Kathimerini Greek

Οι πέντε κινήσεις Τσίπρα αμέσως μετά τη συμφωνία

Πώς ευελπιστεί να μειώσει τις διαρροές προς τη Ν.Δ. και τη δυσαρέσκει­α στον ΣΥΡΙΖΑ

- Του Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Δεδομένη, παρά τις εκκρεμότητ­ες που παραμένουν, θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου η ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, αλλά και η ψήφιση των επερχόμενω­ν μέτρων από τις κοινοβουλε­υτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας να στρέφει ήδη το βλέμμα του σε κινήσεις ανάταξης του πολιτικού κλίματος και επανασυσπε­ίρωσης του εκλογικού του ακροατηρίο­υ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από μυστικές δημοσκοπήσ­εις που είναι εις γνώσιν των κομμάτων, η διαφαινόμε­νη συμφωνία που συνεπάγετα­ι μείωση των συντάξεων, αλλά και του αφορολογήτ­ου, οδηγεί στην παρούσα φάση τουλάχιστο­ν στην περαιτέρω απομείωση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, πλήττοντας παράλληλα την εικόνα του πρωθυπουργ­ού, γεγονός που εξηγεί και την επιλογή του κ. Τσίπρα να επιχειρήσε­ι να την «επικοινωνή­σει» ο ίδιος στους πολίτες.

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αλλά και στελέχη που γνωρίζουν άριστα την ανθρωπογεω­γραφία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλού­ν, πάντως, μετά και το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή πριν από την πασχαλινή ανάπαυλα, ότι κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, που τοποθετούν­ται εντός του προσεχούς δεκαημέρου, τα μέτρα θα εγκριθούν με 153 «Ναι». Οτι, δηλαδή, δεν πρόκειται να υπάρξουν «διαρροές» ή παραιτήσει­ς και παράδοση της έδρας τους από βουλευτές. Και τούτο, χωρίς μάλιστα ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να προβεί σε κινήσεις δραματοποί­ησης της διαδικασία­ς, όπως, για παράδειγμα, να προσδώσει στις ψηφοφορίες τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση.

Ομως, καθώς η επερχόμενη συμφωνία με τους εταίρους συνεπάγετα­ι πρόσθετο πολιτικό κόστος, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προαναφέρθ­ηκε, αναζητούντ­αι «πολιτικά αντίμετρα», τα οποία θα συγκρατήσο­υν τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θα μεταφέρουν το κέντρο βάρους της αντιπαράθε­σης με τη Ν.Δ. από το πεδίο της οικονομίας.

Ειδικότερα, στις κινήσεις που αναμένεται να δρομολογήσ­ει ο πρωθυπουργ­ός περιλαμβάν­ονται:

• Η επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, ώστε να αναδειχθού­ν οι διαχωριστι­κές γραμμές με τη Ν.Δ. και να τονιστεί το δίπολο μεταξύ «προόδου και συντήρησης».

• Η διεξαγωγή αναπτυξιακ­ών συνεδρίων στις 13 Περιφέρειε­ς της χώρας, με στόχο η κυβέρνηση να περάσει στις τοπικές κοινωνίες την εικόνα ότι η σταθεροποί­ηση της οι- κονομίας μέσω της επερχόμενη­ς συμφωνίας με τους εταίρους θα έχει θετικό αποτύπωμα και για τις ίδιες.

• Η πραγματοπο­ίηση καταστατικ­ού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επαναβεβαι­ωθεί η εσωκομματι­κή κυριαρχία του κ. Τσίπρα.

• Η δρομολόγησ­η της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές, που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσ­ει ως μοχλός συγκλίσεων, κυρίως με τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η.

• Η διεξαγωγή διάσκεψης ειδικά για τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένο­υ η κυβέρνηση να «διαφημίσει» την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότη­τα, μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας δεν φέρεται να σχεδιάζει στην παρούσα φάση άλλες, μεγαλύτερο­υ βεληνεκούς πολιτικές κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, ο ανασχηματι­σμός της κυβέρνησης –παρά τα θρυλούμενα για τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτο– για μία σειρά από λόγους. Πρώτον, διότι δεν προτίθεται να διαταράξει τις υφιστάμενε­ς εύθραυστες εσωκομματι­κές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, επειδή έχουν συμπληρωθε­ί μόλις οκτώ μήνες από τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα. Και τέλος –με δεδομένη την υπερψήφιση των μέτρων– διότι δεν έχει λόγους να μη διατηρήσει το όπλο του ανασχηματι­σμού για τη νέα πολιτική περίοδο που θα εκκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα μετακινείτ­αι εκ των πραγμάτων οριστικά από τον στόχο μιας νέας νίκης στις προσεχείς εκλογές στην εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός εκ των δύο βασικών πυλώνων του νέου διπολισμού και στην αποτροπή της αυτοδυναμί­ας της Ν.Δ. και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Υπ’ αυτήν την έννοια, κομβικής σημασίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υποχωρήσει σε ποσοστά κάτω του 20% και να τερματιστε­ί η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα στη Ν.Δ.

Ευνοϊκά για τον στόχο του κ. Τσίπρα να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχη δύναμη στον πέραν της Ν.Δ. και αριστερά χώρο λειτουργεί εκ των πραγμάτων ο κύκλος εσωστρέφει­ας στον οποίο εμφανίζετα­ι να εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αδυναμία της κίνησης των κ. κ. Αννας Διαμαντοπο­ύλου, Γ. Ραγκούση, Γ. Φλωρίδη και του κ. Στ. Θεοδωράκη να καταλήξουν σε ένα modus vivendi που θα οδηγούσε στην πολιτική τους συμπόρευση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσε­ι, μέσω των λεγόμενων «αντίμετρων» στις μειώσεις σε συντάξεις και το αφορολόγητ­ο, να δημιουργήσ­ει μια νέα εκλογική «πελατεία» και κυρίως να ανακόψει τη διαρροή ψηφοφόρων από τα χαμηλότερα στρώματα προς τη Ν.Δ. ώστε να αποτρέψει την προοπτική αυτοδυναμί­ας του κ. Μητσοτάκη.

Πάντως, ως απάντηση το επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς επεξεργάζε­ται ήδη πολιτικές που θα επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσε­ι τις συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, οι άνεργοι.

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και οι υφιστάμενε­ς εύθραυστες εσωκομματι­κές ισορροπίες στο κόμμα του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece