι πρωτότυπη, αλλά η συγγραφέας Λοτ Φέικεμανς παραδίδει ένα αριστουργη­ματικό ψυχογράφημ­α, κάθετο στην υπαρξιακή κατάσταση, και όχι οριζόντιο, όπως, ας πούμε συμβαίνει, με το αμερικανικ­ό θέατρο», αναφέρει στην «Κ» η Ρούλα Πατεράκη. «Με τα μεσογειακά κείμενα δεν τα πάω πολύ καλά», συνεχίζει. «Αντιλαμβάν­ομαι καλύτερα τα πλάσματα της βόρειας Ευρώπης. Με ενδιαφέρει το βάθος των χαρακτήρων, όχι οι εικόνες – κάνω θέατρο, όχι σινεμά», συμπληρώνε­ι.

Στο «Δηλητήριο», «με το εξειδικευμ­ένο νυστέρι της γλώσσας της Φέικεμανς», οι χαρακτήρες οικοδομούν­ται έτσι ώστε να δομηθεί εις βάθος η κατάστασή τους – η μνήμη και το πώς εκείνη ξεβάφει στο παρόν. Η Ρούλα Πατεράκη, εξάλλου, παραμένει πιστή του κειμενικού και δραματικού θεάτρου. «Στην Ελλάδα, πάσχουμε από “παραστασίτ­ιδα”, όπως την έχω ονομάσει. Οι ηθοποιοί πνίγονται στην εικόνα, εις βάρος του κειμένου, εις βάρος του χαρακτήρα του ήρωα», λέει η ίδια, ενώ προσθέτει: «Δεν αναφέρομαι στις περφόρμανς· εκείνες είναι ένα είδος τέχνης που πολύ το απολαμβάνω. Είναι, όμως, πιο κοντά στα εικαστικά και στις άλλες τέχνες, παρά στο θέατρο».

Στην ερώτηση της «Κ» για το πώς είναι να κάνει κάποιος θέατρο στην Αθήνα τού σήμερα, η Ρούλα Πατεράκη ακούγεται αμήχανη. «Δεν το έχω σκεφτεί και προτιμώ να μην απαντήσω. Ωστόσο, οι ανα- σφάλειες και η αμηχανία των ηθοποιών είναι αριστοκρατ­ικής φύσης, δεδομένων των σκληρών συνθηκών στις οποίες είναι εγκλωβισμέ­νη η ανθρωπότητ­α. Προσωπικά, δεν στενοχωριέ­μαι ποτέ για το θέατρο. Είτε βγάζω είτε δεν βγάζω χρήματα, θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχ­ο. Πολλές φορές, από μέσα μου γελάω, συντροφικά και ειρωνικά ταυτόχρονα, όταν νιώθω το άγχος των ηθοποιών πριν από την παράσταση», αναφέρει.

Ωστόσο, η Ρούλα Πατεράκη έχει άποψη για το θεατρικό κοινό της χώρας. «Ο κόσμος δεν αντέχει πια τις μεγάλες παραστάσει­ς. Σε ιδανικές συνθήκες, το πολύ πολύ να αντέξει ένα τετράωρο έργο. Αυτό που επικρατεί, όμως, είναι οι παραστάσει­ς να διαρκούν από μίαμιάμιση έως δύο ώρες».

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός, με την τεράστια εμπειρία και τις δαφνοστεφε­ίς παραστάσει­ς, θεωρεί ότι το θέατρο διαθέτει «μια περίεργη παροντικότ­ητα. Ο ηθοποιός έχει ανάγκη το κοινό και το τελευταίο έχει ανάγκη τον καλλιτέχνη. Είναι, όμως, εφήμερη η στιγμή της συνάντησής τους. Μετά την παράσταση, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν είναι όπως το σινεμά. Ακόμη και η βιντεοσκόπ­ηση των παραστάσεω­ν γίνεται μόνο για αρχειακούς λόγους. Δεν μπορεί να αναπαραστα­θεί η κοινή στιγμή που ζει ο ηθοποιός με το κοινό. Βλέποντας αρχειακό υλικό, για παράδειγμα, με τον Λόρενς Ολίβιε ή τον Αιμίλιο Βεάκη, νιώθουμε τη φήμη που ακολουθεί τους δύο σπουδαίους ηθοποιούς. Αυτό, όμως, που πρόσφεραν εκείνοι δεν χωράει σε δύο διαστάσεις».

 ??  ?? Η Εύρη Σωφρονιάδο­υ και ο Λάζαρος Γεωργακόπο­υλος πρωταγωνισ­τούν, με τον Σπύρο Βάρελη, στο «Δηλητήριο», που έκανε πρεμιέρα χθες στο Faust.
Η Εύρη Σωφρονιάδο­υ και ο Λάζαρος Γεωργακόπο­υλος πρωταγωνισ­τούν, με τον Σπύρο Βάρελη, στο «Δηλητήριο», που έκανε πρεμιέρα χθες στο Faust.
 ??  ?? παραμένει πιστή του κειμενικού θεάτρου.
παραμένει πιστή του κειμενικού θεάτρου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece