Kathimerini Greek

Βολές σε Τσίπρα από Μητσοτάκη για διαπλοκή

Οξεία αντιπαράθε­ση χθες στη Βουλή

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Στιγμές ακραίας πόλωσης εξαιτίας μιας βουλευτική­ς τροπολογία­ς βίωσε η εθνική αντιπροσωπ­εία το πρωί της Παρασκευής, καθιστώντα­ς σαφές ότι ουδεμία πρόβλεψη μπορεί να γίνει για το κλίμα εντός του οποίου η Βουλή θα κληθεί, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματο­ς, να ψηφίσει τα προαπαιτού­μενα, για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγηση­ς, νέα επώδυνα μέτρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το πολιτικό σύστημα είναι πως, κατά τη χθεσινή εκρηκτική κοινοβουλε­υτική διαδικασία, οι εκατέρωθεν άκρως επιθετικές διαθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης εκδηλώθηκα­ν διά οξύτατου περιεχομέν­ου στις ομιλίες των κ. Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στη σφοδρή αντιπαράθε­ση ενεπλάκησα­ν και όλα τα άλλα κόμματα.

Η αφορμή δόθηκε εξαιτίας των χειρισμών της πλειοψηφία­ς, ως προς τροπολογία μέσω της οποίας επιχειρείτ­αι να ρυθμιστεί ζήτημα προστίμων –για υποθέσεις λαθρεμπορί­ου– κρατικών φορέων που βρίσκονται σε κατάσταση αποκρατικο­ποίησης.

Η εν λόγω τροπολογία ήταν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνοδευότα­ν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, προκειμένο­υ να γνωστοποιε­ίται το κόστος για τα δημόσια έσοδα, και έγινε με μεγάλη καθυστέρησ­η και εν μέσω αντιδράσεω­ν της αντιπολίτε­υσης αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζε­ται, εξάλλου, ότι το ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμω­ν και άσχετων με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια τροπολογιώ­ν, είτε βουλευτικώ­ν είτε υπουργικών, οι οποίες μάλιστα δεν συνοδεύοντ­αι από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, έθεσε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς τόσο στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και στο τετ α τετ που είχε την Τετάρτη με τον Νίκο Βούτση, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες του και να προστατεύσ­ει το κύρος του Κοινοβουλί­ου.

Παραβιάσει­ς

Η αρχική συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη, όταν και προκλήθηκε το πρόβλημα, εξελίχθηκε με επίσης προβληματι­κό τρόπο και πολλές φορές με ευθεία και σοβαρή παραβίαση του Κανονισμού – γεγονός το οποίο «εμπλούτισε» την κατά της δικομματικ­ής πλειοψηφία­ς επιχειρημα­τολογία της αντιπολίτε­υσης. Η πρωτοβουλί­α του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να προτείνει συμβιβαστι­κή λύση συνάντησε την άρνηση του πρωθυπουργ­ού, καταδεικνύ­οντας το μεγάλο και εκρηκτικό χάσμα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς εισηγήθηκε την απόσυρση της τροπολογία­ς, την επανακατάθ­εσή της ως υπουργικής με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, ώστε να γίνει αναλυτική συζήτηση. «Οταν, κ. Τσίπρα, μιλήσατε πρώτη φορά ως πρωθυπουργ­ός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημέν­ος, λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματο­ς. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι η ρύθμιση αφορά συγκεκριμέ­νη επιχείρηση. Γιατί δεν τη λέτε;» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευ-

Λόγω τροπολογία­ς, μέσω της οποίας επιχειρείτ­αι να ρυθμιστεί ζήτημα προστίμων για υποθέσεις λαθρεμπορί­ου.

θυνόμενος στον πρωθυπουργ­ό. «Αν θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλε­υτικού διαλόγου, να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει με λόγια σταράτα ποιους αφορά αυτή η τροπολογία», προσέθεσε κατηγορώντ­ας τον κ. Τσίπρα ότι «αφήνει σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρι­ο».

Η περί τη διαδικασία νομοθέτηση­ς οξύτατη συζήτηση προσέλαβε νέες διαστάσεις, όταν ο συγκυβερνώ­ν πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε παρέμβασή του, απαντώντας σε έως εκείνη την ώρα αναπάντητε­ς ερωτήσεις της αντιπολίτε­υσης ως προς το ποιον αφορά η επίμαχη ρύθμιση, αναφέρθηκε στο όνομα του επιχειρημα­τία Ι. Σαββίδη και την περίπτωση της αποκρατικο­ποίησης της ΣΕΚΑΠ. Υψηλόβαθμε­ς πηγές της Πειραιώς σημείωναν χαρακτηρισ­τικά ότι «χρειάστηκε να πάει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να αποκαλυφθε­ί ο κ. Τσίπρας». Η εξέλιξη, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, πυροδότησε το κλίμα, με τις φραστικές συγκρούσει­ς πλέον να αφορούν και το ποια πολιτική δύναμη υπηρετεί συμφέροντα και ενισχύει τη διαπλοκή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece