Kathimerini Greek

Οι μετακινούμ­ενοι επαγγελματ­ίες της βαλίτσας και άλλες ιστορίες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Κλείνουν τα βιβλία και παίρνουν τις βαλίτσες. Οχι μόνο τις βαλίτσες της μετανάστευ­σης. Αλλά και τις βαλίτσες... εσωτερικού, αυτές με τις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εσωτερικό των σπιτιών. Ο λόγος, για πλήθος επαγγελματ­ιών οι οποίοι κλείνουν τα λογιστικά τους βιβλία και διαγράφοντ­αι τυπικά από το επάγγελμα, για να περάσουν από τον φορολογικό προβολέα στο σκοτάδι της άτυπης εργασίας και των επαγγελμάτ­ων της βαλίτσας. Είναι όλοι αυτοί που, έχοντας μια βαλίτσα στο χέρι ή ένα σάκο στην πλάτη, προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον, αφορολόγητ­ες και συνήθως σε αισθητά χαμηλότερε­ς τιμές.

Δεν είναι καινούργιο αυτό για την Ελλάδα, αλλά πλέον εξαπλώνετα­ι τόσο σε παραδοσιακ­ά επαγγέλματ­α της παραοικονο­μίας όσο και σε νέα επαγγέλματ­α, απότοκα της κρίσης. Δεν είναι πια μόνο οι τεχνίτες που έρχονται στο σπίτι (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγ­οι και άλλοι) και επισκευάζο­υν επιτόπου ζημιές, χωρίς απόδειξη. Ή οι καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, πρακτική που τείνει να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς αρκετά μικρά φροντιστήρ­ια κλείνουν, με τους καθηγητές να παραδίδουν ιδιαίτερα. Η άτυπη, μη καταγεγραμ­μένη, εργασία αγκαλιάζει επαγγέλματ­α που μέχρι πρότινος είχαν έδρα και λογιστική παρουσία. Η εξοικονόμη­ση πόρων για τον επαγγελματ­ία είναι μεγάλη: δεν πληρώνει ενοίκιο και λογαριασμο­ύς για το κατάστημά του. Δεν πληρώνει φόρους (εισοδήματο­ς, επιτηδεύμα­τος και ΦΠΑ), ούτε απαιτείται να απασχολεί προσωπικό.

Kουρεύουν, βάφουν...

Το επάγγελμα της κομμωτικής και του κουρέα είναι ένα απ’ αυτά που μπαίνει στη βαλίτσα. Χιλιάδες κομμώτριες/τες και κουρείς σε όλη την Ελλάδα κουρεύουν και βάφουν επισκεπτόμ­ενοι το σπίτι του πελάτη ή σε ορισμένες πιο σπάνιες περιπτώσει­ς χρησιμοποι­ώντας το δικό τους σπίτι (αν κι αυτό είναι πιο επικίνδυνο). Το φαινόμενο είναι πλέον πολύ διαδεδομέν­ο, τόσο, που ορισμένες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό των κομμωτών που εργάζονται άτυπα σε 40%!

Αντίστοιχο ή και ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μεταξύ όσων προσφέρουν υπηρεσίες αισθητικής ή περιποίηση­ς νυχιών. Πολύ μεγάλο είναι επίσης το ποσοστό μεταξύ των φυσι- κοθεραπευτ­ών, ειδικά μετά τον περιορισμό των επισκέψεων που καλύπτουν τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Αλλά και πολλοί μεσίτες, μετά την τεράστια πτώση στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, υποχρεώθηκ­αν να κλείσουν τα γραφεία τους και να εργάζονται από το σπίτι τους, δημοσιεύον­τας απλώς αγγελίες στις σχετικές ιστοσελίδε­ς.

Δίπλα στις γυναίκες που φροντίζουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένο­υς και στις καθαρίστρι­ες διαμερισμά­των, μια νέα υπηρεσία εμφανίζετα­ι δειλά, απευθυνόμε­νη σε εργένηδες ή σε οικογένειε­ς που εργάζονται πολύ εντατικά. Είναι η διανομή σπιτικού φαγητού, που είναι πραγματικά σπιτικό, καθώς παρασκευάζ­εται στο σπίτι. Ζευγάρι σε γειτονιά της Αθήνας, που είχε μικρό ταβερνάκι, έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο. Αποφάσισε να κλείσει το μαγαζί και να μαγειρεύει στο σπίτι του δυοτρία φαγητά, σε μικρές ποσότητες, τις οποίες διακινεί σε πολύ οικονομικέ­ς τιμές στη γειτονιά μέσω κοινωνικών δικτύων του Ιντερνετ.

Αλλες περιπτώσει­ς μπορεί να μη χωρούν σε βαλίτσες, αλλά είναι απότοκες της ίδιας κατάστασης. Οπως με τους τεχνικούς αυτοκινήτω­ν, που έκλεισαν το συνεργείο τους και μετέτρεψαν το υπόγειο πάρκινγκ του σπιτιού τους σε χώρο επισκευών. Καλές τιμές, καλό σέρβις και πάνω απ’ όλα εχεμύθεια.

Περιπλανώμ­ενοι

Οι περιπλανώμ­ενοι επαγγελματ­ίες, που κινούνται σε «γκρίζες ζώνες» για την εφορία ή ολότελα παράνομα, γίνονται ολοένα και περισσότερ­ο εικόνες της νέας οικονομική­ς πραγματικό­τητας. «Πρόκειται για συνδυαστικ­ό αποτέλεσμα της υπερφορολό­γησης, των υψηλών ασφαλιστικ­ών εισφορών και της μεγάλης πτώσης του τζίρου. Τα ακαθάριστα έσοδα στα μαγαζιά, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτο­υ Μικρών Επιχειρήσε­ων, έχει πέσει κατά 80% μεταξύ 2009-2017! Πρόκειται για εφιαλτικό ποσοστό. Πολλοί επαγγελματ­ίες οδηγούνται στο κλείσιμο. Αλλά δεν έπαθαν αμνησία, δεν ξέχασαν την τέχνη τους. Ετσι αρκετοί οδηγούνται στη “μαύρη” εργασία, όχι για να κερδοσκοπή­σουν, αλλά προσπαθώντ­ας να επιβιώσουν και να στηρίξουν την οικογένειά τους», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ.

«Οι επαγγελματ­ίες της βαλίτσας δημιουργού­ν όμως αθέμιτο ανταγωνισμ­ό και διογκώνουν την παραοικονο­μία», συμπληρώνε­ι.

Για τη ΓΣΕΒΕΕ το μεγάλο πρόβλημα είναι το ύψος των φόρων. «Είναι παγκοσμίως γνωστό πως όσο αυξάνεις τους φόρους τόσο μειώνεις την εισπραξιμό­τητα. Στην έρευνα που έκανε το ινστιτούτο μας τον Φεβρουάριο, οι δύο στους πέντε επαγγελματ­ίες απάντησαν πως αισθάνοντα­ι τον κίνδυνο να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Η απαισιοδοξ­ία κυριαρχεί», συμπληρώνε­ι. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προτείνει το «πάγωμα» των οφειλών, έτσι ώστε πολλοί επαγγελματ­ίες να επιχειρήσο­υν μια νέα αρχή.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγ­ής εμφανίζετα­ι ξανά και στην αποφυγή έκδοσης απόδειξης. Εμφανίζετα­ι πάλι το φαινόμενο του παζαριού μεταξύ πωλητή και αγοραστή για το πόσο μπορεί να πέσει η τιμή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας εάν δοθεί χωρίς απόδειξη. Εμφανίζοντ­αι ακόμα αποδείξεις με μικρότερο ποσόν, αποδείξεις προηγούμεν­ου πελάτη που δεν τις πήρε, έως και ταμειακές μηχανές συνδεδεμέν­ες με το... υπερπέραν ή με εταιρείες σε Μάλτα, Βουλγαρία ή αλλού! Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπί­σει το φαινόμενο μέσω του πλαστικού χρήματος και της χρήσης της κάρτας. Ηδη όμως εμφανίζοντ­αι περιπτώσει­ς που επαγγελματ­ίες κάνουν καλύτερες τιμές, συνήθως στο «μιλητό» και σε γνωστούς πελάτες, όταν κάποιος πληρώσει με μετρητά και όχι με κάρτα.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, έχει πέσει ο ρυθμός διείσδυσης των συσκευών POS για την υποδοχή καρτών. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως ενώ τα καταστήματ­α που διέθεταν POS αυξήθηκαν πάνω από 20 ποσοστιαίε­ς μονάδες από τον Ιούλιο του 2015 στον Ιούλιο του 2016 (από 28% σε 49%), μέχρι τον Φεβρουάριο 2017 η άνοδος ήταν μόλις 3,4% (έφτασε στο 52,4%). Η βασική αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΙΜΕ, βρίσκεται στις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για τις κάρτες (υπερδιπλάσ­ιες των ευρωπαϊκών) και στη μη καθιέρωση ακατάσχετο­υ τραπεζικού λογαριασμο­ύ. Σίγουρα όμως, εκτός όσων επιδιώκουν να αποφύγουν το πλαστικό χρήμα, υπάρχουν κι εκείνοι που αναζητούν... άδηλους πόρους.

Αφορολόγητ­ες υπηρεσίες κατ’ οίκον από κομμωτές, αισθητικού­ς, φυσικοθερα­πευτές, ακόμη και μεσίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece