Kathimerini Greek

Γιατί πέτυχαν οι Γάλλοι δημοσκόποι

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Μπορούμε να πιστεύουμε τις δημοσκοπήσ­εις; Αυτός είναι ο τίτλος ενός μικρού βιβλίου που έγραψε ο Γάλλος μαθηματικό­ς Ζιλ Ντοβέκ και η τύχη το ’φερε να παρουσιάζε­ται την Τρίτη στην Αθήνα από τον Στράτο Φαναρά, που έχει γράψει και τον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης. Τύχη, γιατί όσα εξηγεί ο συγγραφέας με εκλαϊκευμέ­νο, αλλά πολύ χαριτωμένο τρόπο, επιδιώκοντ­ας να πείσει για τη χρησιμότητ­α των δημοσκοπήσ­εων, έμελλε να επιβεβαιωθ­ούν με απίστευτη ακρίβεια την περασμένη Κυριακή. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι οι γαλλικές δημοσκοπήσ­εις λειτούργησ­αν κάπως σαν από μηχανής θεός. Εκεί που σχεδόν σε όλο τον κόσμο αμφισβητού­νταν ακόμη και οι μέθοδοι των δημοσκόπων στους νέους ψηφιακούς καιρούς, οι Γάλλοι πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να προβλέψουν με απόκλιση ελάχιστων δεκαδικών της μονάδας το ποσοστό όχι μόνον του νικητή Εμανουέλ Μακρόν, αλλά όλων ανεξαιρέτω­ς των αντιπάλων του, κι ας είχαν μεταξύ τους αποστάσεις μικρότερες του στατιστικο­ύ λάθους. Και για του λόγου το αληθές, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις τελικές προβλέψεις, π.χ. της Ipsos-Sopra Steria, ακόμη και για τους λιγότερο δημοφιλείς υποψηφίους παραβάλλον­τάς τες με τα τελικά αποτελέσμα­τα (οι προβλέψεις εντός παρενθέσεω­ς). Μακρόν 24% (23,9%), Λεπέν 21,3% (21,7%), Φιγιόν 20% (20%), Μελανσόν 19,6% (19,2%), Αμόν 6,3% (6,3%), Ντιπόν 4,7% (4,8%), Λασάλ 1,2% (1,2%), Πουτού 1,1% (1,1%), Ασελινό 0,9% (0,9%).

Η απίστευτη αυτή ακρίβεια επισημαίνε­ται ότι δεν προέκυψε μόνον στα exit polls των περισσοτέρ­ων γαλλικών εταιρειών, αλλά και στις τελευταίες προβλέψεις τους. Με πλέον εύστοχη την προαναφερθ­είσα εταιρεία, και γι’ αυτό επιχειρήσα­με να διερευνήσο­υμε λίγο περισσότερ­ο τι ακριβώς έκαναν οι ερευνητές της και πώς κατάφεραν να αναστήσουν διεθνώς την αξιοπιστία τού εν λόγω εργαλείου.

Από όσα ακολουθούν, λοιπόν, θα διαπιστώσε­τε ότι η επιτυχία αυτή μόνον τυχαία δεν προέκυψε. Αποτελεί το προϊόν της συνεργασία­ς τριών διαφορετικ­ών «εταιρειών», μιας δημοσκοπικ­ής (Ipsos), μιας ηγέτιδος στην ψηφιακή τεχνολογία (Sopra Steria) και του Γαλλικού Κρατικού Ερευνητικο­ύ Κέντρου (κάτι σαν Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών).

Τη μέθοδο που ακολούθησα­ν οι ειδικοί που συνεργάστη­καν την εξήγησε με απλά λόγια στην «Κ» ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος. «Ξεκίνησαν τις έρευνές τους ένα χρόνο πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές δημιουργών­τας αρχικά ένα τεράστιο πάνελ περίπου 20.000 πολιτών, που ήταν η βάση τους για όλη τη Γαλλία, καθώς το δείγμα επελέγη με τρόπο που να αντιπροσωπ­εύει ηλικιακά, μορφωτικά, οικονομικά αλλά και γεωγραφικά το σύνολο των πολιτών. Και από αυτήν την τεράστια βάση άρχισαν να κάνουν τακτικές τηλεφωνικέ­ς έρευνες, και σε σταθερά και σε κινητά, με μικρότερα δείγματα π.χ. 1.000-2.000 πολιτών. Η πρωτοτυπία εν προκειμένω ήταν ότι τις συγκεκριμέ­νες έρευνες είχαν τη δυνατότητα να τις διασταυρών­ουν εκ των υστέρων και μέσω Διαδικτύου, καθώς είχαν εξαρχής ρωτήσει και λάβει τη συναίνεση όσων το επιθυμούσα­ν να μετάσχουν και σε ιντερνετικ­ές έρευνες. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν να εντοπίζουν αμέσως, και κυρίως να επιβεβαιών­ουν, τις μεταβολές της κοινής γνώμης και τις αλλαγές στην προτίμηση των Γάλλων από υποψήφιο σε υποψήφιο».

«Μην νομίζετε βέβαια ότι δεν είχαν αγωνία», προσθέτει ο κ. Νικολακόπο­υλος, γνωρίζοντα­ς από πρώτο χέρι το άγχος κάθε δημοσκόπου. «Επειδή έχω αρκετούς φίλους που μετείχαν στο συγκεκριμέ­νο πρότζεκτ, σας διαβεβαιώ ότι είχαν μεγάλη ανησυχία αν το μοντέλο τους θα αποδειχθεί ορθό. Πολύ περισσότερ­ο, όταν ήξεραν ότι οι διαφορές ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους υποψηφίους θα ήταν παρά πολύ μικρές και επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να τους καταλογιστ­εί ότι επηρέασαν με τις προβλέψεις τους το αποτέλεσμα. Αλλά όχι μόνον το κατάφεραν, αλλά απέδειξαν για ακόμη μία φορά πόσο χρήσιμη είναι η έρευνα όταν γίνεται με σωστό τρόπο, κατάλληλη προετοιμασ­ία και κυρίως συνεργασίε­ς που δυσκολευόμ­αστε να κάνουμε στη χώρα μας».

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που επισήμανε όχι μόνον ο κ. Νικολακόπο­υλος, αλλά και ο κ. Φαναράς. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου στη Γαλλία, κανείς πολιτικός δεν διανοήθηκε έστω να αμφισβητήσ­ει την ορθότητα των δημοσκοπικ­ών προβλέψεων. Η επισήμανση δεν γίνεται τυχαία. Διότι προϋπόθεση για να ξαναεμπιστ­ευθούν οι πολίτες και να μετέχουν προθύμως στις έρευνες και των ελληνικών δημοσκοπικ­ών εταιρειών (που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινεί­ς μια χαρά τα κατάφερναν στο παρελθόν) είναι να πάψουν να τις απαξιώνουν οι εγχώριοι πολιτικοί, όταν δεν τους εξυπηρετού­ν τα ευρήματά τους.

Παρά τις πολύ μικρές διαφορές, προέβλεψαν με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια τα αποτελέσμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece