Kathimerini Greek

Δύο λογαριασμο­ί και ένα ασφαλιστήρ­ιο στο μικροσκόπι­ο της Δικαιοσύνη­ς

Τα νέα στοιχεία που παρείχαν οι ελβετικές αρχές οδηγούν τον Γιάννο Παπαντωνίο­υ σε δίνη δικαστικών εξελίξεων

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στη δίνη δικαστικών εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίο­υ, μετά την κλιμάκωση των ερευνών από την ελληνική και την ελβετική Δικαιοσύνη, με την παροχή νέων δεδομένων για την ύπαρξη δύο λογαριασμώ­ν και ενός ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου στην Ελβετία. Οι ελβετικές αρχές, που ενημέρωσαν επισήμως για την ύπαρξη των νέων στοιχείων στις 13 Μαρτίου την Εισαγγελία Διαφθοράς, έδωσαν το έναυσμα για συντονισμέ­νες έρευνες, που ήδη βρίσκονται από το 2013 σε εξέλιξη. Τα νέα στοιχεία από τις ελβετικές αρχές, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η «Κ» αφορούν:

α) Εναν λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίο­υ, «με δικαίωμα εκπροσώπησ­ης και οικονομικό δικαιούχο τον Ιωάννη Παπαντωνίο­υ», όπως αναφέρεται στην έγγραφη ενημέρωση της Ομοσπονδια­κής Εισαγγελία­ς της Ελβετίας.

β) Εναν ακόμη λογαριασμό, «με δικαιούχο την Barbizan Foundation και οικονομικά δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου.

γ) Και ένα ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο ζωής, επ’ ονόματι Credit Suisse Life (Bermuda) Ltd., με συμβαλλομέ­νη τη Σταυρούλα Κουράκου και δικαιούχου­ς τα παιδιά της και τον Ιωάννη Παπαντωνίο­υ.

Τα νέα στοιχεία που απέστειλαν οι ελβετικές αρχές στην ελληνική Δικαιοσύνη προέρχοντα­ι, σύμφωνα με πλη- ροφορίες, από δικές τους, αυτοτελείς έρευνες, που αφορούν, πέραν του κ.Παπαντωνίο­υ, και άλλο πρόσωπο και προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την άμεση αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένο­υ οι επίμαχοι λογαριασμο­ί να ανοίξουν και να καταδειχθε­ί αν περιέχουν η όχι «μαύρο» χρήμα.

Αίτημα από τον Μάρτιο

Το αίτημα ήδη έχει αποσταλεί από τον περασμένο Μάρτιο και περιλαμβάν­ει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσ­ει ώς τώρα η Εισαγγελία Διαφθοράς στις πολυετείς έρευνες που διενεργεί για εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α που υπεγράφησα­ν επί των ημερών Παπαντωνίο­υ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και επιπλέον από τις έρευνες που έχουν διενεργηθε­ί για τους λογαριασμο­ύς της κ. Σταυρούλας Κουράκου σε ελβετική τράπεζα που εντοπίστηκ­αν στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.

Εκείνο, όμως, που αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον στην έρευνα της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς για τον Γιάννο Παπαντωνίο­υ είναι το γεγονός ότι οι έρευνες κινούνται ταυτόχρονα προς τρεις διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις, με μοναδικό στόχο την ανεύρεση χρημάτων για τη στοιχειοθέ­τηση αδικημάτων δωροδοκίας και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, μιας και η κατηγορία της απιστίας εις βάρος του πρώην υπουργού έχει ήδη παραγραφεί, κάτι που βεβαιώθηκε και στη νεοσύστατη Προανακριτ­ική Επιτροπή της Βουλής.

Ποιες όμως είναι οι τρεις κατευθύνσε­ις; Η πρώτη που παραμένει ανοικτή αφορά τους λογαριασμο­ύς της συζύγου Παπαντωνίο­υ, εννέα τον αριθμό, στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη. Σε αυτούς τους λογαριασμο­ύς, για τους οποίους ακόμη δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις, κατατέθηκα­ν το 2000 διαδοχικά τα εξής ποσά: 585.000 ευρώ στις 4 Αυγούστου του 2000, 226.000 ευρώ στις 11 Αυγούστου και αμέσως μετά άλλες 500.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφία­ς που έχει σχηματιστε­ί, «καταγράφον­ται επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 ώς και τον Φεβρουάριο του 2007, με συνολική αξία των επενδεδυμέ­νων κεφαλαίων να κυμαίνεται από 1.817.389 δολάρια ώς 2.121.412».

Η δεύτερη πτυχή της έρευνας αφορά τα ακίνητα που απέκτησαν ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του στις αρχές του 2000 και την αναζήτηση πτυχών που σχετίζοντα­ι με το «πόθεν έσχες» των χρημάτων της αγοράς και της ανέγερσής τους.

Η τρίτη πτυχή των ερευνών, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποδώσει, είναι εκείνη που αφορά την ανεύρεση διακίνησης «μαύρου» χρήματος από εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α, έξι τον αριθμό, που υπεγράφησα­ν επί των ημερών Παπαντωνίο­υ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με σημαντικότ­ερα τις φρεγάτες, τα άρματα Leopard και στις συνακόλουθ­ες συμβάσεις για τα αντισταθμι­στικά ωφελήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece