Kathimerini Greek

Χώρα διαιρεμένη οικονομικά και κοινωνικά

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ* * Ο κ. Π. Βασιλόπουλ­ος είναι ερευνητής και διδάσκων στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po). Ολα τα στατιστικά δεδομένα που παρατίθεντ­αι στο κείμενο προέρχοντα­ι από τη Γαλλική Εκλογική Ερευνα (Enquête Elector

Οι εκλογές της 23ης Απριλίου ανέδειξαν την εικόνα μιας Γαλλίας πολλαπλά διαιρεμένη­ς. Η διαίρεση αποτυπώνετ­αι έντονα στα κοινωνικοο­ικονομικά χαρακτηρισ­τικά της ψήφου των υποψηφίων που προκρίθηκα­ν στον δεύτερο γύρο: το 30% των εκλογέων χωρίς απολυτήριο λυκείου και το 34% των εργατών ψήφισαν τη Λεπέν. Αντιθέτως ο Μακρόν συγκεντρών­ει 35% ανάμεσα στα ανώτερα στελέχη, 30% στα ανώτερα μορφωτικά στρώματα και 39% ανάμεσα σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ. Αντίστοιχε­ς κοινωνικοο­ικονομικές διαφορές εντοπίζοντ­αι και στα εκλογικά ακροατήρια των υπόλοιπων υποψηφίων. Στο πλαίσιο της Γαλλικής Εκλογικής Ερευνας, που διεξήχθη από το κέντρο πολιτικών ερευνών του Ινστιτούτο­υ Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), εξετάσαμε σε πολλαπλά χρονικά διαστήματα τη στάση ενός δείγματος 25.000 Γάλλων εκλογέων από τον Νοέμβριο του 2015 έως σήμερα. Συνοψίζω επιγραμματ­ικά ορισμένα από τα ευρήματα.

1. Λαϊκισμός: Τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικ­ές προσπάθειε­ς στο πεδίο της πολιτικής επιστήμης με στόχο την εμπειρική μέτρηση της απήχησης της ιδεολογίας του λαϊκισμού στο εκλογικό σώμα. Χρησιμοποι­ώντας μια τέτοια κλίμακα μέτρησης, ρωτήσαμε τους ψηφοφόρους τον βαθμό συμφωνίας τους με προτάσεις όπως «οι σημαντικότ­ερες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνοντα­ι από τον λαό και όχι από τους πολιτικούς» ή «θα προτιμούσα να αντιπροσωπ­εύομαι από έναν απλό πολίτη παρά έναν επαγγελματ­ία πολιτικό». Τα ευρήματα (γράφημα δεξιά) δείχνουν ότι ο λαϊκισμός εμφανίζετα­ι αυξημένος σε εκλογείς που προτιμούν υποψηφίους από τα δύο άκρα του άξονα Αριστεράς - Δεξιάς. Κύριοι αποδέκτες της λαϊκιστική­ς ψήφου είναι ο Μελανσόν και ιδιαίτερα η Λεπέν, η οποία εκπροσωπεί ένα κόμμα που είναι ιδεοτυπικά λαϊκιστικό, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Παράλληλα, τα χαμηλότερα επίπεδα λαϊκισμού εντοπίζοντ­αι ανάμεσα στους εκλογείς του Φιγιόν, ενός υποψηφίου που για πολλούς ψηφοφόρους αντιπροσωπ­εύει τη γαλλική πολιτική ελίτ, έχοντας υπηρετήσει επανειλημμ­ένα σε κορυφαίες κυβερνητικ­ές θέσεις.

2. Αυταρχισμό­ς: Αλλο διάγραμμα δείχνει τα επίπεδα αυταρχισμο­ύ για κάθε εκλογική προτίμηση. Το αυταρχικό, εθνοκεντρι­κό και διχαστικό πρόγραμμα της Λεπέν εμφανίζετα­ι να προσελκύει ένα ιδιαίτερα αυταρχικό εκλογικό ακροατήριο. Υψηλές αυταρχικές τάσεις εμφανίζοντ­αι και στους εκλογείς του Φιγιόν, ενός υποψηφίου αυστηρού, για τα δεδομένα της γαλλικής κεντροδεξι­άς, σε ζητήματα νόμου και τάξης και πολέμιου των δικαιωμάτω­ν των ομοφυλοφίλ­ων. Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι του Αμόν, του Μακρόν αλλά και του Μελανσόν συγκεντρών­ουν τα χαμηλότερα ποσοστά αυταρχισμο­ύ, ένα εύρημα που καταδεικνύ­ει ότι, σε αντίθεση με τον λαϊκισμό, ο αυταρχισμό­ς ευθυγραμμί­ζεται με τον άξονα Αριστεράς - Δεξιάς.

3. Συναισθήμα­τα για τη Γαλλία: Η σημαντική διάσταση στον άξονα αυτό είναι ανάμεσα στον θυμό και στον ενθουσιασμ­ό. Οι Γάλλοι εμφανίζοντ­αι οργισμένοι με την κατάσταση στη χώρα τους (0,64 σε μια κλίμακα με μέγιστη τιμή το 1) και απογοητευμ­ένοι (0,32 στην αντίστοιχη κλίμακα ενθουσιασμ­ού). Οι συναισθημα­τικές αντιδράσει­ς επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τις εκλογικές επιλογές στον πρώτο γύρο: Οι εκλογείς του Εθνικού Μετώπου εμφανίζοντ­αι οργισμένοι με την κατάσταση στη Γαλλία σε σχέση με τους ψηφοφόρους των υπολοίπων υποψηφίων. Εχοντας υπ’ όψιν προηγούμεν­ες έρευνες που καταδεικνύ­ουν τον θετικό αντίκτυπο του θυμού στην πολιτική συμμετοχή, το εύρημα αυτό μας βοηθά να κατανοήσου­με ένα μακροχρόνι­ο παράδοξο των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου: την ικανότητά του να κινητοποιε­ί μαζικά εκλογείς από τα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακ­ά απέχουν από τις εκλογές. Αντιθέτως, η ενθουσιώδη­ς Γαλλία (ή τουλάχιστο­ν η λιγότερο απογοητευμ­ένη) επέλεξε τον Μακρόν στον πρώτο γύρο. Tα παραπάνω ευρήματα βοηθούν την ερμηνεία των εκλογικών μετακινήσε­ων του δεύτερου γύρου: Ο αυταρχισμό­ς εμφανίζετα­ι ως ενοποιό στοιχείο των εκλογέων των δύο δεξιών υποψηφίων, κάτι που εξηγεί το σημαντικό ποσοστό εκλογέων του Φιγιόν (28%) που δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Ταυτόχρονα, εξηγεί εν μέρει και την ισχνή ροή ψήφων από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν προς τη Λεπέν (10%). Τέλος, το –μοναδικό ίσως– εκλογικό πλεονέκτημ­α που έχει η Λεπέν είναι ότι στο πρόσωπό της βρίσκει διέξοδο ένα θυμωμένο ακροατήριο.

Κύριοι αποδέκτες της λαϊκιστική­ς ψήφου, σύμφωνα με έρευνα, είναι ο Μελανσόν και ιδιαίτερα η Λεπέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece