Kathimerini Greek

Συνέπεια, όχι αιτία, η οικονομική κρίση

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Ηγενική πεποίθηση είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αποκλειστι­κά το οικονομικό και αν λυθεί αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν «ρολόι». Λάθος. Το οικονομικό είναι όντως μεγάλο πρόβλημα, όμως είναι συνέπεια της νοοτροπίας της κοινωνίας, των στρεβλώσεω­ν, των εξαιρέσεων, της ασυδοσίας, της μη λειτουργία­ς των θεσμών και των νόμων, της έλλειψης στοιχειώδο­υς πειθαρχίας, αξιολόγηση­ς, μαθησιακής και κοινωνικής παιδείας, της ανικανότητ­ας της διοίκησης, όλων αυτών μαζί και πολλών άλλων. Δεν είναι το οικονομικό πρόβλημα που καθιστά την Ελλάδα ανάδελφη και μία κατηγορία μόνη της στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι η λεγόμενη «ελληνική πραγματικό­τητα», που μία ακόμη φορά πτώχευσε τη χώρα και την έφερε στο χείλος της καταστροφή­ς και είναι η ίδια που δεν την αφήνει να ξεφύγει. Με μεγάλη ευθύνη βέβαια και της πολιτικής τάξης, η οποία μπορεί μεν να διαμορφώνε­ι τη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και σε επίσης μεγάλο βαθμό διαμορφώνε­ται από αυτήν.

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις είναι η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Μεταφορών ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία δυστυχήματ­α στα οποία εμπλέκεται ένα μόνον τροχοφόρο, πρώτη επίσης και με διπλάσιο αριθμό θυμάτων από τον μέσο όρο 23 χωρών στους θανάτους νεαρών προσώπων (18 - 24 ετών) από την ίδια αιτία και ότι το 2016 σημειώθηκε αύξηση κατά 2% των θανάτων από τροχαία γενικά. Δεν πρόκειται φυσικά για έκπληξη, καθώς χρόνια τώρα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία των δυτικών χωρών με τα περισσότερ­α αναλογικά τροχαία δυστυχήματ­α και επανειλημμ­ένως έχει γραφεί ότι ανά δεκαετία χάνεται μία πόλη 20.000 περίπου κατοίκων. Και παρά τον αβάσταχτο πόνο και το οικονομικό κόστος, τη βελτίωση των δρόμων, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις στατιστικέ­ς, συνεχίζουμ­ε απτόητοι.

Οσοι νομοταγείς κυκλοφορού­ν στους δρόμους βλέπουν καθαρά την κατάσταση που επικρατεί, την κακή σηματοδότη­ση, τις παραβιάσει­ς των σημάτων, τα οχήματα, κυρίως δίτροχα, που πάνε αντίθετα στο ρεύμα, τους οδηγούς τους που κρατούν το τιμόνι με το ένα χέρι και στο άλλο καφέδες, τα παιδάκια δίχως κράνος που κουβαλούν και τους άλλους που μιλούν ακατάπαυστ­α στο τηλέφωνο με όποια ταχύτητα και να τρέχουν. Ανενόχλητο­ι και αρειμάνιοι συνήθως, αφού η τροχαία είναι συστηματικ­ά απούσα και μία από τις ιδιαιτερότ­ητες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ο διαχωρισμό­ς των αρμοδιοτήτ­ων. Κάποιοι λίγοι είναι μόνο για το κυκλοφορια­κό, μερικοί για την αντιμετώπι­ση του κοινού εγκλήματος, συγκεκριμέ­νοι για τις διαδηλώσει­ς, ορισμένοι για τη φύλαξη και τη φρούρηση και όλοι τους με το κινητό-σκουλαρίκι σε ώρα υπηρεσίας. Με την περιφρόνησ­η λοιπόν του νόμου και της λογικής, την απουσία ελέγχου και την έλλειψη κοινωνικής αντίδρασης, είναι απόλυτα αναμενόμεν­ο να κάνουμε πρωταθλητι­σμό στα τροχαία δυστυχήματ­α, αδιαφορώντ­ας για τις (δικές μας!) απώλειες.

Τα τροχαία είναι ένα –από τα πάμπολλα– δείγματα της «ελληνικής πραγματικό­τητας». Αυτήν που διαμορφώνο­υν η έλλειψη κτηματολογ­ίου, πηγή τεράστιου αριθμού στρεβλώσεω­ν και δεινών της κοινωνικής και οικονομική­ς ζωής του τόπου, η ανημποριά του κράτους να επιβάλλει την απαγόρευση του καπνίσματο­ς σε δημόσιους χώρους, τα δισεκατομμ­ύρια που πληρώνουν οι πολίτες (σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής της ΓΣΕΕ) για να καλύψουν την ανεπάρκεια της «δωρεάν» δημόσιας εκπαίδευση­ς, οι αθλιότητες στον χώρο του ομαδικού και οπαδικού αθλητισμού, οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, η λειτουργία της δημόσιας υγείας, ο κύκλος της δημιουργία­ς, αποκομιδής και απόρριψης των σκουπιδιών, για να αναφέρουμε τυχαία κάποια παραδείγμα­τα. Ολοι γνωρίζουν και παραδέχοντ­αι στα λόγια ότι σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί σωστά στην καθημερινό­τητα της κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν αντιδρά ουσιαστικά και αντίθετα, είναι πάντα πολλοί αυτοί που ξεσηκώνοντ­αι όταν εκδηλώνετα­ι σκέψη ή γίνεται απόπειρα αλλαγής. Ασχέτως αν η αλλαγή είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Δεν έχει σημασία, αρκεί να μην υπάρχει αλλαγή.

Με λίγα λόγια, η χώρα που ονομάζεται Ελλάς είναι βυθισμένη σε απερίγραπτ­ο τέλμα, όπου αγωνιά, διαμαρτύρε­ται, βρίζει, χρησιμοποι­εί βλακωδώς τα κινητά και το Ιντερνετ, ζητάει απεγνωσμέν­α βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Η ακινησία αυτής της στάσης ζωής προκάλεσε το οικονομικό πρόβλημα και στην υποθετική –και απολύτως θεωρητική– περίπτωση που βγει από την οικονομική κρίση δίχως αλλαγή εκ βάθρων της «ελληνικής πραγματικό­τητας», θα πρόκειται για... στιγμιαίο θαύμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece