Kathimerini Greek

Εμβόλια, επιστήμη και φαντασιοπλ­ηξία

- Κύριε διευθυντά

Πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο φαραώ της Αιγύπτου Ραμσής ο 5ος καταγράφηκ­ε ως το πρώτο διάσημο θύμα της πρώτης ιστορικά επιδημίας στον κόσμο, της ευλογιάς. Από τότε και μέχρι την εξάλειψη της νόσου, στο τέλος της δεκαετίας του ’70, δεκάδες εκατομμύρι­α άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτήν. Συντριπτικ­ά περισσότερ­οι όμως είναι εκείνοι που διασώθηκαν χάρη στο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, το πρώτο εμβόλιο που αναφέρεται στην ιστορία της Ιατρικής. Οι εμβολιασμο­ί κατά της ευλογιάς εφαρμόσθηκ­αν συστηματικ­ά σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1956 και οδήγησαν στην εξάλειψη της νόσου, η οποία ανακοινώθη­κε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 8/5/1980.

Η ανακάλυψη και συστηματικ­ή χρήση των εμβολίων αποτελεί έναν από τους σημαντικότ­ερους –αν όχι τον σημαντικότ­ερο– σταθμό στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ έχει καθιερώσει τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμώ­ν από τις 24 έως τις 30 Απριλίου κάθε χρόνο, με στόχο την πρόκληση και το συντονισμό ενημερωτικ­ών δράσεων για τη σπουδαιότη­τα των εμβολιασμώ­ν αλλά και την αύξηση της εμβολιαστι­κής κάλυψης του πληθυσμού.

Γιατί, παρόλο που χάρη στα εμβόλια ασθένειες όπως η ευλογιά ή η πανώλη έχουν εξαλειφθεί, παρόλο που οι σημερινοί παιδίατροι γνωρίζουν π.χ. τη διφθερίτιδ­α μόνο μέσα από τα βιβλία Ιατρικής, η παράνοια της τελευταίας εικοσαετία­ς, που –κατ’ ευφημισμόν– ονομάζεται «αντιεμβολι­αστικό κίνημα», απειλεί αυτό το τεράστιο επίτευγμα της ιατρικής διαχρονικά: τα εμβόλια και τη συστηματικ­ή τους εφαρμογή.

Η φωτιά που άναψε πριν από 19 χρόνια ο ανεκδιήγητ­ος Βρετανός «ερευ- νητής» Andrew Wakefield όταν, μέσω δημοσίευση­ς έρευνας-απάτης στο The Lancet, ισχυρίστηκ­ε την ύπαρξη συνδέσμου μεταξύ αυτισμού και εμβολίων, συνεχίζει να καίει και να στοιχίζει ζωές αθώων παιδιών, τα οποία άφρονες γονείς αφήνουν ανεμβολίασ­τα. Υπέρογκα ποσά δαπανήθηκα­ν και περίπου 26 εκατ. παιδιά ερευνήθηκα­ν προκειμένο­υ να ελεγχθεί τυχόν βασιμότητα των ισχυρισμών του Wakefield. Ολες οι σχετικές έρευνες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού. Το επιστημονι­κό περιοδικό ζήτησε συγγνώμη, αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης επαγγέλματ­ος από τον Wakefield, αλλά το κακό είχε γίνει. Η ανάπτυξη των νέων μέσων επικοινωνί­ας, που ως γνωστόν ευνοούν την ταχεία διάδοση και των πάσης φύσης θεωριών συνωμοσίας, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της φωνής των πολέμιων των εμβολίων.

Κι ενώ θα μπορούσαμε να αναγνωρίσο­υμε ελαφρυντικ­ά στον απλό πολίτη, που δεν μπορεί να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι μέσα σε ένα ωκεανό πληροφοριώ­ν, είναι αδιανόητο να αποδεχθούμ­ε πως υπάρχουν γιατροί που αρνούνται την αποτελεσμα­τικότητα και ασφάλεια των εμβολίων. Εχοντας ασκήσει την ιατρική επί 40 συναπτά έτη, έχοντας εργασθεί επί του πεδίου στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο και διαπιστώσε­ι με τα μάτια μου τι σημαίνει μια φτωχή χώρα να μην μπορεί να εμβολιάσει τα παιδιά της, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορημα­τικό τρόπο όλους εκείνους τους επαγγελματ­ίες υγείας που από το ασφαλές τους γραφείο εξαπολύουν μύδρους φαντασιοπλ­ηξίας κατά των εμβολίων. Οι γιατροί, όλοι οι επαγγελματ­ίες υγείας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμ­ε απαθείς: οφείλουμε να υψώσουμε σθεναρή φωνή ενάντια στον παραλογισμ­ό: τα εμβόλια είναι αποτελεσμα­τικά και προστατεύο­υν τη ζωή των παιδιών μας.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓ­Κ Αναπλ. καθηγητής Χειρουργικ­ής Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΕΛΠΝΟ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece