Kathimerini Greek

«Κούρεμα» τόκων ζητεί το ΔΝΤ για το χρέος

Τι προβλέπει η συμφωνία για συντάξεις, αφορολόγητ­ο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Αν και η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς με βαριά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ είναι θέμα ωρών, οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους παραμένουν αγεφύρωτες. Το Ταμείο ζητάει από την Ευρωζώνη να εγγυηθεί χαμηλά επιτόκια για το ελληνικό χρέος, κάτι που ισοδυναμεί με «κούρεμα» τόκων και ζημία για τους πιστωτές.

Η «Κ» δημοσιεύει σήμερα όλες τις βασικές παραμέτρου­ς της διαφαινόμε­νης συμφωνίας, εξηγεί ποιοι και πώς είναι οι χαμένοι από το νέο αφορολόγητ­ο, καθώς και το κόστος για τις συντάξεις, και ρίχνει φως στις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά και στις διαφορετικ­ές απόψεις εντός του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημειωτέον ότι το Ταμείο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει για τα αντίμετρα, όταν έλθει η κρίσιμη ώρα...

Μετά την άτακτη υποχώρηση που σήμανε η κυβέρνηση, η συμφωνία με τους θεσμούς επί των μέτρων και των μεταρρυθμί­σεων απέχει μια ανάσα, και ήδη στο παρασκήνιο κορυφώνοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα, τη ρύθμιση του χρέους.

Η απόσταση μεταξύ των πιστωτών στο θέμα του χρέους παραμένει μεγάλη, καθώς το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στο να εγγυηθούν οι Ευρωπαίοι πως το επιτόκιο του ελληνικού χρέους δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, κάτι που ισοδυναμεί δυνητικά με «κούρεμα» τόκων. Η λογική του ΔΝΤ είναι η εξής: το κριτήριο για τη βιωσιμότητ­α δεν είναι πλέον το μέγεθος του χρέους, αλλά οι ετήσιες χρηματοδοτ­ικές ανάγκες για την εξυπηρέτησ­ή του. Η Ελλάδα πρέπει να έχει τέτοια πρωτογενή πλεονάσματ­α, ώστε να πληρώνει τους τόκους, αφού τα χρεολύσια μετατίθεντ­αι γι’ αργότερα μέσω περιόδων χάριτος.

Χοντρικά, με ένα χρέος 300 δισ. ευρώ και επιτόκιο 1,5%, προκύπτουν τόκοι 4,5 δισ. ευρώ ετησίως. Με ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2060, η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει αυτούς τους τόκους. Υψηλότερα επιτόκια και τόκοι απαιτούν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματ­α, που δεν είναι ρεαλιστικά. Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι πρέπει να εγγυηθούν ότι το μέσο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνετ­αι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι υψηλότερο του 1,5%. Αυτό σημαίνει πως οι τόκοι που προκύπτουν από τυχόν υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνου­ν τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αποδεχθεί πολιτικά καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης, ακόμη κι αν μεταβιβάζο­νταν και τα διακρατικά δάνεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ESM) κι έπαιρνε αυτός τη ζημία. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους που έχουν άμεση γνώση των διαβουλεύσ­εων στο παρασκήνιο, το ΔΝΤ παραμένει σε αυτή τη λογική, παρά την επί της αρχής συμφωνία Μέρκελ - Λαγκάρντ για την εξεύρεση κάποιου συμβιβασμο­ύ. Επιπλέον, το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχυ των χρηματοδοτ­ικών αναγκών

Το παρασκήνιο στην Ουάσιγκτον και το κρυφτό πίσω από τις εκκρεμότητ­ες της αξιολόγηση­ς.

της Ελλάδας, υποστηρίζο­ντας –και στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα– ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πιθανόν και νέα ανακεφαλαι­οποίηση.

Από την άλλη, ο ESM έχει φτιάξει ένα «δημοσιονομ­ικό μονοπάτι», το οποίο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ για μία 5ετία, από το 2018 έως το 2022. Στη συνέχεια, οι στόχοι θα μειώνονται σταδιακά κάθε χρόνο, διαμορφώνο­ντας έναν μέσο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κον- τά στο 2% του ΑΕΠ έως το 2060. Με αυτό τον στόχο, εκτιμούν οι Ευρωπαίοι, δεν χρειάζεται να γίνει «κούρεμα» τόκων, κάτι που θα αποτελούσε μεταβίβαση χρέους από ένα κράτος-μέλος σε άλλα (fiscal transfer) και απαγορεύετ­αι από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η διαφορετικ­ή προσέγγιση δείχνει ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πιστωτών (Ευρωπαίων και Ταμείου) είναι πιο βαθιές από το πόσο αναλυτική θα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης. Μέχρι τώρα, κρύβονταν πίσω από τις εκκρεμότητ­ες της αξιολόγηση­ς. Ωστόσο, αυτό το άλλοθι θα εκλείψει τις επόμενες ημέρες, όταν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχθεί τις βασικές απαιτήσεις των πιστωτών και κυρίως τις επώδυνες πολιτικά περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητ­ο όριο. Ο στόχος είναι να έχει κλείσει η συμφωνία έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Το αφορολόγητ­ο

Οπως αποκάλυψε η «Κ», τα προσχέδια των μνημονίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( MoU) και του ΔΝΤ (MEFP) προβλέπουν:

Τη μείωση της έκπτωσης φόρου για όλους τους φορολογουμ­ένους, ανεξαρτήτω­ς οικογενεια­κής κατάστασης, κατά 650 ευρώ. Ετσι: • Για άγαμο φορολογούμ­ενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ, και το έμμεσο αφορολόγητ­ο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. • Για φορολογούμ­ενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητ­ο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ. • Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθε­ί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα, και το αφορολόγητ­ο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ. • Τέλος, για φορολογουμ­ένους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητ­ο θα διαμορφωθε­ί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

H μείωση του αφορολογήτ­ου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020, εκτός εάν διαπιστωθε­ί ότι οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμεν­α το 2019. Σε αυτή την περίπτωση, η μείωση του αφορολογήτ­ου θα επισπευσθε­ί και θα εφαρμοστεί μερικώς και το 2019.

 ??  ?? Σύμφωνα με τους Eυρωπαίους, δεν έχουν λάβει επαρκείς διαβεβαιώσ­εις από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι έχει ληφθεί απόφαση υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου.
Σύμφωνα με τους Eυρωπαίους, δεν έχουν λάβει επαρκείς διαβεβαιώσ­εις από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι έχει ληφθεί απόφαση υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece