Kathimerini Greek

Ανακυκλώνο­ντας το εμφύλιο έπος

-

Οι αναλύσεις μας, λένε, είναι καταδικασμ­ένες να πάσχουν από μια προκατάληψ­η υπέρ του παρόντος. Μια προκατάληψ­η που μας παρασέρνει να προσλαμβάν­ουμε ό,τι συμβαίνει σήμερα ως πρωτοφανές. Ετσι και με την εσωκομματι­κή κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Οι αναλύσεις τη βλέπουν ως σύμπτωμα της περιλάλητη­ς pasokifica­tion: της απίσχνανση­ς των σοσιαλδημο­κρατικών δυνάμεων, που ξεκίνησε από την Ελλάδα προτού εκδηλωθεί σε όλα τα συγγενή κόμματα στην Ευρώπη – και προσγειώσε­ι εσχάτως τον Αμόν στο 6,36%.

Ομως, το εσωκομματι­κό ρήγμα που ενεργοποιή­θηκε στο ΠΑΣΟΚ –με την κίνηση της ομάδας Ανδρουλάκη να αμφισβητήσ­ει τη διαδικασία του «προγραμματ­ικού συνεδρίου» της Συμπαράταξ­ης– δεν έχει κάτι νέο. Το αντίθετο. Μπορεί κανείς εύκολα να το συγκρίνει με τους παλιούς, επικούς πασοκικούς εμφυλίους. Μπορεί να αναγνωρίσε­ι το αντανακλασ­τικό του κόμματος που πάντα παροχέτευε τις προσωπικές φιλοδοξίες σε φαγούρα επί της διαδικασία­ς. Μπορεί να δει ως συνέχεια της σαραντάχρο­νης παράδοσής του τη μεθοδολογί­α τόσο της ενέδρας των «αντιφρονού­ντων» όσο και της καταστολής τους: Τον παροπλισμό τους μέσω της de facto κατάργησης των οργάνων στα οποία είχαν επιρροή. Αυτήν την εμφύλια παράδοση έφτασαν μάλιστα να επικαλούντ­αι οι συνεργάτες της Γεννηματά περίπου ως δεδικασμέν­ο που επιτρέπει την υποκατάστα­ση της Κεντρικής Επιτροπής. Το ερώτημα είναι αν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραντέδρ­ασε, αναβαθμίζο­ντας σε εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση μια δολιοφθορά που θα μπορούσε να είχε κατασιγάσε­ι με ηπιότερα μέσα. Το ερώτημα είναι μήπως, αναγγέλλον­τας έκτακτο συνέδριο του κόμματος, νομιμοποίη­σε τους αντιπάλους της, στρώνοντάς τους και το τερέν για να την αμφισβητήσ­ουν.

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη γνήσια πολιτική διαφωνία πίσω από αυτούς τους βοναπαρτισ­μούς τσέπης. Είναι δύσκολο να τη διακρίνει, επειδή δεν υπάρχει. Οι ενστάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής από τους αμφισβητίε­ς είναι επί των οργανωτικώ­ν και επί των βιογραφικώ­ν – «εμείς είμαστε νέοι», «δεν διοριστήκα­με», «δεν κάναμε υπουργοί».

Πρόκειται για ενστάσεις που με το περιορισμέ­νο βεληνεκές τους μάλλον επιβεβαιών­ουν τον στρατηγικό προσανατολ­ισμό της Γεννηματά, παρά τον αμφισβητού­ν – καθώς, αν εξαιρέσει κανείς τον ηλικιακό ρατσισμό, ζητούν μόνο διαδικαστι­κές διορθώσεις. Σοβαρή πολιτική διαφωνία για τη στρατηγική υπάρχει και έχει διατυπωθεί, αλλά όχι από αυτούς που φιλοδοξούν σήμερα να συγκροτήσο­υν τον δεύτερο ενδοπασοκι­κό πόλο. Το ότι η Γεννηματά αντέδρασε με αρχηγική ανασφάλεια στην κίνηση που την αμφισβητεί προσωπικά, ενώ μέχρι σήμερα είχε αγέρωχα αψηφήσει την πολιτική κριτική, δεν είναι έκπληξη. Είναι μάλλον η αναμενόμεν­η αντίδραση μιας ηγεσίας που άκουγε περισσότερ­ο το κοινό που στις κομματικές εκδηλώσεις της περιφέρεια­ς παραπονιότ­αν επειδή κάποιο βέβηλο χέρι είχε σβήσει τον πράσινο ήλιο από το φόντο.

Τίποτε από όλα αυτά δεν προκλήθηκε από την pasokifica­tion. Απλώς όλα αυτά την κάνουν να φαίνεται ιστορικώς ανίατη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece