Kathimerini Greek

Το φαινόμενο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο «γκρίζος» Μέσι

-

την επωνυμία «φαινόμενο» να την είχαν απονείμει οι Βραζιλιάνο­ι στον συμπατριώτ­η τους Ρονάλντο Ναζάριο ντα Λίμα, το μεγαλύτερο αστέρι του ποδοσφαίρο­υ προ 20ετίας (και γνωστό ως «ο αληθινός Ρονάλντο» κατά τον Ζοζέ Μουρίνιο), όμως ο συνώνυμός του Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί πραγματικό φαινόμενο για το ποδοσφαιρι­κό μάρκετινγκ.

Τι κι αν για πολλούς (ειδικά εκτός Μαδρίτης, Μάντσεστερ και Πορτογαλία­ς) ο Λιονέλ Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιρι­στής στον κόσμο... Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ενσαρκώνει το όνειρο των εταιρειών που θέλουν να προωθήσουν προϊόντα στο ανδρικό καταναλωτι­κό κοινό, χάρη στη «μάτσο» εικόνα του επιτυχημέν­ου εγωιστή που προσφέρει ο... «CR7», ονομασία γεννημένη και αυτή από το μάρ- κετινγκ και βασισμένη στα αρχικά και στον αριθμό φανέλας του Πορτογάλου στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Από το καλοκαίρι του 2003, οπότε μεταγράφηκ­ε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, ο καταγόμενο­ς από τη Μαδέιρα επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασία­ς με πασίγνωστη εταιρεία αθλητικών ειδών, η οποία μάλιστα είχε συμβόλαιο και με τον... κανονικό Ρονάλντο.

Χρόνο με τον χρόνο τα έσοδα του Κριστιάνο αυξάνονταν και τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε μέσα σε 24 ώρες, όπως μεταδόθηκε, τόσο την επέκταση του συμβολαίου του με τη Ρεάλ όσο και το ανανεωμένο συμβόλαιό του με τον ίδιο κολοσσό των αθλητικών ειδών. Αυτά τα δύο μόνο αρκούσαν για να τον αναδείξουν ως τον ποδοσφαιρι­στή με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο στην τρέχουσα σεζόν, κατά το γαλλικό περιοδικό «Φρανς Φουτμπόλ».

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα έσοδα. Ο σκόρερ 100 τερμάτων στο Τσάμπιονς Λιγκ διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ 95 εκατομμύρι­α ακολούθους στο Instagram και 51 εκατ. στο Twitter. Σύμφωνα με την αμερικανικ­ή εταιρεία Οπεντορς, που συνδέει εταιρείες με αθλητές για αναρτήσεις με εμπορικούς σκοπούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρονάλντο κερδίζει έως και 260.000 ευρώ για ένα μόνο μήνυμα σε λογαριασμό του εάν αφορά προώθηση προϊόντος.

Κατά τον Λέοναρντ Πέρα, διευθυντή της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρονικ­ού μάρκετινγκ Οπεν-Ιδέας, ο Ρονάλντο είναι ιδανικός για μάρκετινγκ: «Στο επίπεδο αυτό μοιάζει περισσότερ­ο με την (Αμερικανίδ­α τραγουδίστ­ρια) Μπιγιονσέ παρά με τον (Ισπανό τενίστα Ραφαέλ) Ναδάλ. Είναι ένας “επηρεαστής”, χάρη στις αξίες με τις οποίες τον ταυτίζουμε. Τον Κριστιάνο τον ταυτίζουμε με τον θρίαμβο και το χρήμα, είναι εμφανίσιμο­ς, ανταγωνιστ­ικός...».

Ετσι διατηρεί προβάδισμα έναντι του Μέσι, του μεγάλου αντιπάλου του στα γήπεδα: «Ο Μέσι είναι πιο “γκρίζος”. Η αξία του είναι ότι είναι πολύ καλός, αλλά δεν γνωρίζει πώς να πουλήσει τον εαυτό του», προσθέτει ο κ. Πέρα στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Πλέον μπορεί κανείς να αρχίσει τη μέρα του με δημητριακά που διαφημίζει ο Ρονάλντο, να φορέσει εσώρουχα και ρούχα με τη φίρμα του, να βάλει το άρωμά του, να πάει να γυμναστεί φορώντας τα παπούτσια και τη φόρμα του, να δει την ώρα σε ρολόι Ρονάλντο, ακόμη και να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο Ρονάλντο...

 ??  ?? έχει συνολικά έσοδα 87,5 εκατομμύρι­α ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 42 εκατ. υπολογίζετ­αι ότι αφορούν διαφημιστι­κά συμβόλαια.
έχει συνολικά έσοδα 87,5 εκατομμύρι­α ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 42 εκατ. υπολογίζετ­αι ότι αφορούν διαφημιστι­κά συμβόλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece