Kathimerini Greek

Η κρυμμένη γοητεία της Ταϊπέι

Η πολύβουη πρωτεύουσα της Ταϊβάν παντρεύει με τον δικό της τρόπο στοιχεία Ανατολής και Δύσης

- Toυ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

εβδομάδα θα γίνω 64», μου είπε με ένα μικρό χαμόγελο. Στη λεπτή του φιγούρα, τα γυαλιά του με τον χρυσό σκελετό και τους κόκκινους φακούς έμοιαζαν ξένα, αλλά περισσότερ­η εντύπωση μας έκανε το τάμπλετ που έβγαλε για να σημειώσει τα στοιχεία μας και να βγούμε μια αναμνηστικ­ή φωτογραφία. Ο Ουίλιαμ Χουάνγκ ανεβαίνει καθημερινά τα κλιμακωτά μονοπάτια για το πρωινό ραντεβού του στα τερέν του μπάντμιντο­ν που βρίσκονται κρυμμένα στην πυκνή, τροπική, βλάστηση του όρους Γιουανσάν στην καρδιά της Ταϊπέι. Στέλεχος επιχειρήσε­ων ο ίδιος και πιθανώς οι συμπαίκτες του, κρατούν αυτή τη συνήθεια πολλά χρόνια, όπως λένε στο τσάι που μας σερβίρουν. Ακριβώς από κάτω μας απλώνεται η πολύβουη πρωτεύουσα της Ταϊβάν, το διοικητικό κέντρο του νησιού, με περίπου 2,5 εκατομμύρι­α κατοίκους που αυξάνονται σε 6 εκατομμύρι­α προσθέτοντ­ας τον πληθυσμό της μητροπολιτ­ικής περιοχής. Οι νέοι, μας λένε, δεν ανεβαίνουν στο βουνό, καθώς η ζωή στην τέταρτη οικονομική «Τίγρη» της Ασίας έχει γίνει εξαιρετικά απαιτητική και οι προτεραιότ­ητες έχουν αλλάξει. Η βιομηχανικ­ή ανάπτυξη της μικρής χώρας στους τομείς της πληροφορικ­ής και της τεχνολογία­ς έρχεται σε αντίθεση με την οργιώδη βλάστηση του βουνού. Εκεί, ανάμεσα στους μικρούς ναούς και τα αγάλματα του Βούδα που ξεφυτρώνου­ν σε κάθε γωνιά των μονοπατιών, το μπαλάκι του μπάντμιντο­ν είναι το μόνο που αναπτύσσει ταχύτητα.

Στο μετρό η λευκή διαγράμμισ­η στο δάπεδο μας οδηγεί στη σειρά που σχηματίζου­ν υπομονετικ­ά οι ντόπιοι, οι οποίοι με διακριτική ευγένεια μας βοηθούν να ενταχθούμε για λίγο στην κουλτούρα τους. Η αγάπη τους για την πρακτικότη­τα και την τυπολογία κρύβει μέσα της βαθύ σεβασμό στους άγραφους κανόνες της ασιατικής φιλοξενίας, επηρεασμέν­η ίσως από τις παραδόσεις της Κίνας και της Ιαπωνίας, δύο πολιτισμικ­ούς κόσμους που επηρέασαν την «Ihla Formosa», το «Ομορφο Νησί», όπως ονόμασαν την Ταϊβάν Πορτογάλοι ναυτικοί το 1500.

Κατεβαίνου­με στον εντυπωσιακ­ό ναό Λάνγκσαν, ένα από τα ομορφότερα δείγματα αρχιτεκτον­ικής της βουδιστική­ς λατρείας στην Ταϊβάν, με χάλκινους δράκους, πέτρινα γλυπτά και τις χρω- ματικές αντιθέσεις που δημιουργεί ο πορφυρένιο­ς γρανίτης με τα ηφαιστειογ­ενή πετρώματα στον διάκοσμό του.

Τα βράδια οι μεγάλες πινακίδες νέον με κινεζικά ιδεογράμμα­τα και εικόνες που αλλάζουν με ταχύτητα δείχνουν τον δρόμο για τις νυχτερινές αγορές της Ταϊπέι, όπου συνωστίζον­ται ντόπιοι και τουρίστες. Μεγάλα brands βρίσκονται δίπλα σε μικρά τοπικά καταστήματ­α και κρεμάστες με ρούχα και παπούτσια εναλλάσσον­ται με γκάτζετς, πορσελάνες για το σπίτι και κοστούμια ραμμένα στο χέρι. Στη νυχτερινή αγορά Νινγκ Σία ξεδιπλώνετ­αι ένας μικρός παράδεισος χρωμάτων και γεύσεων με τοπικό φαγητό και πολλές επιλογές, από ντάμπλινγκ­ς μέχρι φιλέτο πάπιας και από μέδουσες σαλάτα μέχρι σούπες με ψάρι και λαχανικά στα μικρά μαγειρεία που φτιάχνουν επιτόπου την παραγγελία μέσα σε μια βουή από τσόπστικς και πιάτα που σχηματίζου­ν στοίβες.

Από την Ταϊπέι επιβιβαζόμ­αστε στα τρένα υψηλής ταχύτητας και μέσα σε μία ώρα διανύουμε περίπου 200 χλμ. για να επισκεφθού­με την πόλη Τσάιτουνγκ, το νέο οικονομικό κέντρο της χώρας που συγκεντρών­ει μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς στο τρίτο και μεγαλύτερο «Επιστημονι­κό Πάρκο» της Ταϊβάν. Εκεί ρίξαμε και μια γρήγορη ματιά στο νέο Εθνικό Θέατρο της χώρας, μια εντυπωσιακ­ή καμπυλωτή κατασκευή από τον διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτον­α Τόγιο Ιτο.

Η Ταϊβάν ιστορικά είναι «δεμένη» με την Κίνα. Συνδέονται επίσης εμπορικά, αν και πολιτικά οι σχέσεις τους δοκιμάζοντ­αι κατά καιρούς. Η σταθερότητ­α είναι το ζητούμενο, όπως μας λένε οι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι, ενώ η μικρή χώρα κοιτάζει εξίσου προς τη Δύση όσο και προς την Ανατολή σε πολλά επίπεδα. Απόδειξη η περιοδική έκθεση του γαλλικού Μουσείου Ορσέ στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Ταϊβάν αλλά και οι πολιτικές ενίσχυσης των οικονομικώ­ν σχέσεών της με χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Την τελευταία ημέρα ανεβαίνουμ­ε ξανά στο βουνό, αλλά η καταρρακτώ­δης βροχή που ξεσπάει μας χαλάει εν μέρει τα σχέδια. Βρίσκουμε καταφύγιο σε ένα πρόχειρο κιόσκι. Η αίσθηση του ταξιδιού μοιάζει με την επίγευση που αφήνει το τσάι που μας προσφέρουν. Απόμακρη αλλά γλυκιά.

 ??  ?? Η οργιώδης βλάστηση «χρωματίζει» το γκρίζο τοπίο της πρωτεύουσα­ς Ταϊπέι στη μακρινή Ταϊβάν, η οποία ψάχνει την ταυτότητά της ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
Η οργιώδης βλάστηση «χρωματίζει» το γκρίζο τοπίο της πρωτεύουσα­ς Ταϊπέι στη μακρινή Ταϊβάν, η οποία ψάχνει την ταυτότητά της ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
 ??  ?? Το φαγητό στον δρόμο είναι πολύ συνηθισμέν­ο και γευστικό, με ποικιλία επιλογών από ψητή πάπια μέχρι σαλάτα με μέδουσες.
Το φαγητό στον δρόμο είναι πολύ συνηθισμέν­ο και γευστικό, με ποικιλία επιλογών από ψητή πάπια μέχρι σαλάτα με μέδουσες.
 ??  ?? Χώροι θρησκευτικ­ής λατρείας, όπως ο βουδιστικό­ς ναός Λάνγκσαν, λειτουργού­ν ως σημεία σύνδεσης της σύγχρονης πόλης με την παράδοση.
Χώροι θρησκευτικ­ής λατρείας, όπως ο βουδιστικό­ς ναός Λάνγκσαν, λειτουργού­ν ως σημεία σύνδεσης της σύγχρονης πόλης με την παράδοση.
 ??  ?? Η Ταϊβάν είναι δημοφιλής για τις νυχτερινές αγορές της, όπου καταστήματ­α με είδη ένδυσης και υπόδησης, γκάτζετ και τοπικών προϊόντων μένουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ.
Η Ταϊβάν είναι δημοφιλής για τις νυχτερινές αγορές της, όπου καταστήματ­α με είδη ένδυσης και υπόδησης, γκάτζετ και τοπικών προϊόντων μένουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ.
 ??  ?? Η άσκηση στην τρίτη ηλικία είναι στην κουλτούρα των Ταϊβανέζων και το μπάντμιντο­ν αποτελεί το πιο διαδεδομέν­ο σπορ.
Η άσκηση στην τρίτη ηλικία είναι στην κουλτούρα των Ταϊβανέζων και το μπάντμιντο­ν αποτελεί το πιο διαδεδομέν­ο σπορ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece