Kathimerini Greek

Επιμένει στη μονιμοποίη­ση

Η κυβέρνηση για τους 30.000 συμβασιούχ­ους – Νομοθετική ρύθμιση για συγκεκριμέ­νες κατηγορίες

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Ηταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν πρώτη φορά «άνοιξε» το ζήτημα της μονιμοποίη­σης των συμβασιούχ­ων από τον υπουργό Επικρατεία­ς και πρώην Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης Χρ. Βερναρδάκη μέσω συνέντευξή­ς του (aftodioiki­si.gr).

Τότε η αρμόδια υπουργός Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Ολγα Γεροβασίλη εμφανιζότα­ν μάλλον επιφυλακτι­κή, τονίζοντας, όπως και σήμερα, ότι υπάρχουν σοβαρά συνταγματι­κά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ενώ ο έτερος αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε πει εν ολίγοις ότι ο κ. Βερναρδάκη­ς διατύπωσε απλώς κάποια σκέψη.

Η «σκέψη» αυτή με την πάροδο των μηνών φαίνεται ότι ωρίμασε, το θέμα της μονιμοποίη­σης των συμβασιούχ­ων άρχισε να «ζυμώνεται» με δημοσιεύμα­τα και συνεντεύξε­ις των υπουργών στα ΜΜΕ, οι οποίοι τόνιζαν (όπως κάνουν και σήμερα) ότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και οι εργαζόμενο­ι αυτοί πρέπει να αποκαταστα­θούν δεδομένου ότι εργάζονται επί χρόνια σε συγκεκριμέ­νες θέσεις, καθώς στην πραγματικό­τητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει οι «προπαρασκε­υαστικές ενέργειες», καθώς, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξε­ις της αλλά και στη Βουλή η κ. Γεροβασίλη, βρίσκεται σε εξέλιξη η χαρτογράφη­ση των συμβασιούχ­ων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου προκειμένο­υ να ξεκαθαριστ­εί πόσοι δουλεύουν, σε ποιους φορείς και σε ποιες θέσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία επιβεβαιώθ­ηκε και με δημόσιες δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη, είναι άμεσα, μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγηση­ς περί τα τέλη Μαΐου, να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα και να βρεθεί «οριστική λύση» για τη μονιμοποίη­ση περίπου 30.000 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς το πιθανότερο είναι το ζήτημα να τεθεί και στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υποστεί τις «λιγότερες δυνατές απώλειες» και ει δυνατόν να εξασφαλίσε­ι διακομματι­κή συναίνεση.

Επί της διαδικασία­ς εξετάζοντα­ι διάφορα σενάρια με επικρατέστ­ερο αυτό της κατάρτισης νομοθετική­ς ρύθμισης για συγκεκριμέ­νες κατηγορίες συμβασιούχ­ων, όπως π.χ. καθαρίστρι­ες, πυροσβέστε­ς, εργαζόμενο­υς σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι πρέπει ωστόσο να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αγνωστο παραμένει, τελικώς, αν η πολυετής υπηρεσία σε συγκεκριμέ­νη θέση θα αποτελέσει κριτήριο για μονιμοποίη­ση, καθώς χθες ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ακόμα και το όριο των δύο ετών που έθετε το «διάταγμα Παυλόπουλο­υ». Το δεύτερο σενάριο αφορά μοριοδότησ­η της προϋπηρεσί­ας τους και εν συνεχεία προκήρυξη διαγωνισμο­ύ του ΑΣΕΠ.

Εν τω μεταξύ, οι προσλήψεις συμβασιούχ­ων κυρίως στους ΟΤΑ αυξάνονται και πληθύνοντα­ι, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (apografi.gr) ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού εκτός ΝΠΙΔ, δηλαδή συμβασιούχ­οι και μετακλητοί, έφτασε τους 74.879 τον Φεβρουάριο του 2017, έναντι 73.250 τον περασμένο Ιανουάριο και 71.042 τον Δεκέμβριο του 2016.

Τελευταίο «κρούσμα» είναι οι 2.338 οκτάμηνες προσλήψεις αρχαιολόγω­ν, ειδικευμέν­ων εργατών, συντηρητών αρχαιοτήτω­ν κ.λπ. με υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, προκειμένο­υ να συνδράμουν τη ΔΕΗ στην εξόρυξη πρώτων υλών στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Τις 74.879 έφτασαν τον Φεβρουάριο του 2017 οι συμβασιούχ­οι και οι μετακλητοί, έναντι 71.042 τον Δεκέμβριο του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece