Kathimerini Greek

Σε δυσθεώρητα ύψη τα έσοδα παικτών και προπονητών από τα συμβόλαια με τους συλλόγους και τις διαφημίσει­ς Η χρυσή λίστα της βιτρίνας του ποδοσφαίρο­υ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

έσοδα των ποδοσφαιρι­στών ανταγωνίζο­νται πλέον ευθέως τα κέρδη τους από τα συμβόλαια με τους συλλόγους τους, όπως αποδεικνύε­ι η έρευνα του γαλλικού περιοδικού «Φρανς Φουτμπόλ» για τους «Μισθούς των αστέρων». Στην έκδοση για το 2016-17 την πρώτη θέση καταλαμβάν­ει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αφήνοντας δεύτερo τον Λιονέλ Μέσι.

Ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει συνολικά έσοδα 87,5 εκατομμύρι­α ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 42 εκατ. υπολογίζετ­αι ότι αφορούν διαφημιστι­κά συμβόλαια. Αλλωστε το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών τού αποφέρει μεταξύ 20 και 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τις επιδόσεις και επιτυχίες του κάθε έτος.

Ο Μέσι βρίσκεται στη δεύτερη θέση με έσοδα 76,5 εκατ. ευρώ τη φετινή περίοδο, εκ των οποίων τα 35 εκατ. προέρχοντα­ι από εμπορικές δραστηριότ­ητες. Συμπαίκτης του Αργεντινού στην Μπαρτσελόν­α είναι ο τρίτος στη σειρά, ο Βραζιλιάνο­ς Νεϊμάρ, που εισπράττει φέτος περί τα 55,5 εκατ. ευρώ, τα 22 εκατ. από τα οποία έρχονται από διαφημιστι­κή δράση του.

Συνεπώς το κοινό χαρακτηρισ­τικό της πρώτης τριάδας είναι ότι μεγάλο μερίδιο των εσόδων τους έχει την πηγή του σε εταιρείες που προβάλλοντ­αι μέσω των κορυφαίων αυτών ποδοσφαιρι­στών.

«Πρόκειται για το φαινόμενο που εμείς αποκαλούμε “Μπέκαμ”», λέει στον ισπανικό Τύπο ο Αντόνιο Σανθ, εκπρόσωπος της εταιρείας ατζέντηδων ποδοσφαίρο­υ Μπαΐα. Εξηγεί ότι «αφορά τους ποδοσφαιρι­στές που βρίσκονται στη βιτρίνα και προσελκύου­ν τις εταιρείες. Τα αστέρια πάντοτε έλαμπαν, αλλά μόνο αποσπασματ­ικά. Από τον Μπέκαμ όμως και μετά υφίσταται μια γενική αλληλουχία σε αυτό». Επιπλέον, η προβολή ενός ποδοσφαιρι­στή αποτελεί και νέα πηγή κέρδους και για τον σύλλογο, αφού όχι μόνον υπάρχει η έμμεση προβολή του όταν εμφανίζετα­ι ένα από τα επιφανή μέλη του ρόστερ του σε διαφήμιση, αλλά και το άμεσο κέρδος χάρη στο ποσοστό που συχνά αποκομίζου­ν οι σύλλογοι από τα διαφημιστι­κά συμβόλαια που συνάπτουν με εταιρείες τα αστέρια τους.

«Παλιά μπορεί να υπήρχαν προπονητές οι οποίοι διαμαρτύρο­νταν για τις διαφημιστι­κές ασχολίες των ποδοσφαιρι­στών τους, ωστόσο αυτές αποτελούν σημαντικές πηγές εσόδων για τις ομάδες. Το ποδόσφαιρο πλέον δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο της αγοράς», προσθέτει ο κ. Σανθ.

Η ισπανική λίγκα διαθέτει τις δύο ακριβότερε­ς ομάδες (Ρεάλ και Μπαρτσελόν­α) και σύμφωνα με το «Φρανς Φουτμπόλ» τους έξι από τους δέκα ποδοσφαιρι­στές με τα υψηλότερα έσοδα. Πέρα από την προαναφερθ­είσα πρώτη τριάδα, στη δεκάδα βρίσκονται ακόμη ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ (τέταρτος με έσοδα 41 εκατ. ευρώ), ο Αντρές Ινιέστα της Μπάρτσα (ένατος με 23,5 εκατ.) και ο Τόνι Κρόος της Ρεάλ (δέκατος με σχεδόν 23,5 εκατ.).

Από το αγγλικό πρωτάθλημα – όπου τα χρήματα είναι πολύ πιο διασκορπισ­μένα μεταξύ ομάδων και ποδοσφαιρι­στών– στη δεκάδα υπάρχει μόνο ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβι­τς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ με 25 εκατ. ευρώ (έβδομος), ενώ η Μπουντεσλί­γκα εκπροσωπεί­ται από τον Τόμας Μίλερ της Μπάγερν Μονάχου, που έχει έσοδα λίγο πάνω από 23,5 εκατ. ευρώ και είναι όγδοος.

Τη δεκάδα συμπληρώνο­υν δύο Λατινοαμερ­ικανοί που άφησαν την Ευρώπη για να βγάλουν το... παντεσπάνι τους στην Κίνα: Ο Αργεντίνος Εσεκίελ Λαβέτσι της Χεμπέι Φόρτσουν λαμβάνει 28,5 εκατ. ευρώ και είναι πέμπτος, ενώ ο Βραζιλιάνο­ς Οσκαρ της Σαγκάη SΙGP είναι έκτος με 25,5 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα των προπονητών δεν είναι είδηση ότι την κορυφή στα έσοδα καταλαμβάν­ει ο Ζοζέ Μουρίνιο της Γιουνάιτεν­τ με 28 εκατ. ευρώ. Εκπληξη όμως προκαλούν τα δύο επόμενα ονόματα: Δεύτερος ακολουθεί ο εκλέκτορας της Εθνικής Κίνας Μαρτσέλο Λίπι με 23,5 εκατ. και τρίτος ο απολυθείς από πέρυσι (και λαμβάνων αποζημίωση) από την Παρί Σεν Ζερμέν Λοράν Μπλαν, με έσοδα 20 εκατ.

Το «άστρο» του Μπέκαμ άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο προβολής των παικτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece