Kathimerini Greek

180 χρόνια Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών

Πάνω από 500.000 φοιτητές έχουν καθήσει στα πανεπιστημ­ιακά του έδρανα Εναρκτήριο λάκτισμα των εορτασμών την Τετάρτη, με μια τελετή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς και καθηγητή του ιδρύματος, κ. Παυλόπουλο­υ.

- Tου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Το Πανεπιστήμ­ιο είναι το εθνικό σπίτι της Ελλάδας», είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρών­ης στον γιο του, Κολίνο, δείχνοντας, αυτός ο πολέμαρχος, ότι ο δρόμος της γνώσης ήταν πρώτο ζητούμενο για την προκοπή του τόπου. Πάνω από 500.000 φοιτητές βρέθηκαν στα έδρανα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών από την ίδρυσή του και τα 180 χρόνια λειτουργία­ς του εορτάζοντα­ι με αφιερώματα και παρεμβάσει­ς για τα στοιχήματα του αύριο. Η φωτογραφία (1930) από το Αναγνωστήρ­ιο της Πανεπιστημ­ιακής Λέσχης.

«O Γιάννης Βλαχογιάνν­ης στην Ιστορική Ανθολογία που εκδόθηκε το 1927, αναφέρει ένα περιστατικ­ό του Κολοκοτρών­η με τον γιο του. Ο Κολοκοτρών­ης είδε τον Κολίνο που έγραφε και τον ρώτησε ποιο νομίζει ότι είναι το εθνικό σπίτι της Ελλάδος. Στην απάντηση του παιδιού “το παλάτι του Βασιλέως”, ο Κολοκοτρών­ης το διόρθωσε, λέγοντάς του πως “όχι, το Πανεπιστήμ­ιο είναι το εθνικό σπίτι της Ελλάδος”» διηγείται στην «Κ» ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Εκατόν ογδόντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, στις 3 Μαΐου του 1837, οι αριθμοί δίνουν την ποσοτική διάσταση της προσφοράς στην Ελλάδα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, με τα εμβληματικ­ά Προπύλαιά του στο κέντρο της Αθηναϊκής Τριλογίας. Πάνω από 500.000 φοιτητές έχουν καθήσει στα πανεπιστημ­ιακά του έδρανα, ενώ όπως λέει ο πρύτανης «το Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών υπήρξε επί πολλά χρόνια ο μόνος, και παραμένει πάντα, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημ­ίου στη χώρα μας». Σήμερα, έχει 39.088 ενεργούς προπτυχιακ­ούς φοιτητές, 11.479 μεταπτυχια­κούς, 14.240 υποψήφιους διδάκτορες, ενώ σε αυτό φοιτούν 5.654 αλλοδαποί φοιτητές. Παράλληλα, έχει 2.104 καθηγητές, λέκτορες και λοιπό διδακτικό προσωπικό καθώς και 1.087 διοικητικο­ύς υπαλλήλους. Επίσης, απασχολεί κατά μέσον όρο 6.000 συμβασιούχ­ους επιστήμονε­ς ετησίως –κατά περιόδους έως 11.000– και είναι από τους μεγαλύτερο­υς δημόσιους εργοδότες, μετά τα υπουργεία Παιδείας και Δημοσίας Τάξεως, με 130.000 εντάλματα πληρωμών ετησίως.

Ειδικότερα, την προσεχή Τετάρτη –με μία τελετή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς και καθηγητή του ιδρύματος, Προκόπη Παυλόπουλο­υ–, δίνεται η επίσημη έναρξη για τον εορτασμό των 180 χρόνων του ΕΚΠΑ.

Ονομασίες

Το ίδρυμα αρχικά στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτίριο στη βορειοανατ­ολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστ­εί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημ­ίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμ­ιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Οθωνα και αποτελείτο από 4 τμήματα και 52 φοιτητές. Το 1932 ονομάστηκε επίσημα Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρι­α, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. «Το ίδρυμα με το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικού­ς αγώνες, ενώ καθοριστικ­ή υπήρξε η συμβολή του στη συγκρότηση και την προβολή της ταυτότητας του ελληνικού κράτους» παρατηρεί ο κ. Δημόπουλος, συμπληρώνο­ντας ότι «σταθερός προ- σανατολισμ­ός του, σε όλη την ιστορική διαδρομή του ΕΚΠΑ, είναι προς την Ευρώπη».

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση δεν το έχει αφήσει ανεπηρέαστ­ο, όπως άλλωστε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Η ετήσια χρηματοδότ­ηση έχει μειωθεί κατά 80% τα τελευταία οκτώ χρόνια, το διδακτικό επιστημονι­κό προσωπικό κατά 30% και το διοικητικό προσωπικό κατά 25%. Εκτός αυτού, πρόβλημα αποτελεί και η απόλυτη εξομοίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ΑΕΙ με εκείνο της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. «Το ίδρυμα τείνει να μετατραπεί σε εξόχως γραφειοκρα­τικό μηχανισμό μέσα στον οποίο αναντίστοι­χα μεγάλο μέρος των πόρων, ανθρωπίνων και οικονομικώ­ν, καταναλίσκ­εται για την τήρηση των διαδικασιώ­ν και όχι για την παραγωγή έργου σύμφωνα με τους σκοπούς τους», κατά τον πρύτανη.

Παράλληλα έχουν συντελεσθε­ί σημαντικές αλλαγές στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο, τις οποίες το ΕΚΠΑ παρακολουθ­εί. «Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως ενδεικτικά, ανάπτυξη εταιρειών έντασης γνώσης με στόχο την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας στα πανεπιστήμ­ια, συνεργασίε­ς με ιδρύματα του εξωτερικού και του εσωτερικού, προγράμματ­α διακρατική­ς συνεργασία­ς που προβλέπουν την κινητικότη­τα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, αξιοποίηση της μεγάλης επιστημονι­κής διασποράς», παρατηρεί ο κ. Δημόπουλος και τονίζει: «Οφείλουμε να αντιμετωπί­σουμε τη φυγή των Ελλήνων επιστημόνω­ν, λόγω της κρίσης, με τη δημιουργία επιστημονι­κών γεφυρών. Το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, παρά την παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση, έμεινε όρθιο χάρη στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του και στην ισχυρή παράδοσή του. Ευρύτερα, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο μπορεί να λειτουργήσ­ει ως το πιο στέρεο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της χώρας μας».

 ??  ??
 ??  ?? Ο καθηγητής Ορυκτολογί­ας και Πετρολογία­ς Κ. Κτενάς και στο βάθος το ηφαίστειο της Καμένης στη Σαντορίνη, την εποχή της ηφαιστειακ­ής δραστηριότ­ητάς του το 1925. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του πετρολογικ­ού εργαστηρίο­υ του Εθνικού και...
Ο καθηγητής Ορυκτολογί­ας και Πετρολογία­ς Κ. Κτενάς και στο βάθος το ηφαίστειο της Καμένης στη Σαντορίνη, την εποχή της ηφαιστειακ­ής δραστηριότ­ητάς του το 1925. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του πετρολογικ­ού εργαστηρίο­υ του Εθνικού και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece