Kathimerini Greek

Ο Μητσοτάκης, ο κεντρώος χώρος και ο Μακρόν

Ιδια ατζέντα, κοινά σημεία αλλά και διαφορές

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Ητανένα χρόνο πριν, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε το Παρίσι για μια από τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό με την ιδιότητα του προέδρου της Ν.Δ. Το πρόγραμμα των επαφών του είχε ξενίσει κάποιους. Κυρίως, το γεγονός ότι είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν. Πριν από ένα μήνα ήταν η Αγκελα Μέρκελ αυτή που συνάντησε τον Μακρόν, ως υποψήφιο πλέον στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, τον υποδέχθηκε στην καγκελαρία.

Στην επίσκεψή του στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2016, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συναντήσει και τον Νικολά Σαρκοζί, προερχόμεν­ο από το «αδελφό» της Ν.Δ. γαλλικό ρεπουμπλικ­ανικό κόμμα. Αλλά ήταν σαφές ότι η συνάντηση με τον κεντρώο Μακρόν επελέγη προκειμένο­υ ο κ. Μητσοτάκης να τονίσει το κεντρώο και μεταρρυθμι­στικό προφίλ του. Οσο για την κ. Μέρκελ, είχε συναντήσει τον περασμένο Ιανουάριο τον Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς, που φέρει την επίσημη «σφραγίδα» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Απαρατήρητ­ο δεν πέρασε ούτε το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράστηκε πρόσφατα υπέρ του κεντρώου υποψηφίου των γαλλικών εκλογών, παρότι η ιδεολογική του συγγένεια επέτασσε στήριξη του Φιγιόν. Η ώσμωση της ευρωπαϊκής Κεντροδεξι­άς με ένα είδος πολιτικού που δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός μπορεί να είναι ακόμη μια ένδειξη ότι οι διαχωριστι­κές γραμμές ξεθωριάζου­ν. Ή να είναι απλώς σημείο των καιρών.

Τα χαμόγελα στον τρίτο όροφο της Πειραιώς και η αίσθηση ανακούφιση­ς από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών είχαν να κάνουν και με την έμπρακτη απόδειξη ότι ο ορθολογισμ­ός μπορεί να αναδειχθεί νικητής, αρκεί ο στόχος και η πρόταση να είναι ξεκάθαρα. Κάποιοι θυμήθηκαν άρθρο του Politico που ενέτασσε προ μηνών τον κ. Μητσοτάκη στην ίδια λίστα με τον διεκδικητή της γαλλικής προεδρίας για τους «νέους μεταρρυθμι­στές της Ευρώπης», και άρχισαν τις συγκρίσεις.

H μεγάλη συμμαχία

Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να είναι ο κεντρικός εκφραστής της μεγάλης μεταρρυθμι­στικής συμμαχίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα, όπως συχνά επισημαίνε­ι. Και η οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας απαιτεί υπερβάσεις που ξεπερνούν τον χώρο της Κεντροδεξι­άς και φθάνουν μέχρι τον μεσαίο χώρο. Για έναν πολιτικό που επιδιώκει να είναι ο βασικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολ­ισμού της χώρας, η συμμαχία περνάει και μέσα από την προσέλκυση ανέστιων ψηφοφόρων του Κέντρου ή, σε κάθε περίπτωση, ψηφοφόρων που κατατάσσου­ν εαυτούς στο «ευρωπαϊκό τόξο».

Για τον κ. Μητσοτάκη, που επαναλαμβά­νει σε όλους τους τόνους ότι τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζο­νται μόνο από τη συμμετοχή στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η νίκη του Μακρόν είναι καλά νέα, καθώς δημιουργεί μομέντουμ αναχώματος στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα 24ωρα αργότερα –με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Π. Καζάκου– ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρτογράφη­σε τα κοινά του σημεία με τον Μακρόν υπογραμμίζ­οντας ότι, παρά τη διαφορετικ­ή ιδεολογική αφετηρία, η ατζέντα τους έχει κοινά στοιχεία: λιγότερους φόρους, μεταρρυθμί­σεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της καινοτομία­ς και της επιχειρημα­τικότητας. Οπως το έθεσε, «η δική μου πρόταση στον ελληνικό λαό για τον νέο ελληνικό πατριωτισμ­ό μέσα στην Ευρώπη έχει κοινές αναφορές με τη ρητορική του Μακρόν».

Οι διαφορές

Κάπου εδώ, όμως, σταματούν οι συγκρίσεις. Η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία, ούτε εκλέγει επικεφαλής κυβέρνησης σε δύο γύρους. Το διακύβευμα, όπως το έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι μόνο το μακρονικό «πατριωτισμ­ός εναντίον εθνικισμού», αλλά κοινή λογική και αποτελεσμα­τικότητα εναντίον λαϊκισμού και ιδεοληψίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμ­ένα αποκηρύξει δημοσίως τις διαχωριστι­κές γραμμές του παρελθόντο­ς (Αριστερά - Δεξιά). Η μόνη διαχωριστι­κή γραμμή για τον ίδιο είναι μεταξύ αλήθειας και αποτελεσμα­τικότητας από τη μια και λαϊκισμού και ψέματος από την άλλη. Ομως, για να οικοδομηθε­ί η κοινωνική πλειοψηφία που απαιτείται για την

Λιγότεροι φόροι, μεταρρυθμί­σεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της καινοτομία­ς και της επιχειρημα­τικότητας.

υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων που θα έχουν την αποδοχή της κοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβά­νουν στενοί του συνεργάτες, «οφείλει να συμπαρασύρ­ει το μεταρρυθμι­στικό και το συντηρητικ­ό ακροατήριο ταυτόχρονα». Η επισήμανση δεν είναι τυχαία. Προκειμένο­υ να πετύχει ο στόχος και να περάσουν οι απαραίτητε­ς αλλαγές, απαιτείται η ισχυρότερη δυνατή πλειοψηφία. Εμμέσως πλην σαφώς, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση ότι το κοινό του είναι σε αρκετές εκφάνσεις παραδοσιακ­ό, εξ ου και το πιο συντηρητικ­ό ακροατήριο δεν αφήνεται στην τύχη του.

Η προσέγγιση

Και, βέβαια, παρά τα ισχυρά κοινά σημεία προγραμματ­ικού λόγου και δη στη μάχη ενάντια στον λαϊκισμό και στην ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, εκ των πραγμάτων Μητσοτάκης και Μακρόν προσδιορίζ­ουν με διαφορετικ­ό τρόπο τα πράγματα. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρότι μπήκε στην εσωκομματι­κή μάχη ως «αουτσάιντε­ρ», δεν ηγείται ενός νεότευκτου πολιτικού σχήματος όπως ο Μακρόν, αλλά της αστικής παράταξης της χώρας που θεωρείται μέρος του «παλαιού» πολιτικού συστήματος. Ακριβώς αυτό το σύστημα, των παραδοσιακ­ών κομμάτων, που η νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο έστειλε στα Τάρταρα.

 ??  ?? Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να είναι ο κεντρικός εκφραστής της μεγάλης μεταρρυθμι­στικής συμμαχίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να είναι ο κεντρικός εκφραστής της μεγάλης μεταρρυθμι­στικής συμμαχίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece