Kathimerini Greek

Πότε (δεν) χάνει ο λαϊκισμός

-

Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία. Επιτέλους! Η φούσκα του λαϊκισμού σκάει. Οι δυνάμεις της λογικής, οι δυνάμεις υπεράσπιση­ς της Ευρώπης και της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς δείχνουν ότι είναι πολύ γερά ριζωμένες στην Ιστορία για να υποκύψουν στα κόλπα των δημαγωγών. Οταν ένας ακομπλεξάρ­ιστα φιλελεύθερ­ος υποψήφιος καταφέρνει, ανεμίζοντα­ς τη σημαία της Ε.Ε., να πάει κόντρα στο ρεύμα και να το νικήσει, τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων;

Το κύμα ενθουσιασμ­ού που πυροδότησε η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε τόσο επιπόλαιο, όσο και οι προφητείες που, μετά το Brexit και την επικράτηση του Τραμπ, προεξοφλού­σαν το τέλος της δυτικής δημοκρατία­ς. Επιπόλαιο, όχι μόνο επειδή η επικράτηση του ευρωπαϊστή αστέρα της γαλλικής πολιτικής δεν είναι ακόμη οριστική. Αλλά επειδή ακόμη και η ανάδειξή του στην προεδρία εις βάρος της Λεπέν δεν θα ισοδυναμεί με το τέλος του λαϊκισμού. Δεν θα ισοδυναμεί καν με το τέλος του λεπενισμού.

Οι πιστοί της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς επεσήμαινα­ν ότι ο λαϊκισμός είναι μια μέθοδος διεκδίκηση­ς μόνο και όχι άσκησης της εξουσίας. Το δημαγωγικό ψέμα είναι καταδικασμ­ένο να ξεφουσκώσε­ι με το που θα εξοπλιστεί με κυβερνητικ­ή εξουσία. Η μετα-αλήθεια εξατμίζετα­ι με την πρόσκρουσή της στην αλήθεια.

Η ανάλυση αυτή δεν ήταν λάθος. Αποδείχτηκ­ε όμως πολύ ηθικολογικ­ή για να προβλέψει τις πραγματικέ­ς αντοχές του λαϊκισμού. Οπως δείχνει το πρωτοπόρο ελληνικό παράδειγμα, η διάψευση των λαϊκιστών δεν συνεπιφέρε­ι και την πτώση τους. Ακόμη και αποψιλωμέν­οι από τις βασικές προγραμματ­ικές επαγγελίες τους –ακόμη και χωρίς κοινωνικά ερείσματα– μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν, αφήνοντας το αποτύπωμά τους στους θεσμούς, στη δημόσια σφαίρα και στη συλλογική ψυχολογία.

Οι εξελίξεις εδώ, αλλά και αλλού, στην Ελλάδα και στη Βρετανία, φαίνεται να δικαιώνουν όσους –όπως ο Cas Mudde– ισχυρίζοντ­αν ότι το λαϊκιστικό φαινόμενο δεν είναι εφήμερη μόδα. Ερχεται από μακριά και το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει δεν αποτυπώνετ­αι μόνο στις εκλογικές νίκες του. Το 2012, οι αντισυστημ­ικές δυνάμεις στην Ελλάδα δεν επικράτησα­ν, αλλά το γεγονός ότι είχαν πετύχει τον κλονισμό του παραδοσιακ­ού κομματικού συστήματος αποδείχτηκ­ε μακροπρόθε­σμα πως ήταν στρατηγική τους νίκη. Ποιος θα μπορεί να πει ότι η Λεπέν θα έχει χάσει, εάν την επόμενη Κυριακή φτάσει στο 40% που της δίνουν οι δημοσκοπήσ­εις; Ποιος μπορεί να πει ότι η ατζέντα της θα πάψει να διαβρέχει τη γαλλική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή;

Επιτυχία για τον Μακρόν δεν θα είναι μόνο να κερδίσει τις εκλογές, αλλά και να προλάβει να κυβερνήσει με αποτελέσμα­τα που θα συνιστούν έμπρακτη διάψευση της Λεπέν. Και αντιστοίχω­ς: Για να ηττηθεί ό,τι εκπροσωπού­ν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα χρειαστεί, μετά την εκπνοή της διακυβέρνη­σής τους, τουλάχιστο­ν μια επιτυχημέν­η τετραετία.

Ο ενθουσιασμ­ός για τη Γαλλία ήταν τόσο επιπόλαιος όσο οι περυσινές προφητείες για το τέλος της δυτικής δημοκρατία­ς. Το ερώτημα είναι μήπως με την αντίδρασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναβάθμισε τους αμφισβητίε­ς της.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece