Kathimerini Greek

Το τίμημα της πρωτιάς

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Συνηθίζουμ­ε να λέμε ότι το μέλλον των ενωτικών διαδικασιώ­ν στην Ευρώπη περνάει από τον γαλλογερμα­νικό άξονα, την ανάδειξη μιας MittelEuro­pa, μιας ευρωπαϊκής «αυτοκρατορ­ίας» ικανής να αντεπιτεθε­ί στις απανωτές επιτυχίες της «αμερικανικ­ής πρωτοκαθεδ­ρίας» ή στην εκπληκτική άνοδο της «κινεζικής υπερδύναμη­ς». Το όνειρο που ξεκίνησαν οι Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Σμιτ τη δεκαετία του ’70, και πήρε άλλες διαστάσεις όταν ο Μιτεράν, στις 22 Σεπτεμβρίο­υ 1984, έπιασε από το χέρι τον εμβρόντητο Κολ κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων σε μια τελετή λήθης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γαλλία στήριξε τη Γερμανία σε όλη την κρίσιμη δεκαετία του ’90 ώστε να αντεπεξέλθ­ει στο τεράστιο βάρος επανένταξη­ς των ανατολικών κρατιδίων. Δέχτηκε να στηθεί η Ευρωζώνη στα στενόχωρα πρότυπα του επιτυχημέν­ου μάρκου και δεν αντέδρασε όταν φάνηκε, από την πρώτη κιόλας δεκαετία, ότι υπήρχαν όρια στο κοινό όνειρο.

Η κατάρρευση του χρηματοοικ­ονομικού μοντέλου στήριξης των μεγάλων οικονομιών βρήκε τη Γερμανία προετοιμασ­μένη καλύτερα από τη Γαλλία. Η μεγάλη ομοσπονδια­κή δύναμη είχε εφαρμόσει με πόνο αλλά με επιτυχία τις μεταρρυθμι­στικές συνταγές της Κοινής Συμφωνίας της Ουάσιγκτον (επειδή έγινε στη συγκεκριμέ­νη πόλη κι όχι επειδή είναι αμερικανικ­ής εμπνεύσεως!). Στο γαλλικό εξάγωνο τα πράγματα αποδεί- χτηκαν πολύ δυσκολότερ­α. Ο Σαρκοζί προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να κάμψει τον κρατικολαϊ­κισμό. ΟΙ Γάλλοι λατρεύουν να ζητούν ένα άλλο κράτος, αλλά δύσκολα θα αποχωριστο­ύν όσα τους προσφέρει. Ο Ολάντ προώθησε μερικές αλλαγές, κάποιες από τις σπουδαιότε­ρες βρίσκονται στον «νόμο Μακρόν», και πέτυχε να κρατήσει τη Γαλλία εκτός εξευτελιστ­ικών διαδικασιώ­ν ελέγχου, αφήνοντας όμως τη δημοσιονομ­ική αξιοπιστία στα χέρια του κ. Σόιμπλε και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η προσαρμογή συνεχίστηκ­ε χαλαρά, τα ελλείμματα μειώθηκαν αργά, αλλά παρέμειναν υψηλά, αφού το γαλλικό κράτος δαπανά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ περισσότερ­ο από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να φορολογεί βαρύτερα κατά το ίδιο μέγεθος, ενώ και ο κρατικός δανεισμός μεγάλωσε κατά 30 μονάδες του ΑΕΠ μετά το 2008.

Την επόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι θα χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ δύο μοντέλων. Το ένα, φιλικό σε μια κάποια ιδέα που καλλιεργού­ν με υπερηφάνει­α οι Γάλλοι για τον εαυτό τους, τις ικανότητες των βιομηχανιώ­ν τους, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το κύρος του κράτους. Μια πολιτική περίκλειστ­η, εχθρική προς όλους, με επιλεγμένε­ς φιλίες, σήμερα με τους Τραμπ και Πούτιν, η οποία επιθυμεί να αναβιώσει τον αντιγερμαν­ισμό κι ας θαυμάζει στιγμές της Ιστορίας που οι γείτονες θέλουν να ξεχάσουν. Ενα πρόγραμμα σύγκρουσης.

Η άλλη πλευρά στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων. Δύσκολων και όχι ιδιαίτερα αγαπητών στους Γάλλους. Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται κοντά στις προτάσεις Φιγιόν, λίγο πιο αριστερά, λίγο πιο φιλικός στο κοινωνικό μοντέλο, αλλά εξίσου τολμηρός στην προτεραιότ­ητα που πρέπει να δώσει η Γαλλία για να βελτιώσει την παραγωγικό­τητα εργαζομένω­ν και κεφαλαίου και τελικώς την ανταγωνιστ­ικότητα της γαλλικής οικονομίας έναντι της γερμανικής, κατά κύριο λόγο. Ο Μακρόν χρειάζεται μιαν Ευρώπη λειτουργικ­ή, η Λεπέν είναι έτοιμη να προκαλέσει τη ρήξη ακόμη και στο θέμα του νομίσματος, με επιστροφή στο γαλλικό φράγκο.

Οι απόψεις της ακροδεξιάς υποψηφίου έχουν πολλαπλάσι­α επιρροή για τους ίδιους λόγους που ο δήθεν «κοινωνικός» λαϊκισμός κερδίζει χώρο και δύναμη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι, στα κεντρικά ζητήματα της οικονομίας, Λεπέν και Μελανσόν ελάχιστα διαφέρουν. Ακόμη κι αν η «Μαρίν» δεν κερδίσει την προεδρική κούρσα, ο εντυπωσιακ­ός νεαρός ηγέτης θα χρειαστεί διαφορετικ­ά προσόντα, πάντως όμως το ίδιο ρηξικέλευθ­α με εκείνα που είχε ο τριαντάρης Ναπολέων όταν έγινε μέγας ύπαρχος μιας χώρας που θέλει να είναι παντού μπροστά, αρνείται όμως σήμερα να πληρώσει το τίμημα της πρωτιάς.

Την επόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι στη Γαλλία θα χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικ­ών μοντέλων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece