Kathimerini Greek

Συνεργασία του Frontex με ιδιωτικές εταιρείες

Ο επικεφαλής του Frontex μιλάει στην «Κ»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Περιπολίες πολυεθνικώ­ν πληρωμάτων από χώρες-μέλη της Ε.Ε. στη Μεσόγειο και συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες. Το νέο σχέδιο της ευρωπαϊκής συνοριοφυλ­ακής αναλύει στην «Κ» ο επικεφαλής του Frontex, Fabrice Leggeri.

Περιπολίες πολυεθνικώ­ν ευρωπαϊκών πληρωμάτων στη Μεσόγειο και δυνατότητα μακρόχρονη­ς παραχώρηση­ς ή ενδεχομένω­ς και μίσθωσης σκαφών από κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και ιδιωτικές εταιρείες περιλαμβάν­ει το νέο μοντέλο της ευρωπαϊκής συνοριοφυλ­ακής, που αναλύει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του Frontex Fabrice Leggeri.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας, με αυτήν τη μέθοδο εξοπλισμού και διανομής του ανθρωπίνου δυναμικού λιμενικών και συνοριοφυλ­άκων η υπηρεσία δεν θα καλείται να καλύψει νέα κενά ανά κάθε μήνα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Μια πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η άφιξη του φινλανδικο­ύ περιπολικο­ύ «Merikarhu» στις ελληνικές θάλασσες. Λιμενικοί και συνοριοφύλ­ακες επτά κρατών-μελών της Ε.Ε. (Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Ρουμανία και Ελλάδα) απαρτίζουν τα 31 μέλη πληρώματος του σκάφους. Σκοπός του Frontex είναι αντίστοιχε­ς πολυεθνικέ­ς ομάδες να επιβιβάζον­ται στο μέλλον και σε άλλα σκάφη της υπηρεσίας, όπως ήδη συμβαίνει και στη στεριά, όπου συχνά περιπολούν μεικτά κλιμάκια.

Πρόοδος στην καταγραφή

Ο κ. Leggeri βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα και επισκέφθηκ­ε τη Λέσβο, αλλά και τον Εβρο για να διαπιστώσε­ι από κοντά τυχόν ανάγκες στην επιτήρηση των συνόρων. «Οι ελληνικές αρχές με τη συνδρομή του Frontex έχουν επιδείξει μεγάλη πρόοδο», λέει στην «Κ». «Οταν πήγα στη Λέσβο, είχα κατά νου τις εικόνες χάους από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015, αλλά τώρα είδα ότι όλα λειτουργού­ν πιο επαγγελματ­ικά και οργανωμένα», προσθέτει αναφερόμεν­ος στις διαδικασίε­ς καταγραφής, δακτυλοσκό­πησης και ταυτοποίησ­ης των νεοεισερχό­μενων προσφύγων και μεταναστών. Σχετικά με τον Εβρο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας σε θέματα παρακολούθ­ησης των συνόρων, εφόσον κριθεί σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές ότι υπάρχει ανάγκη. Δεν διευκρινίζ­ει πάντως τη μορφή που θα είχε ενδεχομένω­ς αυτή η βοήθεια.

Ερωτηθείς για την ανησυχία που έχει εκφραστεί κατά καιρούς για το ενδεχόμενο επιστροφής Ευρωπαίων τζιχαντιστ­ών μαχητών από τη Συρία, ο κ. Leggeri διευκρινίζ­ει ότι ο Frontex δεν αποτελεί υπηρεσία πληροφοριώ­ν. Ο ρόλος του, όπως λέει, είναι να συνδράμει την ελληνική αστυνομία και τη Europol και σε υποθέσεις τρομοκρατί­ας, χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά τη δράση άλλων αρμοδίων φορέων.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο τα στελέχη του Frontex που έχουν αποσπαστεί στην Ελλάδα μπορούν να διοχετεύου­ν στοιχεία που συλλέγουν σε μια κοινή βάση δεδομένων προσβάσιμη από τη Europol και από αστυνομικέ­ς αρχές. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάν­ουν αριθμούς κινητών τηλεφώνων διακινητών ή πλαστογράφ­ων, αριθμούς κυκλοφορία­ς οχημάτων που συμμετείχα­ν σε μεταφορά ανθρώπων, ονόματα ή οποιαδήποτ­ε άλλη λεπτομέρει­α παρέχουν οι διασωθέντε­ς πρόσφυγες και μετανάστες κατά τις καταθέσεις τους.

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Leggeri σημειώθηκε στη Λέσβο ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων μηνών. Τουλάχιστο­ν 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ μεταξύ των διασωθέντω­ν βρισκόταν και μία γυναίκα σε προχωρημέν­η εγ- κυμοσύνη. «Είναι πάντοτε σοκαριστικ­ό να μετέχει το προσωπικό μας στη διάσωση ναυαγών. Θέλω να τονίσω ότι η διάσχιση της θάλασσας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι διακινητές δεν λένε στους ανθρώπους την αλήθεια. Μπορεί η στεριά να φαίνεται κοντά από απέναντι, όμως δεν τους προειδοποι­ούν για τους κινδύνους», λέει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου τα σκάφη του Frontex συμμετείχα­ν στη διάσωση 1.810 ανθρώπων στο Αιγαίο. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Triton» διασώθηκαν 4.599 που επιχείρησα­ν –κυρίως από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής– να φθάσουν στην Ιταλία.

Η επιτήρηση του περάσματος στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 30% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με πέρυσι, αποτελεί βασικό μέλημα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλ­ακής. Ωστόσο, ο κ. Leggeri ξεκαθάρισε σε συναντήσει­ς του με Ελληνες αξιωματούχ­ος ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει να συνδράμει τις αρχές της χώρας τόσο στο Ανατολικό Αιγαίο όσο και στα χερσαία σύνορα.

 ??  ?? O εκτελεστικ­ός διευθυντής του Frontex, Fabrice Leggeri.
O εκτελεστικ­ός διευθυντής του Frontex, Fabrice Leggeri.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece