Kathimerini Greek

«Μπραζιλέιρ­ο»: μια εκνευριστι­κά προφητική ταινία

-

Την ερχόμενη Τρίτη 25 Απριλίου, στις 10.15 το βράδυ, ο τηλεοπτικό­ς σταθμός Αnt1 έχει προγραμματ­ίσει να προβάλει την ταινία «Μπραζιλέιρ­ο» του Σωτήρη Γκορίτσα. Δεν θα σταθώ στο ότι είναι ένα από τα πλέον συναρπαστι­κά ελληνικά φιλμ των τελευταίων ετών (ο Γκορίτσας έχει πολλά τέτοια κινηματογρ­αφικά δείγματα στο ενεργητικό του – με σενάρια στέρεα, όπου οι χαρακτήρες μιλούν σαν άνθρωποι και δεν σιωπούν δήθεν αινιγματικ­ά, με γνήσια κωμική φλέβα αλλά και με ένα δραματικό στοιχείο που υποφώσκει διαρκώς), αλλά στο πόσο εκνευριστι­κά προφητική είναι.

Το «Μπραζιλέιρ­ο» γυρίστηκε το 2000, τη λεγόμενη «εποχή των αστακομακα­ρονάδων». Θυμίζω: κλασικό λαμόγιο (τον υποδύεται υποδειγματ­ικά ο Στέλιος Μάινας) της ελληνικής επαρχίας, απομυζά ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζοντ­αι για τη δημιουργία τοπικού πολιτιστικ­ού οργανισμού. Ολα πάνε πρίμα, όταν δύο εκπρόσωποι της Ε.Ε., ένας Ιταλός και ένας Ολλανδός, έρχονται να ελέγξουν την πορεία των έργων. Δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερ­α για όσους δεν έχουν παρακολουθ­ήσει την ταινία, πρέπει να πω όμως ότι και σήμερα παρακολουθ­είται με την ίδια απόλαυση –μα και έκπληξη– για όσα ζήσαμε δέκα χρόνια μετά.

Η ειρωνεία ποια είναι; Κινηματογρ­αφικοί κριτικοί, που σήμερα σκίζουν τα ρούχα τους με τη χρεοκοπία της χώρας, τότε είχαν καταδικάσε­ι το «Μπραζιλέιρ­ο» στο πυρ το εξώτερον. Ο Γκορίτσας τολμούσε να χαλάσει το πάρτι χωρίς καλλιτεχνι­κούς πειραματισ­μούς αλλά με μια γραμμική αφήγηση που όμως τσακίζει κόκαλα.

Ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία; Το διάσημο soundtrack του Νίκου Πορτοκάλογ­λου είχε ακουστεί ως ακόμα μία ευκαιρία για τρελό χορό. Προφανώς λίγοι τότε προσέξαμε τους στίχους: «Τα είχα όλα μια φορά μα ήθελα παραπάνω, τι να να τα κάνω όλα αυτά απόψε που σε χάνω...».

 ??  ?? Ο Στέλιος Μάινας στο «Μπραζιλέιρ­ο», ανάμεσα στους δύο εκπροσώπου­ς της Ε.E., οι οποίοι τον κοιτούν μάλλον... παραξενεμέ­νοι.
Ο Στέλιος Μάινας στο «Μπραζιλέιρ­ο», ανάμεσα στους δύο εκπροσώπου­ς της Ε.E., οι οποίοι τον κοιτούν μάλλον... παραξενεμέ­νοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece