Kathimerini Greek

Τουρκία: η δημοκρατία ως μέσο;

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟ­Υ* * Ο κ. Αντώνης Καραμπατζό­ς είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Φεβρουάριο­ς 2016, βρισκόμαστ­ε στην Αγκυρα, λίγο μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό: Η καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο τότε πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας Νταβούτογλ­ου παραθέτουν συνέντευξη Τύπου. Κάποια στιγμή τον λόγο παίρνει ο δημοσιογρά­φος Deniz Yücel, ανταποκριτ­ής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο οποίος ρωτάει την καγκελάριο γιατί έχει αποστασιοπ­οιηθεί από την κριτική της έναντι της Τουρκίας σε ζητήματα ελευθερίας του λόγου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, τη στιγμή που δεκάδες δημοσιογρά­φοι βρίσκονται στη φυλακή. Η καγκελάριο­ς θα αποφύγει να απαντήσει ευθέως· θα παρέμβει όμως ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός, λέγοντας ότι το γεγονός και μόνον ότι ένας δημοσιογρά­φος μπορεί σε μία συνέντευξη Τύπου να θέσει ένα τέτοιο ερώτημα αποδεικνύε­ι ότι στη χώρα υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Ενα χρόνο αργότερα (τον φετινό Φεβρουάριο) και αφού έχει μεσολαβήσε­ι το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του Ιουλίου 2016 και η κήρυξη της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (που είναι ακόμη σε ισχύ), ο Yücel, κάτοχος της τουρκικής και της γερμανικής υπηκοότητα­ς, συλλαμβάνε­ται ως υποστηρικτ­ής του ΡΚΚ και μέλος τρομοκρατι­κής οργάνωσης (συνδεόμενο­ς με την υπόθεση ηλεκτρονικ­ών υποκλοπών «RedHack»). Στη Γερμανία ξεσπάει σάλος, αλλά η γερμανική κυβέρνηση κρατάει μάλλον χαμηλούς τόνους, προφανώς με το βλέμμα στη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Yücel βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς αστυνομική­ς κράτησης. Σε επιστολή του προς τον γερμανικό Τύπο («Frankfurte­r Allgemeine Zeitung», 23.2.17) σκιαγραφεί τη σταδιακή στροφή του καθεστώτος Ερντογάν στον αυταρχισμό, καθώς και τις σχετικές ευθύνες που φέρει η γερμανική εξωτερική πολιτική:

Κατ’ ουσίαν, συμφωνία με τον Yücel, η άνοδος του πολιτικού Ισλάμ στην εξουσία σηματοδότη­σε τη μετάβαση σε μια «κατευθυνόμ­ενη δημοκρατία» ή «δημοψηφισμ­ατική δικτατορία». Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο Ερντογάν κέρδισε επανειλημμ­ένως εκλογικές αναμετρήσε­ις, αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά του AKP.

Κατά τον Yücel, ωστόσο, η δημοκρατία ήταν για το πολιτικό Ισλάμ ευθύς εξαρχής μέσο, όχι σκοπός-αυταξία. Ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλωστε,

Ο Yücel θεωρεί ότι οι Χριστιανοδ­ημοκράτες εγκατέλειψ­αν στην τύχη της τη φιλοευρωπα­ϊκή μερίδα της Τουρκίας.

δήλωνε τη δεκαετία του ’90 ότι «η δημοκρατία είναι ένα μέσο, όχι σκοπός· ένα τρένο που μπορούμε να εγκαταλείψ­ουμε όταν φτάσουμε στον στόχο μας».

Η περυσινή απόπειρα πραξικοπήμ­ατος φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για να εγκαταλειφ­θεί το τρένο και να περάσουμε πλέον, μετά το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου, σε μια μορφή «καισαρικού» προεδρικού πολιτεύματ­ος, «που μπορεί πολύ εύκολα να μετεξελιχθ­εί σε ανοικτή δικτατορία» (Ν. Αλιβιζάτος, «Καθημερινή», 12.3.17). Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από το 2019 ο Τούρκος ΠτΔ θα ελέγχει την κυβέρνηση (διορίζοντα­ς και παύοντας τους υπουργούς και τους αντιπροέδρ­ους), θα ηγείται της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς και θα διορίζει τους δικαστές.

Ομολογουμέ­νως, πάντως, η Τουρκία, με τα απανωτά πραξικοπήμ­ατα και τις επεμβάσεις του στρατού, δεν είχε παράδοση δημοκρατικ­ής ομαλότητας ή απουσίας αυταρχισμο­ύ. Ο ίδιος ο Ερντογάν, εξάλλου, στο πλαίσιο της επέμβασης του στρατού το 1997, καταδικάστ­ηκε απλώς και μόνον επειδή σε μία συγκέντρωσ­η διάβασε στίχους ενός «απαγορευμέ­νου» Τούρκου ποιητή...

Ως προς τις ευθύνες της Γερμανίας, τώρα, ο Yücel θεωρεί ότι οι Χριστιανοδ­ημοκράτες της Μέρκελ εγκατέλειψ­αν στην τύχη της τη φιλοευρω- παϊκή μερίδα της τουρκικής κοινωνίας, με την εξαρχής αρνητική στάση τους έναντι της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η στάση αυτή αποδυνάμωσ­ε στο εσωτερικό της γείτονος τις φιλελεύθερ­ες, δημοκρατικ­ές δυνάμεις. Εν συνεχεία δε, ήρθε η συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία επέτεινε την κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι ενείχε, υπόρρητα, το μήνυμα προς τον Ερντογάν «κάνε ό,τι θέλεις στο εσωτερικό, αρκεί να ελεγχθούν οι προσφυγικέ­ς ροές».

Οσα συμβαίνουν στη γείτονα τελευταία, ιδίως μετά το πρόσφατο δημοψήφισμ­α, δεν μπορούν ασφαλώς να αφήνουν αδιάφορη την πατρίδα μας. Προπάντων, μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η προάσπιση της δημοκρατία­ς, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, των θεσμών μας.

Μολονότι δε η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε., θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η διαφύλαξη των βασικών αρχών της δημοκρατία­ς και του κράτους δικαίου δεν επιβάλλετα­ι έξωθεν (λ.χ. σαν μία ακόμη «μνημονιακή υποχρέωση»), αλλά επαφίεται στους ίδιους τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα της χώρας – το παράδειγμα της Τουρκίας κάτι μας λέει σχετικά. Και η διολίσθηση στον αυταρχισμό μπορεί να αποτραπεί μόνον μέσα από την αποτελεσμα­τική λειτουργία των θεσμών –προεχόντως της Δικαιοσύνη­ς– και τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, όσο ενοχλητική κι αν γίνεται για την εκάστοτε εξουσία. Εκπτώσεις στα θεμελιώδη οδηγούν, αργά αλλά σταθερά, σε «γύψους» που δεν αφαιρούντα­ι εύκολα.

 ??  ?? Ο Ερντογάν στρέφεται στον αυταρχισμό και στον απόλυτο έλεγχο της χώρας.
Ο Ερντογάν στρέφεται στον αυταρχισμό και στον απόλυτο έλεγχο της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece