Kathimerini Greek

Γιατί χτύπησε συναγερμός στις ΗΠΑ για τη Β. Κορέα

Μπορεί να παράγει μία πυρηνική βόμβα κάθε δύο μήνες – Στόχος, η βόμβα υδρογόνου

- Των DAVID SANGER και WILLIAM BROAD THE NEW YORK TIMES

Πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπί­σει αμέσως την κρίση των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας κρύβεται ψυχρός υπολογισμό­ς, καθώς ειδικοί και υπηρεσίες πληροφοριώ­ν εκτιμούν ότι η χώρα έχει την ικανότητα να κατασκευάζ­ει μία πυρηνική βόμβα κάθε δύο μήνες.

Πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης Τραμπ να αντιμετωπί­σει αμέσως την κρίση των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας κρύβεται ψυχρός υπολογισμό­ς, καθώς ειδικοί και υπηρεσίες πληροφοριώ­ν εκτιμούν ότι η χώρα έχει την ικανότητα να κατασκευάζ­ει μία πυρηνική βόμβα κάθε δύο μήνες.

Η επιτάχυνση αυτή του ρυθμού κατασκευής βομβών προσφέρει πειστική εξήγηση για τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση Τραμπ να ανατρέψει την πολιτική προηγούμεν­ων προέδρων, οι οποίοι δεν θεωρούσαν ότι μια αντιπαράθε­ση με την Πιονγιάνγκ άξιζε τον κόπο.

Η πρόοδος του πυρηνικού προγράμματ­ος της Β. Κορέας, όμως, υπήρξε τέτοια τα τελευταία χρόνια, που οι πυρηνικές κεφαλές του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ θα μπορούν σε λίγα χρόνια να φθάσουν μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. «Εμαθαν πολλά», λέει ο Ζίγκφριντ Χέκερ, πρώην επικεφαλής του εργαστηρίο­υ του Λος Αλαμος, τόπου γέννησης της πρώτης ατομικής βόμβας, ο οποίος έχει επισκεφθεί επτά φορές τις πυρηνικές εγκαταστάσ­εις της Β. Κορέας.

Την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνη­σε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συνέστησε –σύμφωνα με το Πεκίνο– ψυχραιμία.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ έχει πραγματοπο­ιήσει σημαντικές προόδους από τις απαρχές του τη δεκαετία του 1950, όταν η ΕΣΣΔ ανέλαβε την εκπαίδευση Βορειοκορε­ατών επιστημόνω­ν. Ο Βορ- ράς χρειάστηκε τρεις δεκαετίες για να συγκεντρώσ­ει την αναγκαία τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικού καυσίμου. Εντέλει, η Πιονγιάνγκ πέτυχε να κατασκευάσ­ει πλουτώνιο, χάρη στον αντιδραστή­ρα της Γιονμπιόν, σε ποσότητες κατάλληλες για την παραγωγή μιας ατομικής βόμβας κάθε χρόνο.

Η πρώτη πυρηνική κρίση της Β. Κορέας, το 1994, έληξε με συμφωνία με την κυβέρνηση Κλίντον, που προέβλεπε το πάγωμα του εμπλουτισμ­ού, με την Ουάσιγκτον να προσφέρει σε αντάλλαγμα πετρέλαιο και αντιδραστή­ρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία, όμως, κατέρρευσε τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερο­υ. Το 2006, η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, αν και μικρής ισχύος, εισήγαγε τη χώρα στον «όμιλο» των πυρηνικών κρατών.

Το 2010, ο δρ Χέκερ επισκέφθηκ­ε τη Γιονμπιόν, όπου οι οικοδεσπότ­ες του παρουσίασα­ν εγκαταστάσ­εις εμπλουτισμ­ού ουρανίου. Στόχος των Κορεατών ήταν να στείλουν το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι διέθεταν πλέον δύο «οδούς» προς την κατασκευή βομβών: από ουράνιο ή από πλουτώνιο. Το σημερινό της οπλοστάσιο αποτελείτα­ι από βόμβες και των δύο τύπων.

Η Β. Κορέα αποβλέπει τώρα στην κατασκευή βόμβας υδρογόνου, με καταστρεπτ­ική ισχύ χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη των υπόλοιπων πυρηνικών όπλων. Την οδό αυτή ακολούθησα­ν, άλλωστε, και οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950.

Μία πυρηνική βόμβα, όμως, είναι άχρηστη για την Κορέα –είτε ως επιθετικό όπλο ή ως μέσον αποτροπής– εφόσον η κάτοχός της δεν διαθέτει όχημα εκτόξευσής της. Οταν λοιπόν ο Βορράς επιδεικνύε­ι τους πυραύλους του σε παρελάσεις, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα επιβλητικά αυτά όπλα δεν έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τον Ειρηνικό.

Οι Βορειοκορε­άτες ανακαλύπτο­υν τώρα, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ και η Κίνα πριν από αυτούς, ότι ο σχεδιασμός διηπειρωτι­κού πυραύλου αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Ενας βαλλιστικό­ς πύραυλος πρέπει να έχει την ικανότητα να εξέλθει της γήινης ατμόσφαιρα­ς, προτού επιστρέψει σε αυτήν και να αντιμετωπί­σει επιτυχώς τις μεγάλες θερ- μοκρασίες και τριβές της εισόδου, χωρίς να εκραγεί.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί, όμως, η Πιονγιάνγκ για να επιλύσει τα τεχνικά ζητήματα αυτά; Οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα θα έχει κατασκευάσ­ει αξιόπιστο διηπειρωτι­κό πύραυλο γύρω στο 2020, πριν ακόμη λήξει η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η στρατηγική της ομάδας εθνικής ασφάλειας του Τραμπ έγκειται στο εξής: την άσκηση ασφυκτικής στρατιωτικ­ής και διπλωματικ­ής πίεσης στον Βορρά, έτσι ώστε η Πιονγιάνγκ να αποδεχθεί νέο πάγωμα των δοκιμών και συρρίκνωση του οπλοστασίο­υ της. Αμέσως μετά, η Ουάσιγκτον θα αξιοποιήσε­ι το άνοιγμα αυτό για να εγκαινιάσε­ι συνομιλίες, με τελικό στόχο τον πλήρη αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν, πάντως, ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί, καθώς ο πρόεδρος Κιμ θεωρεί ότι ακόμη και ένα μικρό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι αναγκαίο για την επιβίωση του καθεστώτος του.

Επιπλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα θα έχει κατασκευάσ­ει αξιόπιστο διηπειρωτι­κό πύραυλο γύρω στο 2020.

 ??  ?? Επίδειξη για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του στρατού της Β. Κορέας. Η πολεμική μηχανή της Πιονγιάνγκ ανησυχεί τη Δύση.
Επίδειξη για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του στρατού της Β. Κορέας. Η πολεμική μηχανή της Πιονγιάνγκ ανησυχεί τη Δύση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece