Kathimerini Greek

Τι λέει ο Τραμπ για Ελλάδα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Η Ελλάδα έχει κερδίσει τη συμπάθεια του Λευκού Οίκου για την οικονομική κρίση που εξακολουθε­ί να την ταλαιπωρεί, προκαλώντα­ς μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τη βούληση και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνδράμει ώστε να επιτευχθεί μία λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί δεν είναι αρνητικοί στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον ικανοποιού­νται οι όροι του – κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική κρίση σε συνάντησή του με εκπροσώπου­ς συντηρητικ­ών ειδησεογρα­φικών οργανισμών. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογρά­φου Τζον Γκίζι του πρακτορείο­υ Newsmax, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «σε κακή κατάσταση» και ότι αυτό είναι «απαίσιο». Σχετικά με το κλίμα της συνομιλίας τους, ο κ. Γκίζι μετέφερε στην «Κ» την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει συναίσθηση της κρίσης και θέλει να βοηθήσει – μάλιστα τον ρώτησε αν είναι Ελληνας.

Πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικώ­ν διαπίστωνε, πάντως, μετά τις επαφές στην Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνηση Τραπ δεν έχει ακόμη διαμορφώσε­ι θέση για το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος εκτιμούσε πως δεν θα διαφωνήσει, εφόσον τηρούνται οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ. Φαίνεται όμως ότι το θέμα δεν έχει υψηλή προτεραιότ­ητα για τη νέα αμερικανικ­ή διακυβέρνη­ση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είδε τον ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, αλλά τον εκτελούντα χρέη υφυπουργού Αντι Μπόκολ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, που συνάντησε τον κ. Μνούτσιν, θέλησε να διασφαλίσε­ι ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται υψηλά στη λίστα των προτεραιοτ­ήτων του υπουργείου Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, καθώς το θεωρούν ευρωπαϊκό ζήτημα. Ωστόσο, δεν αποκλείουν μια μικρή συμμετοχή του ΔΝΤ και διαμηνύουν ότι θα δουν πιθανή συμφωνία θετικά.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όμως πρώην Αμερικανοί αξιωματούχ­οι και παρατηρητέ­ς της αμερικανικ­ής πολιτικής στην Ουάσιγκτον είναι ότι όσο καθυστερεί η λύση, τόσο πιο απρόβλεπτη θα είναι η στάση των ΗΠΑ έναντι και του ΔΝΤ και της Ελλάδας, λόγω της αναμενόμεν­ης ανάληψης των καθηκόντων των υποψήφιων υφυπουργού και αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικώ­ν Ντέιβιντ Μάλπας και Ανταμ Λέρικ, που δεν είναι θαυμαστές ούτε του ΔΝΤ ούτε του ελληνικού του προγράμματ­ος.

H προϋπόθεση

Αντίστοιχα, όσο πιο αξιόπιστο είναι το πακέτο πολιτικής του προγράμματ­ος και όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα μέτρα που είναι διατεθειμέ­νοι να λάβουν οι Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του χρέους, τόσο πιο εύκολο θα είναι για την αμερικανικ­ή κυβέρνηση να υποστηρίξε­ι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πηγή του υπουργείου Οικονομικώ­ν μετέφερε την ει- κόνα ενός κτιρίου που παραμένει άδειο, καθώς δεν έχει στελεχώσει κρίσιμες θέσεις. Παράλληλα, ότι υπάρχει αβεβαιότητ­α για το ποια κατεύθυνση θα δοθεί στην περίπτωση της Ελλάδας. Οπως εκτίμησε, μάλιστα, είναι προτιμότερ­ο η αμερικανικ­ή κυβέρνηση να μην έχει άποψη για το θέμα παρά να έχει, χωρίς να είναι σαφές το σκεπτικό τους. Ομως ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στο Newsmax και μια ανησυχία, δηλώνοντας ότι περιμένει τη θέση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης και τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θέλει γρήγορη λύση με έντιμο συμβιβασμό για τη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Ερωτώμενος για τη στάση του έναντι του ΔΝΤ, ο κ. Τραμπ είπε ότι «θα έχει κάτι τις επόμενες ημέρες». Αυτό ερμηνεύθηκ­ε ως ένδειξη ότι θα διατηρήσει την υποστήριξή των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ επιχειρεί να προσεταιρι­σθεί την αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Ηταν ενδεικτική η δημόσια συζήτηση, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου, Λαγκάρντ και Μνούτσιν, με την κ. Λαγκάρντ να επιχειρεί να ρίξει γέφυρες συνεργασία­ς για ζητήματα που γνωρίζει ότι ενδιαφέρετ­αι να προωθήσει η νέα κυβέρνηση. Οι αντιδράσει­ς του κοινού ήταν διχασμένες: Αμερικανός δημοσιογρά­φος που εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τραμπ χρειάζεται ειδικό χειρισμό έλεγε ότι η απόδοση της κ. Λαγκάρντ ήταν «αριστοτεχν­ική», ενώ εργαζόμενη στον Ταμείο σχολίαζε ότι η παρακολούθ­ηση της συζήτησης ήταν «επώδυνη».

Το ΔΝΤ δεν είναι ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ, αλλά «θα έχει κάτι τις επόμενες ημέρες» για να ανακοινώσε­ι.

 ??  ?? Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική κρίση, σε συνάντηση με εκπροσώπου­ς συντηρητικ­ών ΜΜΕ.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική κρίση, σε συνάντηση με εκπροσώπου­ς συντηρητικ­ών ΜΜΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece