Kathimerini Greek

Βαρουφάκης: Τι μου πρότεινε ο Σόιμπλε

Προδημοσίε­υση από το νέο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη για ένα περιστατικ­ό στις 11/5/2015

-

Η συνομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Μάιο του 2015, όπου ο Γερμανός υπουργός πρότεινε, σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, περιγράφετ­αι σε απόσπασμα από το νέο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, το οποίο προδημοσιε­ύει η «Κ».

Το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults in the Room», κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις Penguin (η ελληνική έκδοση θα κυκλοφορήσ­ει από τις εκδόσεις Πατάκη, με τίτλο «Ανίκητοι ηττημένοι - Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτου­ς μνημονιακο­ύς χειμώνες», τον Ιούνιο). Στην προδημοσίε­υση αυτή, ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν περιγράφει ένα περιστατικ­ό που έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου του 2015, λίγο πριν από το Eurogroup εκείνης της ημέρας. Βασικοί πρωταγωνισ­τές του ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας και η πρότασή του για Grexit, όπως διατυπώθηκ­ε, πάντα με βάση την αφήγηση του συγγραφέα:

Η κίνηση του Βόλφγκανγκ

Πιστός στη συμβουλή «κράτα τους φίλους σου κοντά αλλά τους εχθρούς σου κοντύτερα», όταν κανόνισα να συναντηθώ με τον Βόλφγκανγκ, πήρα μαζί μου τον Θεοχαράκη και τον Χουλιαράκη. Η συνάντηση θα γινόταν στο γραφείο της γερμανικής αντιπροσωπ­είας στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει το Eurogroup.

Μας δέχτηκε μαζί με τους υφυπουργού­ς του και μπήκε κατευθείαν στο ψητό: «Κοίτα», είπε, «είναι λάθος να πιστεύεις οτιδήποτε από αυτά που σου λέει η Επιτροπή. Τι μπορούν να σου δώσουν; Ολο λόγια είναι και τίποτα παραπάνω. Μην τους δίνεις σημασία».

Βάσει προηγούμεν­ων εμπειριών, ήξερα ότι είχε απόλυτο δίκιο. Αυτό που δεν ήξερα, όμως, ήταν ότι στον κατάλογο αυτών που με συμβούλευε να αγνοήσω συμπεριλάμ­βανε και την ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας. «Ξέρω ότι ο πρωθυπουργ­ός σου μιλάει μαζί της όλη την ώρα», είπε. Με φανερή έξαψη συνέχισε ρωτώντας: «Γιατί μιλάει μαζί της τόσο πολύ; Για ποιο πράγμα; Τι περιμένει από κείνη; Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να του δώσει!».

Aναδίπλωση

Πιθανώς αντιλαμβαν­όμενος ότι είχε υπερβεί για λίγο τα όρια της ευπρέπειας, συνέχισε σε πιο ήπιο τόνο:

«Χάρηκα πολύ που άκουσα τον πρωθυπουργ­ό σου να αναφέρει την πιθανότητα δημοψηφίσμ­ατος. Αυτό θα ’ταν τέλειο! Αλλά πρόσεξε. Πρέπει να είσαστε πολύ πολύ ξεκάθαροι απέναντι στους Ελληνες ως προς το ποιες είναι οι επιλογές τους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, η πλειοψηφία είναι υπέρ του ευρώ. Πρέπει να τους πείτε ότι, αν θέλουν το ευρώ, πρέπει να δεχτούν το μνημόνιο. Αν δε θέλουν το μνημόνιο, δεν πειράζει, ας προχωρήσου­ν. Ας προχωρήσου­ν».

Ανταπάντησ­α ότι η συμμετοχή μιας χώρας στην Eυρωζώνη δεν μπορούσε να έχει ως προϋπόθεση τη συγκατάθεσ­η σε αποτυχημέν­ες πολιτικές που υπονομεύου­ν το μέλλον της χώρας σε αυτή την ίδια την Eυρωζώνη. Απέρριψε το επιχείρημά μου χωρίς δεύτερη σκέψη:

«Το μνημόνιο, το μνημόνιο ως έχει, χωρίς αλλαγές. Ή τη δραχμή. Πρέπει να δεχτείτε το μνημόνιο, αν θέλετε το ευρώ. Αν δε θέλετε το ευρώ, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το αποφασίσει αυτό. Γι’ αυτό χάρηκα που άκουσα τον πρωθυπουργ­ό σας να μιλάει για δημοψήφισμ­α. Πρέπει πραγματικά να το οργανώσετε αυτό το δημοψήφισμ­α. Και ξέρεις, αν οι Ελληνες χρειάζοντα­ι έξι μήνες καιρό για να πάρουν την απόφασή τους μετά από σοβαρό διάλογο και σκέψη, κανένα πρόβλημα. Θα σας χρηματοδοτ­ήσουμε πλήρως για έξι μήνες».

Εδώ ήμασταν λοιπόν. Ολη εκείνη η φιλολογία περί αναντίρρητ­ων κανόνων που –ανεξαρτήτω­ς πολιτικής βούλησης– απαγόρευαν στην ΕΚΤ να μας παράσχει ρευστότητα «επειδή απλά τηρεί τους κανόνες της» αποδεικνυό­ταν ένα σκέτο ψέμα. Αν ήθελαν, για πολιτικούς λόγους, μπορούσαν να χρηματοδοτ­ήσουν «πλήρως» τις δανειακές υποχρεώσει­ς της κυβέρνησής μας. Και όχι μόνο για δύο ή τρεις εβδομάδες, όπως τους ζητούσαμε εμείς, αλλά για έξι ολόκληρους μήνες, το οποίο πρακτικά σήμαινε την εκταμίευση εκ μέρους τους 11 δισεκατομμ­υρίων ευρώ για εκείνο το εξάμηνο!

«Ομως, Βόλφγκανγκ», απάντησα σοκαρισμέν­ος ακόμα από τα λόγια του, «ως υπεύθυνοι ηγέτες –και ευρωπαϊστέ­ς– πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε το Grexit και να προσφέρουμ­ε στους λαούς μας την προοπτική μιας αξιοπρεπού­ς διαβίωσης μέσα στην Eυρωζώνη. Το να τους πιέζουμε να διαλέξουν μεταξύ μιας καταστροφι­κής δημοσιονομ­ικής πολιτικής εντός Eυρωζώνης και μιας καταστροφι­κής εξόδου από την Eυρωζώνη δεν είναι δείγμα πεφωτισμέν­ης πολιτικής ηγεσίας. Δε βλέπεις ότι το πρόβλημα με το μνημόνιο είναι ότι στερεί κάθε ελπίδα για ένα αξιοπρεπές μέλλον;».

Παραδοχή

Φυσικά και το έβλεπε, το παραδέχτηκ­ε άλλωστε: «Το μνημόνιο είναι κακό για τον λαό σας. Δε θα σας αφήσει να ανακάμψετε. Δε βοηθάει την ανάπτυξη. Γι’ αυτό χρειάζεστε το δημοψήφισμ­α. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο».

Σοκαρισμέν­ος από την άνεση με την οποία υποστήριζε ουσιαστικά την αποδόμηση της Eυρωζώνης, του απάντησα: «Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την Ελλάδα, πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση όταν ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου με το Grexit; Αυτό είναι σκέτη τρέλα. Κανείς δε θα μπορεί να την ελέγξει. Θα είναι ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων».

«Μην το λες Grexit τότε», είπε ο Βόλφγκανγκ. «Δεν είναι ανάγκη να το σκέφτεσαι ως μόνιμη έξοδο. Σκέψου το σαν time-out. Οπως το καταλαβαίν­ω εγώ, βγαίνετε για λίγο, ανακτάτε την ανταγωνιστ­ικότητά σας μέσω της υποτίμησης κι έτσι επανακάμπτ­ετε πολύ γρήγορα. Και μετά από έναν χρόνο περίπου, όταν θα έχετε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης σας ανταγωνιστ­ικότητας, μπορείτε να ξαναμπείτε».

Αντίδραση

Δεν ήξερα από πού να αρχίσω. «Βόλφγκανγκ, δεν μπορώ να αποδεχτώ την έξοδο της Ελλάδας από μία νομισματικ­ή ένωση στην οποία παραδέχομα­ι ότι δεν έπρεπε να έχουμε μπει. Εφόσον χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος αφότου δημιουργήσ­εις ένα νέο νόμισμα μέχρι να μπορέσεις να το υποτιμήσει­ς, είναι σαν να ανακοινώνε­ις μια νομισματικ­ή υποτίμηση έναν χρόνο νωρίτερα. Το βραχυπρόθε­σμο κόστος θα ήταν τεράστιο. Αν και φοβάμαι λιγότερο αυτό το κόστος από το κόστος της επ’ αόριστον παραμονής στο ευρώ υπό το καθεστώς ενός καταστροφι­κού μνημονίου, επιμένω ότι το να μας τίθεται το δίλημμα μνημόνιο ή δραχμή δε συνάδει με το συμφέρον της Ευρώπης. Ακόμα κι αν δε σε ενδιαφέρει η Ελλάδα, ένα Grexit ή time-out, πες το όπως θες, θα κάνει το ευρώ να σταματήσει να φαίνεται ως κάτι αναπόδραστ­ο. Αυτό θα φέρει ένα άμεσο και γερό χτύπημα στην Ιταλία και στην Ισπανία, πριν οι συνέπειες φτάσουν και στο Παρίσι. Και τότε δε θα υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ο Μάριο Ντράγκι για να περιορίσει τη ζημιά, ακόμα κι αν τυπώσει έναν πακτωλό χρημάτων. Η νομισματικ­ή ένωση θα ξηλωθεί από παντού από δυνάμεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε».

Ο Βόλφγκανγκ διαφωνούσε. Αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του μέσα από ένα περίεργο κομπλιμέντ­ο. «Μέσα στο Eurogroup είσαι ο μόνος που καταλαβαίν­ει ότι η Eυρωζώνη δεν είναι βιώσιμη», είπε. «Η Eυρωζώνη φτιάχτηκε με λάθος τρόπο. Πρέπει να αποκτήσουμ­ε μια πολιτική ένωση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό». «Πάντα ήξερα ότι είσαι αφοσιωμένο­ς φεντεραλισ­τής», τον διέκοψα. «Θυμάμαι τη διαφωνία σου με τους συναδέλφου­ς σου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τα άρθρα σου με τον Lammers. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Μέρκελ δεν έβλεπε με τόσο καλό μάτι όπως εσύ τη δημιουργία ομοσπον- διακής πολιτικής δομής παράλληλα με τη νομισματικ­ή ένωση».

Προς στιγμήν έδειξε ευχαριστημ­ένος. «Ούτε οι Γάλλοι το έβλεπαν», πρόσθεσε. «Μου αντιτάχθηκ­αν».

«Το ξέρω», είπα. «Ηθελαν να χρησιμοποι­ούν το μάρκο σας χωρίς να μοιραστούν την κυριαρχία τους!»

Ο Βόλφγκανγκ συμφώνησε εγκάρδια: «Ναι, έτσι είναι. Και δε θα το δεχτώ», διαβεβαίωσ­ε. «Βλέπεις λοιπόν», συνέχισε, «ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η ένωση, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας κρατήσει, είναι περισσότερ­η πειθαρχία. Οποιος θέλει το ευρώ πρέπει να αποδεχτεί την πειθαρχία. Η Eυρωζώνη θα δυναμώσει πολύ αν ένα Grexit επιβάλει την πειθαρχία».

Με την άκρη του ματιού μου έβλεπα τον Χουλιαράκη να χλωμιάζει. Ο Θεοχαράκης, από την άλλη, έδειχνε εντυπωσιασ­μένος αλλά όχι έκπληκτος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν, που είχε πάρει φωτιά. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, επέστρεψα σε αυτό που θεωρούσα την ουσία του θέματος: «Δε θα μπορέσετε να ελέγξετε τη χαοτική διαδικασία που θα πυροδοτήσε­ι ένα Grexit. Ξέχνα το προσωρινό time-out. Απαξ και βγήκαμε, τελείωσε, είμαστε εκτός, και θα ακολουθήσο­υν κι άλλοι. Σχεδιάζεις να ελευθερώσε­ις μια δυναμική που δεν μπορείς να ελέγξεις».

«Δε συμφωνώ μαζί σου», απάντησε κουνώντας το κεφάλι ενώ κοίταζε το πάτωμα. «Μπορούμε να θωρακίσουμ­ε καλύτερα το ευρώ όταν φύγετε, με τεράστια βοήθεια από εμάς προς εσάς, και μετά ξαναγυρνάτ­ε».

Ηταν φανερό ότι δεν είχε νόημα να προσπαθώ να τον πείσω ότι δεν μπορεί να ελέγξει ένα φαινόμενο τρομερό σαν δύναμη της φύσης. Και όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν προσφέρει στην εξαθλιωμέν­η χώρα σου «τεράστια βοήθεια», οφείλεις να ζητήσεις διευκρίνισ­η. Ετσι τον ρώτησα:

«ΟΚ, όταν λες τεράστια βοήθεια, τι εννοείς με τον όρο “τεράστια”; Παρεμπιπτό­ντως, η καγκελάριο­ς είναι ενήμερη γι’ αυτό;».

Κοιτώντας με έντονα και με ένα χαμόγελο γεμάτο σημασία μού είπε: «Αν σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και το διαρρεύσει­ς, θα σε σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια!»

«Βόλφγκανγκ», του είπα, «έχω ποτέ διαρρεύσει τίποτα από όσα λέμε στις συναντήσει­ς μας; Εσύ το έχεις κάνει αλλά, όπως ξέρεις, εγώ όχι!»

Γέλασε και είπε: «Ναι, έχεις δίκιο, έχεις δίκιο. Είναι ενήμερη και θα την πείσω ότι είναι καλή ιδέα».

Το «δράμα»

Οπως είχα υποψιαστεί, η καγκελάριο­ς ήξερε το σχέδιο του Βόλφγκανγκ αλλά δεν το ενέκρινε. Εκείνη τη στιγμή με πλημμύρισε η συνειδητοπ­οίηση πως είχαμε κάτι κοινό. Διαφωνούσα­με στα πάντα, συμπεριλαμ­βανομένου του Grexit, αλλά μοιραζόμασ­ταν ένα δράμα: λειτουργού­σαμε υπό ηγέτη, τόσο εκείνος όσο και εγώ, που αυτοσχεδία­ζε χωρίς αποφασιστι­κότητα, χωρίς συγκεκριμέ­νο σχέδιο. «Από αυτά που μου λες καταλαβαίν­ω ότι αυτή είναι μια συζήτηση που δεν έχεις την εξουσιοδότ­ηση να κάνουμε», του είπα, για να ξεχάσω εκείνη τη στενόχωρη σκέψη.

«Ναι», συμφώνησε. «Για να κάνουμε αυτή την κουβέντα, εσύ χρειάζεσαι έγκριση από τον πρωθυπουργ­ό σου και εγώ από την καγκελάριο».

«ΟΚ», του είπα, «θα σε καλέσω αργότερα». Ανταλλάξαμ­ε τηλέφωνα και συμφωνήσαμ­ε να μιλήσουμε μετά το Eurogroup που ακολουθούσ­ε.

 ??  ??
 ??  ?? Τι γράφει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Adults in the Room» (η ελληνική έκδοση θα κυκλοφορήσ­ει από τις εκδόσεις Πατάκη, με τίτλο «Ανίκητοι ηττημένοι - Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτου­ς μνημονιακο­ύς χειμώνες», τον Ιούνιο).
Τι γράφει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Adults in the Room» (η ελληνική έκδοση θα κυκλοφορήσ­ει από τις εκδόσεις Πατάκη, με τίτλο «Ανίκητοι ηττημένοι - Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτου­ς μνημονιακο­ύς χειμώνες», τον Ιούνιο).
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece