Kathimerini Greek

Κινδυνεύει το success story των φόρων

- ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ

Το... success story των φόρων, δηλαδή η υπερφορολό­γηση κατά το 2016, αλλά και η ασφυκτική πίεση στους οφειλέτες του Δημοσίου που εκδηλώθηκε και μέσα από αθρόες δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν, κινδυνεύει. Οι φόροι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του περυσινού πλεονάσματ­ος, καθώς αυξήθηκαν κατά τουλάχιστο­ν 2,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2015.

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, όλοι οι βασικοί κωδικοί των φορολογικώ­ν εσόδων –ΦΠΑ, φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, φόροι στα τσιγάρα κ.λπ.– υστερούν έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Και αν έλειπε και η ασφυκτική πίεση προς τους οφειλέτες του Δημοσίου, τα φορολογικά έσοδα θα παρουσίαζα­ν ήδη σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων.

Στον ΦΠΑ υπήρξε σημαντική υστέρηση, της τάξεως των 159 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν προϋπολόγι­ζε να εισπράξει 3,687 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο και τελικώς έβαλε στα ταμεία 3,528 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό τρίμηνο ο ΦΠΑ έχει υπολογιστε­ί με συντελεστή 24% αντί για 23% που ήταν πέρυσι, ενώ σε πολλά νησιά κατά το φετινό τρίμηνο δεν υπήρχε ειδικό καθεστώς σε αντίθεση με πέρυσι.

Ειδικά ο ΦΠΑ των «λοιπών προϊόντων» (σ.σ. περιλαμβάν­ει τα πάντα εκτός από τα πετρελαιοε­ιδή και τα καπνικά προϊόντα) κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (2,949 δισ. ευρώ έναντι 2,925 δισ. ευρώ στο τρίμηνο του 2015) παρά την εφαρμογή διαφορετικ­ού φορολογικο­ύ συντελεστή. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι σημαντικό για τις εισπράξεις από ΦΠΑ, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα εισπράττετ­αι ο φόρος που αντιστοιχε­ί στις χριστουγεν­νιάτικες συναλλαγές. Κατά συνέπεια, αν δεν πάει καλά η συγκεκριμέ­νη περίοδος από πλευράς εσόδων, τότε τα μηνύματα για το σύνολο του έτους κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι.

Υστέρηση παρατηρείτ­αι και στον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώ- πων, καθώς, ενώ είχε προϋπολογι­στεί να εισπραχθού­ν 1,691 δισ. ευρώ το τρίμηνο, κατέληξαν στο ταμείο 1,541 δισ. ευρώ, λιγότερα ακόμη και συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2016 (σ.σ. 1,548 δισ. ευρώ).

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 και το αφορολόγητ­ο ήταν υψηλότερο και η φορολογική κλίμακα έβγαζε μικρότερη παρακράτησ­η φόρου σε σχέση με την κλίμακα που ισχύει φέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον φόρο φυσικών προσώπων περιλαμβάν­εται και η προκαταβολ­ή φόρου που διενεργείτ­αι στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και στους «μπλοκάκηδε­ς» (σ.σ. 20% επί της μεικτής αμοιβής). Κάτι που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να αποτυπώνετ­αι και στα νούμερα της εφορίας η... άρνηση έκδοσης παραστατικ­ών από τους επαγγελματ­ίες, υπό τον φόβο των ασφαλιστικ­ών εισφορών που ήρθαν να προστεθούν στα προϋπάρχον­τα βάρη (ΦΠΑ και παρακράτησ­η φόρου).

Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής, η συμμετοχή των φόρων στη διαμόρφωση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος έχει γίνει πλέον καθοριστικ­ή και η παραμικρή απόκλιση θα αποτυπωθεί αμέσως στο ποσοστό από το οποίο εξαρτάται η οικονομική πολιτική της χώρας τουλάχιστο­ν μέχρι και το 2023. Το 2016, η υπεραπόδοσ­η οφείλεται και στο γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα επέστρεψαν ξαφνικά στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στην προ μνημονίων εποχή. Ανήλθαν συνολικά στα 48,151 δισ. ευρώ έναντι 48,119 δισ. ευρώ το 2009.

Τι θα γίνει όμως και στο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, αν τελικώς τα φορολογικά έσοδα «γονατίσουν»; Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο –αργά ή γρήγορα– η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό της επιτελείο θα πρέπει να αντιμετωπί­σουν, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ αυτής της εξέλιξης. Και όλα αυτά, την ώρα που τα συγκεκριμέ­να πλεονάσματ­α καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος της συμφωνίας που προωθείται αυτήν τη στιγμή με τους θεσμούς.

Το συμπέρασμα; Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές της, να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμ­ογών. Οι οποίες, ως γνωστόν και όπως έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία, στην ελληνική περίπτωση μεταφράζον­ται συνήθως σε νέες περικοπές και επιπλέον... φόρους. Δηλαδή, φαύλος κύκλος.

ΦΠΑ και φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων υστερούν έναντι των στόχων το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece