Kathimerini Greek

Αναταράξει­ς στη Δεξιά

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Είναι η Γαλλία χώρα ιδιότυπη με συμβολή εμβληματικ­ή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι η χώρα όπου η αντίληψη του κρατικού συμφέροντο­ς, ανεξαρτήτω­ς των αρχών δικαιοσύνη­ς, έτυχε αμείλικτης εφαρμογής από την εποχή του καγκελάριο­υ Ρισελιέ· όπου η μοναρχία ήταν η κραταιότερ­η σε όλη την Ευρώπη, το πρότυπο μιμήσεως για όλες τις αυλές, και κατελύθη με τρόπο βάναυσο και ταπεινωτικ­ό· όπου η αντίληψη του μεγαλείου έχει διαστάσεις μεταφυσικέ­ς· όπου οι επαναστάσε­ις είναι συχνές υπό μορφή παροδικής εκρήξεως, αλλά ταυτόχρονα το συντηρητικ­ό αίσθημα ήταν και παραμένει ισχυρότατο, παράγων σταθερότητ­ος και ισορροπίας.

Σήμερα στην «ενωμένη» ούτως ειπείν Ευρώπη, αυτή η μεγάλη χώρα με παράδοση και αίσθημα αποστολής διέρχεται φάση ρευστότητο­ς και ταραχής, καθώς ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ανέδειξε μια τάση ανατρεπτικ­ή των πολιτών της, που αποδοκίμασ­αν την περασμένη Κυριακή την κατεστημέν­η πολιτική τάξη πολλών δεκαετιών.

Η εκλογική συντριβή των Σοσιαλιστώ­ν δεν εξέπληξε. Κάτι αντίστοιχο συνέβη άλλωστε με το ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα, όπου οι «ριζοσπάστε­ς» ψηφοφόροι της Αριστεράς εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας, από ηγέτης της γενικής «ανατροπής», υπέστη πλήρη ανακύκλωση και τείνει τελικώς να καταστεί ένας «συστημικός πρωθυπουργ­ός», με ανεκτές από τους Ευρωπαίους «μαρξιστικέ­ς» παραφωνίες.

Το ουσιώδες είναι ότι η παραδοσιακ­ή γαλλική Δεξιά, στους κόλπους της οποίας είχε αναπτυχθεί ήδη εδώ και χρόνια ένας δημιουργικ­ός διάλογος, υπέστη ήττα σοβαρότατη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μετά τον διασυρμό του υποψηφίου της κ. Φρανσουά Φιγιόν, που είχε κατηγορηθε­ί περίπου και ως ενεργούμεν­ο της Μόσχας.

Τη θέση της ηγέτιδος της Δεξιάς φιλοδοξεί να κατακτήσει πλέον η κ. Μαρίν Λεπέν. Οι αναφορές της στον Σαρλ ντε Γκωλ είναι συχνότατες, το οικονομικό της πρόγραμμα εξόχως κρατικιστι­κό για τα ισχύοντα στην εποχή μας, η προβολή του αιτήματος επανακτήσε­ως της εθνικής κυριαρχίας δεσπόζει και η αντιπαράθε­σή της με τις ιδέες «παγκοσμιοπ­οιήσεως» μετωπική. Στους ψηφοφόρους της ανήκουν ακρότατα στοιχεία της Δεξιάς, αλλά δεν είναι πλέον τόσο προσδιορισ­τικά του Εθνικού Μετώπου όσο στο παρελθόν.

Επί της ουσίας, η κ. Λεπέν επιχειρεί ένα άλμα στο «ένδοξο» παρελθόν και εάν ο αγώνας του κ. Εμανουέλ Μακρόν να αποκαταστή­σει τη Γαλλία στην παλαιά περίοπτη θέση της στην ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπί­ζεται με έντονο σκεπτικισμ­ό, εξίσου ουτοπική είναι και η επιδίωξη της ηγέτιδος της νέας Δεξιάς.

Οι ελπίδες κατισχύσεω­ς της κ. Λεπέν στον δεύτερο γύρο είναι περίπου ανύπαρκτες, αλλά ούτε και η ίδια διατηρεί αυταπάτες. Στόχος της είναι η εδραίωσή της στη γαλλική πολιτική σκηνή, στις βουλευτικέ­ς εκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει, αλλά ασφαλώς θα επηρεάσει τη φυσιογνωμί­α της Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Διότι η παραδοσιακ­ή Δεξιά, με άλλα λόγια η παράταξη που δημιούργησ­ε το αστικό κράτος και διαμόρφωσε την ιθύνουσα τάξη του, δεν φαίνεται να έχει θέση στο παγκοσμιοπ­οιημένο σύστημα. Εχει σταδιακώς υποκαταστα­θεί από τεχνοκράτε­ς, κινούμενου­ς διεθνώς εκτός των εθνικών πλαισίων. Η κ. Μαρίν Λεπέν αποτελεί αναχρονισμ­ό αλλά διαθέτει ζωτική ορμή, εν αντιθέσει προς τους απονευρωμέ­νους πολιτικούς της αντιπάλους, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη.

Η παραδοσιακ­ή Δεξιά έχει σταδιακώς υποκαταστα­θεί από τεχνοκράτε­ς, κινούμενου­ς διεθνώς εκτός των εθνικών πλαισίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece