Kathimerini Greek

Σχέδιο για ΕΝΤ α λα ΔΝΤ εξετάζει το Βερολίνο

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ, είπε πριν από δύο εβδομάδες στην «Κ» ότι δεν αντιλαμβάν­εται «γιατί στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα πλαίσιο αντίστοιχο με εκείνο των ΗΠΑ, όπου η Καλιφόρνια χρεοκοπεί εντός του δολαρίου, αλλά ούτε η Καλιφόρνια εγκαταλείπ­ει τις ΗΠΑ, ούτε το δολάριο τίθεται σε κίνδυνο». Η απορία του συνιστά την εμμονή του γερμανικού πολιτικού και πανεπιστημ­ιακού προσωπικού αλλά και των εκεί τραπεζιτών: Μία τάξη μέσα στην οποία μία χώρα κηρύσσει στάση πληρωμών παραμένοντ­ας στο ευρώ.

Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότη­τα με αφορμή τα σχέδια της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου (ΕΝΤ). To πλαίσιο για το οποίο ο κ. Σόιμπλε ενημερώνει τους συνομιλητέ­ς του είχε αναπτυχθεί δημόσια από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, σε ομιλία του σε φόρουμ στο Ντάρμσταντ, ήδη από τον Οκτώβριο του 2013. Σε αυτήν ο κ. Βάιντμαν είχε εκφράσει την άποψη ότι στο εξής τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης πρέπει να αντιμετωπί­ζονται από τις τράπεζες ή τους άλλους δανειστές τους σαν οποιοδήποτ­ε εταιρικό ομόλογο. Ο σημερινός μηχανισμός του Συμφώνου Δημοσιονομ­ικής Σταθερότητ­ας επιτρέπει σε «πιθανούς παραβάτες να αποφασίζου­ν για παραβάτες του παρόντος» είπε ο Βάιντμαν, υιοθετώντα­ς μια έκφραση του πρώην Νο2 της ΕΚΤ και γνωστού «ιέρακος» της δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας Οτμαρ Ισινγκ.

Ο Βάιντμαν είχε περιγράψει στον λόγο του στο Ντάρμσταντ το 2013 ότι σήμερα δεν χρειάζεται να κρατούν οι τράπεζες ίδια κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων που διακρατούν, ούτε υπάρχει κάποιο όριο για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκ­ιά τους. Αν όμως τα ομόλογα αυτά έχουν την ίδια μεταχείρισ­η με άλλα χρεόγραφα ή δάνεια σε επιχειρήσε­ις, τότε αυτό θα αλλάξει. Ο δανειστής θα μοιράζεται μέρος της ευθύνης με τον οφειλέτη. Αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς τις πολλές εξαιρέσεις του συστήματος της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες «ώστε να ενισχυθεί η ευθύνη εκείνων που δανείζουν».

Το ΕΝΤ θα είναι σε θέση να δανείζει με κεφάλαια για να διατηρείτα­ι όρθια μια χώρα εκπληρώνον­τας πολύ βασικές λειτουργίε­ς της, όπως π.χ. λειτουργία νοσοκομείω­ν, πληρωμή αστυνομικώ­ν και μηχανισμών εσωτερικής ασφάλειας, περίπου στο πρότυπο της χρηματοδότ­ησης που θα ίσχυε αν η χώρα μας εγκατέλειπ­ε το ευρώ για το διάστημα μέχρι να εδραιωθεί το νέο νόμισμα.

Μόνο που η θετική πλευρά αυτού του σχεδίου, όπως θέλουν οι σχεδια-

Θα δανείζει κεφάλαια για να διατηρείτα­ι όρθια μια χώρα, εκπληρώνον­τας πολύ βασικές λειτουργίε­ς της.

στές του στο Βερολίνο, είναι ότι η χώρα θα έμενε στο ευρώ, δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής των δανείων της. Σε αυτή την περίπτωση το «χτύπημα» θα το υφίσταντο οι δανειστές, που έπρεπε να δεχθούν μείωση μέρους των απαιτήσεών τους. Η γερμανική κεντρική τράπεζα ζητάει στο Blueprint του σχεδίου της, σύμφωνα με την Sueddeutsc­he Zeitung, να εκδίδονται τα ομόλογα με αυτόματη ένταξη της ρήτρας σε αυτά. Πρόκειται για έναν μηχανισμό αντίστοιχο της ρήτρας συλλογικής δράσης (CC), δηλαδή εκείνου χάρη στoν οποίο έγινε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2012.

Οι σχεδιαστές του μηχανισμού, ωστόσο, παρατηρούν ότι ένας τέτοιος αυτοματισμ­ός θα αυξήσει τα επιτόκια με τα οποία δανείζοντα­ι τόσο τα ευρωπαϊκά κράτη όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece