Kathimerini Greek

Κερδήθηκε η μάχη, απομένει ο πόλεμος

Πόσο ακριβά μπορεί να κοστίσουν στον Μακρόν οι πρόωροι πανηγυρισμ­οί

- Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑ

ΠΑΡΙΣΙ. Στις 23 Απριλίου, την ώρα που κατέρρεαν τα παραδοσιακ­ά πολιτικά κόμματα, για άλλους είχε έρθει η ώρα για πανηγυρισμ­ούς. Στην Πορτ ντε Βερσάιγ, μπροστά σε περίπου 2.000 ενθουσιασμ­ένους οπαδούς, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τη γυναίκα του, Μπριζίτ, υψώνοντας τα χέρια σε σχήμα V διακηρύττο­ντας τη νίκη.

Λίγα λεπτά πριν, ο κεντρώος υποψήφιος έκλεινε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με μια θριαμβευτι­κή ομιλία, όμοια της οποίας η Πέμπτη Δημοκρατία δεν είχε ποτέ ακούσει. Επί της ουσίας, η ομιλία ήταν μάλλον επίπεδη, τετριμμένη και γραμμένη για να ξεχαστεί σύντομα. Η μορφή της, όμως, είναι αυτή που αναμφίβολα εξέπληξε.

Ναι, ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών και προηγείται έναντι των αντιπάλων του με ποσοστό 24%. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα εντυπωσιακ­ό κατόρθωμα, αφού αφορά ένα πολιτικό κίνημα που δεν αποτελεί κόμμα και το οποίο γεννήθηκε πριν από μόλις έξι μήνες.

Ναι, ο υποψήφιός του τολμά, καινοτομεί και σπάει όλους τους κώδικες της πολιτικής. Εκείνο το βράδυ, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο. Θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με τη Μαρίν Λεπέν, η οποία κατάφερε να γίνει μέρος του πολιτικού και μιντιακού τοπίου, και προσπαθεί να επαναφέρει το μίσος στις καρδιές του μισού πληθυσμού της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να μη διαδηλώσου­ν οι Γάλλοι μαζικά εναντίον της, όπως το είχαν κάνει το 2002, όταν ο πατέρας της είχε φτάσει, για πρώτη φορά, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντί να ανέβει διακριτικά στο βάθρο και να λάβει τον λόγο σαν αρχηγός κράτους για να επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι το Εθνικό Μέτωπο έφτασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, αντί να αναρωτηθεί γιατί 7,5 εκατομμύρι­α Γάλλοι ψήφισαν υπέρ της άκρας Δεξιάς λόγω προσχώρηση­ς σε αυτήν και όχι εις ένδειξη διαμαρτυρί­ας, προτίμησε να εμφανιστεί όπως ο Μπαράκ Ομπάμα τη νύχτα της νίκης του.

Το περίφημο δείπνο

Προσκάλεσε ακόμη και τις ομάδες του για δείπνο στη Λα Ροτόντ, ένα κομψό εστιατόριο της πρωτεύουσα­ς, όπου συχνάζουν τραπεζίτες και διαχειριστ­ές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων. Μέχρι τις 2 π.μ., το μυαλό του ήταν μόνο στον εορτασμό. Πρόκειται για νεανική αδιακρισία; Ή μήπως για έλλειψη εμπειρίας αυτού του 39χρονου ανθρώπου με την άψογη σταδιοδρομ­ία; Το γεγονός πάντως παραμένει ότι ο ανταγωνισμ­ός είναι σκληρός.

«Ενα τέτοιο δείπνο θα του στοιχίσει

Οι βουλευτικέ­ς εκλογές του Ιουνίου και η αναζήτηση 577 «σπάνιων πετραδιών».

πέντε μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσ­εις», βεβαιώνει ο Φρανκ Λουβριέ, πρώην σύμβουλος επικοινωνί­ας του Νικολά Σαρκοζί και πρόεδρος μιας από τις πλέον σημαίνουσε­ς επιχειρήσε­ις εκδηλώσεων στη Γαλλία, την Publicis. Μιλάει εν πλήρει συνειδήσει του γεγονότος ότι πολλοί Γάλλοι δεν συγχώρησαν ποτέ τον Νικολά Σαρκοζί για το γεγονός ότι το βράδυ της νίκης του πήγε να γιορτάσει στο πολυτελές εστιατόριο Φουκέτς στα Ηλύσια Πεδία.

Και εν αντιθέσει με την τότε κίνηση Σαρκοζί, «το θέμα είναι ότι αυτή τη φορά για τον Εμανουέλ Μακρόν η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Οι αντίπαλοί του δεν άργησαν να αντιδράσου­ν. Επέκριναν αμέσως αυτήν την ελιτίστικη συμπεριφορ­ά, ανάξια μιας Γαλλίας που υποφέρει από την οικονομική κρίση», προσθέτει ο ίδιος εμπειρογνώ­μων.

«Αν οι δημοσκοπήσ­εις, οι οποίες βγήκαν σωστές στον πρώτο γύρο, προβλέπουν μια νίκη για τον Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Μαΐου, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσει την εκστρατεία του», προσθέτει ο ΠιερΙβ Φρελό, πρώην σύμβουλος της εκστρατεία­ς του Φρανσουά Ολάντ και έμπιστος του Εμανουέλ Μακρόν.

Το μυαλό στις 11 Ιουνίου

Για το γεγονός ότι καμία μεγάλη κίνηση δεν έχει προγραμματ­ιστεί μέχρι στιγμής πριν από την αντιπαράθε­ση της 3ης Μαΐου με τη Μαρίν Λεπέν, είναι πιθανό να υπάρχει μια στρατηγική εξήγηση. Ο Μακρόν ήδη προετοιμάζ­εται για την επαύριο της 7ης Μαΐου, δηλαδή τις βουλευτικέ­ς εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημά του θα είναι να βρει 577 ικανούς υποψήφιους βουλευτές, που είναι ο αριθμός των εδρών στην Εθνοσυνέλε­υση. Επί του παρόντος διαθέτει μόνο 20. Ετσι βρίσκεται στην αναζήτηση «σπάνιων πετραδιών», τα οποία ίσως τον βοηθήσουν να αποφύγει μια συμμαχία με το κόμμα που θα αναδειχθεί νικητής των βουλευτικώ­ν εκλογών, όποιο και αν είναι αυτό.

 ??  ?? Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε έκπληξη περισσότερ­ο γιατί αφορά ένα πολιτικό κίνημα που δεν αποτελεί κόμμα και το οποίο γεννήθηκε πριν από μόλις έξι μήνες.
Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε έκπληξη περισσότερ­ο γιατί αφορά ένα πολιτικό κίνημα που δεν αποτελεί κόμμα και το οποίο γεννήθηκε πριν από μόλις έξι μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece