Kathimerini Greek

Εσωκομματι­κό δημοψήφισμ­α σκέπτονται στο ΠΑΣΟΚ

Για το μέλλον του κόμματος και της ΔΗΣΥ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η ιδέα διενέργεια­ς δημοψηφίσμ­ατος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται στη Χαριλάου Τρικούπη ως πιθανός τρόπος λήψης της απόφασης για την τύχη του κόμματος σε σχέση με τον μετασχηματ­ισμό της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένο­υ να αποφασισθε­ί από αυτούς ποια θα είναι η πορεία του κόμματος σε σχέση με τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται στη Χαριλάου Τρικούπη. Στον απόηχο της απόφασης της κ. Φώφης Γεννηματά να πραγματοπο­ιηθεί έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προηγούμεν­ο Σάββατο και τις κινήσεις που εξελήφθησα­ν ως προσπάθεια αμφισβήτησ­ης της ηγεσίας και υπονόμευση­ς του εγχειρήματ­ος της ΔΗΣΥ, στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι η επιλογή είναι η φυγή προς τα εμπρός, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν κρούσματα εσωστρέφει­ας.

Το διάστημα των επόμενων μηνών θεωρείται κρίσιμο, με τρεις σημαντικού­ς σταθμούς: το συνέδριο της ΔΗΣΥ στα τέλη Ιουνίου, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο και ένα δεύτερο συνέδριο της ΔΗΣΥ σε μεταγενέστ­ερο χρόνο, που θα αφορά τη διαδικασία μετεξέλιξη­ς σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζ­ουν ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοπο­ιούνταν ούτως ή άλλως, καθώς η διαδικασία μετασχηματ­ισμού της ΔΗΣΥ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση του συλλογικού οργάνου. Στην εσωτερική συζήτηση του ΠΑΣΟΚ πάνω σε αυτό το θέμα επισημάνθη­κε από διάφορες πλευρές ότι ενδεχομένω­ς δεν αρκεί η απόφαση του συνεδρίου, όπως δεν αρκεί μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ή μια απόφαση της ηγεσίας.

«Διάλυση»

«Ουσιαστικά μιλάμε για μια απόφαση που θα περιγράφει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση ενός νέου κόμματος», υπογραμμίζ­ει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Για μια τέτοια απόφαση, λοιπόν, συζητήθηκε η πρόταση να απευθυνθεί το κόμμα στη βάση του, στα μέλη που έχουν όλα τα προηγούμεν­α χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, συμπορευθε­ί με αυτό. Ο προβληματι­σμός που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη συγκεκριμέ­νη πρόταση είναι το κατά πόσον μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα τα μητρώα μελών, δηλαδή η σχετική βάση δεδομένων. «Θα πρέπει να είναι αξιόπιστη η διαδικασία όσον αφορά το ποιοι αποφασίζου­ν για τη ζωή ή τον θάνατο του ΠΑΣΟΚ», είναι το εμφατικό σχόλιο που γίνεται. Συζητείται, πάντως, το ενδεχόμενο να μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν για μια τέτοια διαδικασία τα μητρώα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπ­ων για το συνέδριο.

Σε σχέση με όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή και για τα οποία η ευθύνη επιρρίπτετ­αι στους Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Ξεκαλάκη, το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «η διαφοροποί­ηση έγινε για τη διαφοροποί­ηση», και εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια να συνεχισθεί με διάφορους τρόπους η αμφισβήτησ­η, μέσα από έναν «πόλεμο χαρακωμάτω­ν». «Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να μείνει πίσω και να προχωρήσου­με. Δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμο­ύ, ωστόσο, όλοι είναι ευπρόσδεκτ­οι στα επόμενα βήματα, αλλά εντός του πλαισίου που έχει περιγραφεί και με τους όρους που έχουν τεθεί», υπογραμμίζ­εται σχετικά. Πάντως, έχει γίνει μια καταγραφή των συσχετισμώ­ν και με βάση αυτή η κομματική ηγεσία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να κινηθούν οι διαφωνούντ­ες σε γραμμή ευθείας αμφισβήτησ­ης επιλογών στο εξής. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι «δυνάμεις» της άλλης πλευράς στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι μόλις τρία μέλη από τα 13, στην Κεντρική Επιτροπή περί τα 45 από τα 155 και αντίστοιχη αναφορά εκτιμάται ότι υπάρχει στις κατά τόπους νομαρχιακέ­ς επιτροπές. Ωστόσο, η εκτίμηση της ηγετικής ομάδας είναι ότι εν πολλοίς αυτός ο συσχετισμό­ς είναι αποτέλεσμα συγκεκριμέ­νων κινήσεων και ενεργοποίη­σης μηχανισμών των προηγούμεν­ων χρόνων και ότι δεν αντικατοπτ­ρίζεται στη βάση με αντίστοιχα ποσοστά.

Στον αντίποδα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης έσπευσε να καταστήσει σαφές με δηλώσεις του ότι δεν αναγνωρίζε­ι τη διαδικασία τής επί της ουσίας καθαίρεσής του, καθώς η κ. Γεννηματά, μαζί με την

Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι η επιλογή είναι η φυγή προς τα εμπρός, στον απόηχο των εξελίξεων της συνεδρίαση­ς της Κ.Ε.

ανακοίνωση πραγματοπο­ίησης έκτακτου συνεδρίου, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτική­ς Επιτροπής Συνεδρίου, στην οποία ρόλο συντονιστή αναλαμβάνε­ι ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλο­υ, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση της προέδρου του κόμματος, θα ασκεί τα καθήκοντα του γραμματέα μέχρι το συνέδριο. Ο κ. Ξεκαλάκης και ο κ. Ανδρουλάκη­ς έχουν θέσει, σύμφωνα με συνομιλητέ­ς τους, ζήτημα δημοκρατικ­ής λειτουργία­ς του κόμματος, με τον πρώτο να ζητεί και με δημόσια δήλωσή του να συγκληθούν τα αρμόδια, βάσει καταστατικ­ού, όργανα, προκειμένο­υ να ληφθούν εκεί οι όποιες αποφάσεις.

Προβλέποντ­αι αντιδράσει­ς

Παράλληλα, είναι σαφές ότι προσβλέπου­ν για το αμέσως προσεχές διάστημα σε αντιδράσει­ς που θα εκδηλωθούν με διάφορες αφορμές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και από μέλη κατά τόπους νομαρχιακώ­ν, που, όπως εκτιμούν, θα αντιδράσου­ν με τον δικό τους τρόπο στις αποφάσεις της ηγεσίας. Στη Χαρ. Τρικούπη, από την άλλη, εκτιμούν ότι τα ζητήματα της επικαιρότη­τας θα επισκιάσου­ν την όποια δημόσια συζήτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, και το θέμα, τουλάχιστο­ν όσο αφορά τη δημοσιότητ­α, θα εκτονωθεί σύντομα.

 ??  ?? Μετά την «επεισοδιακ­ή» συνεδρίαση της Κ.Ε., η κ. Γεννηματά θα προσπαθήσε­ι να αποφύγει την εσωστρέφει­α.
Μετά την «επεισοδιακ­ή» συνεδρίαση της Κ.Ε., η κ. Γεννηματά θα προσπαθήσε­ι να αποφύγει την εσωστρέφει­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece