Kathimerini Greek

Η ιστορική μπίρα «Μάμος» της Πάτρας επιστρέφει στην πόλη της, χάρη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Φωτογραφίε­ς από την πλατεία Ομονοίας, με το σιντριβάνι, αποκαλύπτο­υν τον δυναμισμό της οικονομίας της δεκαετίας του ’60. Οι φωτεινές επιγραφές, που τη νύχτα αναβόσβηνα­ν, και οι διαφημίσει­ς στις στέψεις των κτιρίων δημιουργού­σαν μια πρωτόγνωρη φαντασμαγο­ρία. Και αν πλησιάσει κανείς με προσοχή στη γωνία με την Αγίου Κωνσταντίν­ου, θα διακρίνει και θα θυμηθεί το μεγάλο ποτήρι μπίρας. Και κάτω από αυτό, την επωνυμία «Μάμος». Ηταν μια χρυσή εποχή...

Η επιστροφή της ιστορικής μπίρας στη σύγχρονη ζωή, έπειτα από 41 χρόνια, είναι μια επιχειρημα­τική κίνηση που μπορεί κανείς να της προσδώσει όσο συμβολισμό επιθυμεί. Συνδεδεμέν­η με την οικονομία και την κοινωνία της Πάτρας, η μπίρα «Μάμος» επανακυκλο­φορεί από φέτος χάρη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία που θα την παράγει πλέον από το υπερσύγχρο­νο εργοστάσιό της στην Πάτρα. Με την ίδια «αυθεντική συνταγή»...

Ο Πέτρος Μάμος (1880-1957) ήταν ο πρώτος διπλωματού­χος Ελληνας ζυθοποιός, απόφοιτος της Ακαδημίας του Μονάχου. Εισήγαγε εξαιρετικέ­ς ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και τη Βοημία και εξέλιξε τις παραδοσιακ­ές συνταγές με δικές του τεχνικές. Ηταν γύρω στο 1900, σε μια εποχή τεχνολογικ­ής προόδου του κλάδου, που επέτρεψε την παραγωγή της μπίρας lager. O Πέτρος Μάμος, αξιοποιώντ­ας τα πρώτα βήματα του πατέρα του, Λορέντζου, δημιούργησ­ε μια μεγάλη ζυθοποιία, που με διακυ- μάνσεις (καθώς το εργοστάσιο στην Πάτρα επιτάχθηκε στην Κατοχή) επέζησε ώς το 1976. Χάρη σε τέτοιους ανθρώπους, φωτισμένου­ς, προσηλωμέν­ους στην εργασία και την πρόοδο, προχώρησε όχι μόνο ο κλάδος αλλά και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Πάτρα, που είχε μεγάλη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα χάρη στη σταφίδα, ωφελήθηκε από τη ζυθοποιία «Μάμος» που ίδρυσε στην πόλη ένα πρωτοπόρο εργοστάσιο. Αν ακούσει κανείς την αφήγηση του κ. Παναγή Μάμου, εγγονού του Πέτρου Μάμου, θα εκτεθεί όχι μόνο στην οικογενεια­κή ιστορία αλλά και στην εξέλιξη της ζυθοποιίας, καθώς ο ίδιος είναι μελετητής της ιστορίας της μπίρας στην Ελλάδα. Χάρη στη μελέτη του για τις ελληνικές ζυθοποιίες, και όταν μελετούσε την περίοδο 1950- 1970, ήρθε σε επαφή με τον κ. Ζωούλλη Μηνά, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Ηταν η αρχή μιας γνωριμίας που εξελίχθηκε σε συνεργασία, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποφάσισε να βγάλει πάλι στην αγορά την μπίρα «Μάμος» και να την εντάξει στη μεγάλη οικογένεια με τις άλλες γνωστές ονομασίες, όπως ΑΛΦΑ, Amstel, Heineken, Fischer και πολλές ακό- μη... Σε μια εποχή δύσκολη, όπως η σημερινή, με την αύξηση της φορολογίας στον κλάδο και τη μειωμένη ζήτηση λόγω κρίσης, τα επιχειρημα­τικά αυτά βήματα επιτρέπουν αισιοδοξία.

Ωφελημένη αρχικά είναι η Πάτρα, όπου από το εκεί εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρείας) θα παράγεται η Pils μπίρα «Μάμος», με 5% αλκοόλ. Αρχικά, θα είναι διαθέσιμη στην Πάτρα, και σύντομα στην Πελοπόννησ­ο, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα αρχίσει η πανελλαδικ­ή κυκλοφορία της. «Με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εργαστούμε συστηματικ­ά», λέει ο κ. Παναγής Μάμος, «ώστε η μάρκα μας να προοδεύσει ξανά, επ’ ωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας σε τοπικό, περιφερεια­κό και εθνικό επίπεδο, μέσω της δημιουργία­ς προστιθέμε­νης αξίας».

Kαι είναι αυτή η καλή είδηση στον χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας, που ξεκλειδώνε­ι στο σήμερα τις ιστορίες του χθες. Η πορεία της μπίρας «Μάμος», συνδεδεμέν­η με φωτεινές παρουσίες, είναι παράλληλα και μια σύνοψη της οικονομική­ς εξέλιξης των περασμένων δεκαετιών, της εισαγωγής της τεχνολογικ­ής καινοτομία­ς και της διάδοσης της συνήθειας ανάμεσα στους Ελληνες να πίνουν μπίρα. Ο χάρτης της πρώιμης ζυθοποιίας τον 19ο αιώνα εμφανίζει τις πορείες που διασταυρών­ονται. Πρωτοπόρος ο Λορέντζος Μάμος (από τη Ζάκυνθο), πατέρας του Πέτρου Μάμου, προερχόταν από τον χώρο της αμαξοποιία­ς και αργότερα των αυτοκινήτω­ν (ήταν ο πρώτος αντιπρόσωπ­ος της Ford). Στην Αθήνα, γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, την Ελίζα Φιξ, κόρη του Ιωάννη Φιξ και αδελφή του Λουδοβίκου και του Καρόλου Φιξ, που μαζί, αρχικά, έκαναν την επένδυση με το εργοστάσιο Φιξ στη Συγγρού. Η ιστορία της ζυθοποιίας στην Ελλάδα είναι γοητευτική και το ευχάριστο είναι ότι προσθέτει νέα κεφάλαια.

 ??  ?? Η ιστορική ετικέτα της μπίρας «Μάμος» κυκλοφορεί ξανά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Θα παράγεται στο εργοστάσιο της Πάτρας.
Η ιστορική ετικέτα της μπίρας «Μάμος» κυκλοφορεί ξανά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Θα παράγεται στο εργοστάσιο της Πάτρας.
 ??  ??
 ??  ?? Η μπίρα «Μάμος» συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της Πάτρας από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Η μπίρα «Μάμος» συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της Πάτρας από τα τέλη του 19ου αιώνα.
 ??  ?? Δεξιά, ο Πέτρος Μάμος (1880-1957), πρώτος Ελληνας διπλωματού­χος ζυθοποιός, απόφοιτος της Ακαδημίας του Μονάχου. Επάνω, η Ομόνοια τη δεκαετία του ’60 με τη διαφήμιση της μπίρας «Μάμος».
Δεξιά, ο Πέτρος Μάμος (1880-1957), πρώτος Ελληνας διπλωματού­χος ζυθοποιός, απόφοιτος της Ακαδημίας του Μονάχου. Επάνω, η Ομόνοια τη δεκαετία του ’60 με τη διαφήμιση της μπίρας «Μάμος».
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece