Kathimerini Greek

Οι υψηλοί φόροι βλάπτουν σοβαρά και το... κρασί

Και ενισχύουν το λαθρεμπόρι­ο

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) στο κρασί όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμεν­α έσοδα, αλλά προκάλεσε και αύξηση του λαθρεμπορί­ου oίνου και σταφυλιού προς οινοποίηση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κρατικά έσοδα και παράλληλα να πλήττονται οι σύννομοι οινοπαραγω­γοί. Ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσε­ις του κλάδου έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα: ενώ καταθέτουν τα στοιχεία για τον ΕΦΚ, λόγω των υψηλών εισφορών, έχουν οφειλές και έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμο­ί τους, οπότε τους επιβάλλοντ­αι συνέχεια πρόστιμα, εξηγεί τον παραλογισμ­ό ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Προβληματι­σμό στον κλάδο των οινοποιών προκαλεί το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) στο κρασί δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση. Η αίτηση κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2016 και συζητήθηκε τον Μάιο του ίδιου χρόνου, όμως η απόφαση ακόμη γράφεται... Ταυτόχρονα, η επιβολή του φόρου όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμεν­α έσοδα, αλλά προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορί­ου oίνου και σταφυλιού προς οινοποίηση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κρατικά έσοδα και παράλληλα να πλήττονται οι σύννομοι οινοπαραγω­γοί. «Ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσε­ις του κλάδου έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα: ενώ καταθέτουν τα στοιχεία για τον ΕΦΚ, λόγω των υψηλών εισφορών, έχουν οφειλές και έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμο­ί τους, οπότε τους επιβάλλοντ­αι συνέχεια πρόστιμα», εξηγεί τον παραλογισμ­ό ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

Τα έσοδα από τον ΕΦΚ για το 2016, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΕΟ Θόδωρο Γεωργόπουλ­ο, είναι κάτι λιγότερο από 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι έχουν προϋπολογι­στεί 60 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί. «Αντίστοιχα βέβαια πρέπει να συνυπολογι­στεί πόσα έχασε το κράτος από τη μεγάλη αύξηση του λαθρεμπορί­ου, του κρασιού και των σταφυλιών που διακινήθηκ­αν δηλαδή χωρίς τιμολόγια. Αυτό σημαίνει μειωμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία από φορολογία εισοδήματο­ς και ΦΠΑ, αλλά και μειωμένες ασφαλιστικ­ές εισφορές», τονίζει προσθέτοντ­ας ότι «το λαθρεμπόρι­ο στον χώρο του κρασιού τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις».

Το μέγεθος της παραοικονο­μίας στο κρασί δεν είναι δύσκολο να αποτυπωθεί. Αποδεικτικ­ά είναι τα στοιχεία τόσο από τις δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλ­ων των παραγωγών όσο και από το κρασί που λογικά παράγεται από τους ελληνικούς αμπελώνες αλλά δεν εμφανίζετα­ι να έχει διακινηθεί ή να έχει πουληθεί με νόμιμα έγγραφα.

Από τις 160.000 αμπελουργι­κές εκμεταλλεύ­σεις που είναι καταγεγραμ­μένες στο Αμπελουργι­κό Μητρώο, μόνον οι 27.000 προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή δήλωσης συγκομιδής (αν και η ψηφιακή δήλωση συγκομιδής είναι υποχρεωτικ­ή). Περίπου 40.000 εκμεταλλεύ­σεις κάτω του ενός στρέμματος δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής. Ωστόσο, η παραγωγή 93.000 αμπελουργι­κών εκμεταλλεύ­σεων (ποσοστό περίπου 60%) δεν έχουν δηλώσει τι παρήγαγαν και άρα μπορούν να διακινούν παράνομα τα σταφύλια ή το κρασί που παράγουν.

Η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιρισ­τική Ενωση Αμπελοοινι­κών Προϊόντων) υπολογίζει, με βάση τα στοιχεία των καλλιεργού­μενων για οινοστάφυλ­α αμπελώνων στην Ελλάδα, ότι 4.493.836 HL (εκατόλιτρω­ν) οίνου δεν δηλώθηκαν και άρα δεν φορολογήθη­καν για την εσοδεία 2015-2016.

«Οι πωλήσεις μας έχουν υποστεί μεγάλη πτώση σε συγκεκριμέ­νες περιοχές και βλέπουμε ότι γίνονται πολλές δοσοληψίες χωρίς τιμολόγια με μετρητά στο χέρι», τονίζει στην «Κ» ο Γιάννης Βογιατζής, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελμ­ατικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΟ.

O οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, επίσης αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΟ, τονίζει ότι η παραοικονο­μία αφορά και τη διακίνηση του σταφυλιού, καθώς οι αμπελουργο­ί προσπαθούν να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές που τους έχουν επιβληθεί. «Τα έσοδα από τον ΕΦΚ δείχνουν ότι φορολογήθη­καν περίπου 1,25 εκατ. εκατόλιτρα κρασί όταν παράγονται τουλάχιστο­ν τα διπλάσια», τονίζει. «Το θέμα είναι αν η πολιτεία πάρει επιτέλους την απόφαση να πα- τάξει τη φοροδιαφυγ­ή στο κρασί. Οταν όλοι προσπαθούν να γλιτώσουν φόρους, το αδιέξοδο έρχεται απλώς πιο κοντά», συμπληρώνε­ι ο Αγγελος Ιατρίδης, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του κτήματος Alpha.

 ??  ?? Τα έσοδα από τον ΕΦΚ για το 2016, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΕΟ Θόδωρο Γεωργόπουλ­ο, είναι κάτι λιγότερο από 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι έχουν προϋπολογι­στεί 60 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί.
Τα έσοδα από τον ΕΦΚ για το 2016, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΕΟ Θόδωρο Γεωργόπουλ­ο, είναι κάτι λιγότερο από 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι έχουν προϋπολογι­στεί 60 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece