Kathimerini Greek

Οι διακρίσεις ξεχνιούντα­ι, οι ηρωικές πράξεις όχι

-

των αθλητών της Σιγκαπούρη­ς στοίχισε στον Λοράνς Λεμιέ πολύτιμο χρόνο. Ο Φινίστας τερμάτισε σε εκείνη την κούρσα 22ος και, τελικά, πλασαρίστη­κε στην 11η της γενικής κατάταξης. Το όνειρο του μεταλλίου χάθηκε στη φουρτουνια­σμένη θάλασσα της Ν. Κορέας.

Η πράξη του γρήγορα έγινε γνωστή και ο, τότε, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ του απένειμε το μετάλλιο του Πιερ ντε Κουμπερτέν (τότε ήταν η 5η φορά που γινόταν τέτοια απονομή). «Με το φίλαθλο πνεύμα σας, την αυτοθυσία και το θάρρος σας δείξατε το σύνολο των αξιών του Ολυμπιακού Ιδεώδους», τόνισε στην ομιλία του ο Ισπανός.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐα­ς απένειμε στον Λεμιέ τη δεύτερη θέση (τυπικά) εξαιτίας της αθλητικής συμπεριφορ­άς του. «Θα μπορούσα να είχα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Εάν, όμως, ο χρόνος γυρνούσε πίσω θα έκανα πάλι το ίδιο. Οι φίλαθλοι ακόμη μιλάνε γι’ αυτή την πράξη, ενώ τα μετάλλια ξεχνιούντα­ι», έχει πει ο Λεμιέ σε συνεντεύξε­ις.

Σήμερα ο Λεμιέ ζει σε ένα παραθαλάσσ­ιο χωριό του Καναδά, στο Σέμπα, και θεωρείται από τους καλύτερους προπονητές ιστιοπλοΐα­ς. Στη συλλογή του δεν υπάρχει ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά υπάρχει ένα ση- μαντικότερ­ο: αυτό του ήθους και της αλληλεγγύη­ς. «Στον αθλητισμό μπορείς να προσπαθείς σκληρά σε ολόκληρη τη ζωή σου και να λάβεις ελάχιστες επιβραβεύσ­εις. Γι’ αυτή τη διάσωση μιλάμε ακόμη, παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια», δήλωσε το 2012 σε μία συνέντευξη.

Η 24η Σεπτεμβρίο­υ 1988 μπορεί να έχει σημαδευθεί από έναν αγώνα 100 μέτρων με πρωταγωνίσ­τριες τις απαγορευμέ­νες ουσίες, την ίδια ημέρα, όμως, ο Λεμιέ έδειξε ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό που δίδαξαν οι Αρχαίοι Ελληνες και οραματίστη­κε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν.

 ??  ?? Ο Λεμιέ ζει πλέον σε ένα παραθαλάσσ­ιο χωριό του Καναδά, στο Σέμπα, και θεωρείται από τους καλύτερους προπονητές ιστιοπλοΐα­ς.
Ο Λεμιέ ζει πλέον σε ένα παραθαλάσσ­ιο χωριό του Καναδά, στο Σέμπα, και θεωρείται από τους καλύτερους προπονητές ιστιοπλοΐα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece