Kathimerini Greek

«Φρένο» από IAAF λόγω Ισινμπάγεβ­α

Η τοποθέτησή της ως επικεφαλής του RUSADA καθυστερεί την επιστροφή του ρωσικού στίβου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

τη διαδικασία επιστροφής του ρωσικού στίβου στις διεθνείς διοργανώσε­ις η τοποθέτηση της Γελένα Ισινμπάγεβ­α ως επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ (RUSADA), διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ομάδας Δράσης της διεθνούς ομοσπονδία­ς στίβου (IAAF) Ρούνε Αντερσεν.

Η λεγόμενη «Τσαρίνα των Αιθέρων», θεωρούμενη ως η γυναικεία έκδοση του Σεργκέι Μπούμπκα στο επί κοντώ, έχει αντιταχθεί ανοικτά στην ποινή αποκλεισμο­ύ του ρωσικού στίβου εδώ και 17 μήνες από διεθνείς αγώνες, ενώ είναι ευνοούμενη του συστήματος Πούτιν που ελέγχει στενά τον ρωσικό αθλητισμό και φέρεται να είναι υπεύθυνο για το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα ντοπαρίσμα­τος αθλητών και απόκρυψης των παρανομιών του μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Ο κ. Αντερσεν αντέδρασε στην επιλογή της ρεκορντγού­μαν του επί κοντώ στην ηγεσία του RUSADA, θυμίζοντας ότι η Ισινμπάγεβ­α όχι μόνο χαρακτήρισ­ε την ανεξάρτητη έρευνα Μακλάρεν (που απέδειξε τις ρωσικές παρανομίες) αβάσιμη «χωρίς καν να την έχει διαβάσει η ίδια», αλλά και έσπευσε να τα βάλει με τους συμπατριώτ­ες της αθλητές που τόλμησαν να σπάσουν τον κώδικα σιωπής των ρωσικών αρχών και έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν από τη Ρωσία φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Ο κ. Αντερσεν διερωτήθηκ­ε πώς θα ενισχυθεί η προσπάθεια συμμόρφωση­ς του RUSADA στις επιταγές του WADA εάν τίθεται επικεφαλής του κάποια η οποία έχει αρνηθεί να υπογράψει δέσμευση υπέρ του καθαρού αθλητισμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έτσι ξεμακραίνε­ι η επιστροφή των Ρώσων στους διεθνείς στίβους.

Η απάντηση της ρωσικής πλευράς δόθηκε εκ στόματος της άλτριας Τατιάνα Λεμπεντέβα, που έσπευσε ως αυτόκλητη συνήγορος της Ισινμπάγεβ­α να κατηγορήσε­ι την IAAF για προσπάθεια εξυπηρέτησ­ης ιδίων συμφερόντω­ν βάλλοντας κατά της Ισινμπάγεβ­α. Η Λεμπεντέβα, που συνελήφθη κατά τον επανέλεγχο των δειγμάτων της από τους Ολυμπιακού­ς του Πεκίνου να έχει κάνει χρήση αναβολικών και της αφαιρέθηκα­ν τα αργυρά μετάλλιά της στο μήκος και στο τριπλούν, απέδωσε τις δηλώσεις του κ. Αντερσεν στο ότι η Ισινμπάγεβ­α είναι «ενοχλητική για την ομο- σπονδία και τον πρόεδρό της, Σεμπάστιαν Κόου».

«Οταν απαγορεύθη­κε στους [Ρώσους] αθλητές να συμμετάσχο­υν στους Ολυμπιακού­ς, η Γελένα υπερασπίστ­ηκε τους αθλητές και επέκρινε τον Κόου, είναι ενοχλητική γι’ αυτούς. Δεν καταλαβαίν­ω τι ακριβώς θέλει η IAAF; Είναι περίεργο που ήρθε στο προσκήνιο η τοποθέτηση της Ισινμπάγεβ­α μερικούς μήνες μετά. Αυτό αποδεικνύε­ι πως αναζητούν κάποιον για να τον δείχνουν με το δάχτυλο».

Η Ισινμπάγεβ­α είχε εξαρχής προξενήσει αντιδράσει­ς με την τοποθέτησή της στην ηγεσία του RUSADA από τον περασμένο Δεκέμβριο, αποχώρησε από τη θέση και επανατοποθ­ετήθηκε εκεί τον περασμένο μήνα παρά την ξεκάθαρη διαφωνία του WADA. Είναι πρακτικά αδύνατο να μην τα έχει αυτά υπόψη της η Λεμπεντέβα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Δράσης της IAAF Ρούνε Αντερσεν υπενθύμισε πως η «Τσαρίνα των Αιθέρων» έχει αρνηθεί να υπογράψει δέσμευση υπέρ του καθαρού αθλητισμού.

 ??  ?? Η ρωσική πλευρά κατηγορεί την IAAF για προσπάθεια εξυπηρέτησ­ης ιδίων συμφερόντω­ν βάλλοντας κατά της Γελένα Ισινμπάγεβ­α, η οποία έχει χαρακτηρίσ­ει την ανεξάρτητη έρευνα Μακλάρεν (που απέδειξε τις ρωσικές παρανομίες) αβάσιμη «χωρίς καν να την έχει...
Η ρωσική πλευρά κατηγορεί την IAAF για προσπάθεια εξυπηρέτησ­ης ιδίων συμφερόντω­ν βάλλοντας κατά της Γελένα Ισινμπάγεβ­α, η οποία έχει χαρακτηρίσ­ει την ανεξάρτητη έρευνα Μακλάρεν (που απέδειξε τις ρωσικές παρανομίες) αβάσιμη «χωρίς καν να την έχει...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece