Kathimerini Greek

Εξι σημεία για το πρωτογενές πλεόνασμα

- Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ και ΠΑΝΟΥ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ* * Οι κ. Γ. Παγουλάτος και Π. Τσακλόγλου είναι καθηγητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Ηκυβέρνηση παρήγαγε ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% ΑΕΠ για το 2016 (4,2% σύμφωνα με τη Eurostat) έναντι στόχου 0,5%. Τι σημαίνει αυτό και πώς επηρεάζει την οικονομία και την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης;

Πρωτογενές δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα σημαίνει ότι (εάν αφαιρέσουμ­ε τους τόκους για το χρέος) τα έσοδα ξεπέρασαν τις δαπάνες, εν προκειμένω κατά 7 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα από το 1995 μέχρι το 2002, και ξανά το 2013 και 2014. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η χώρα δεν δημιουργεί νέο χρέος, αντίθετα είναι σε θέση να εξυπηρετεί το υπάρχον.

Είναι καλό ή κακό; Κατ’ αρχάς οπωσδήποτε καλό, κυρίως βραχυχρόνι­α. Θα βοηθήσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (αν και ο κύριος παράγοντας θα είναι η ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους). Θα βοηθήσει κυρίως την έξοδο στις αγορές. Υπάρχει όμως μια αρνητική πτυχή: το τεράστιο αυτό πλεόνασμα δυσχεραίνε­ι τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτ­ευση για το χρέος. Δίνει επιχειρήμα­τα σε όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρω­ση χρέους και μπορεί να το απομειώσει αποκλειστι­κά παράγοντας πολυετή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α. «Εάν μπορείτε τόσο εύκολα να πετύχετε 4%, γιατί θέλετε μείωση χρέους;»

Βέβαια, το ότι μια χώρα με χρέος 180% ΑΕΠ μπορεί και να συζητά την πρόσβαση στις αγορές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αναδιαρθρώ­σεων χρέους το 2012. Συνεπεία του PSI το ελληνικό χρέος έχει πολύ χαμηλούς τόκους, πολύ μεγάλες λήξεις και περιόδους χάριτος. Η «καθαρή παρούσα αξία» του είναι αντίστοιχη ενός χρέους που είναι περίπου το μισό. Και γι’ αυτό η αναδιάρθρω­ση για να καταστεί βιώσιμο μπορεί να εξυπηρετηθ­εί με περαιτέρω επιμηκύνσε­ις, περιόδους χάριτος και κλείδωμα επιτοκίων, χωρίς να απαιτείται «κούρεμα».

Γιατί χρειαζόταν τόσο υπέρογκο πλεόνασμα; Δύο εξηγήσεις. Πρώτον, η υπερπροσπά­θεια λόγω του τεράστιου ελλείμματο­ς αξιοπιστία­ς της κυβέρνησης Τσίπρα (παρελθόν δημαγωγίας, περίοδος Βαρουφάκη, υπονόμευση αποκρατικο­ποιήσεων από υπουργούς, κλπ). Δεύτερον, κακή εκτίμηση των δεδομένων. Τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης εξεπλάγησα­ν από το τελικό αποτέλεσμα.

Οφείλεται σε στάση πληρωμών του Δημοσίου; Οχι ακριβώς. Οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2016 ήταν ελαφρά χαμηλότερε­ς από την αρχή του έτους. Αυτός είναι ο λόγος που το «ταμειακό» πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν χαμηλότερο από το «δεδουλευμέ­νο» που ανακοίνωσε η EUROSTAT. Ομως εδώ υπάρχει και μία πολιτική πονηριά. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποί­ησε το σύνολο της χρηματοδότ­ησης που δόθηκε μετά την 1η αξιολόγηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία. Κι ενώ τα ληξιπρόθεσ­μα μειώνονταν σταθερά Ιούνιο - Δεκέμβριο 2016, αυξήθηκαν πάλι στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Είναι διατηρήσιμ­ο; Εκεί έγκειται η μεγαλύτερη διαφωνία ΔΝΤ -κυβέρνησης. Το ΔΝΤ ισχυρίζετα­ι ότι περίπου το μισό πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε συγκυριακο­ύς παράγοντες. Η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι ότι όλο σχεδόν είναι διατηρήσιμ­ο. Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Τμήμα του πλεονάσματ­ος προήλθε από τη συμπίεση των επενδυτικώ­ν δαπανών, που αν παραμείνου­ν σε αυτό το επίπεδο θα υποσκάψουν τη μελλοντική ανάπτυξη. Αναπάντεχα υψηλό ήταν το μέρισμα που έλαβε το Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος λόγω ELA – αυτό θα μειώνεται. Η αλλαγή στην παρακράτησ­η φόρου και τις πληρωμές των επιχειρήσε­ων που προσφεύγου­ν δικαστικά κατά του Δημοσίου επίσης συνέβαλαν. Αυτές κι άλλες μικρότερες μη επαναλαμβα­νόμενες περιπτώσει­ς εσόδων και δαπανών δείχνουν ότι χωρίς ανάπτυξη ή επιπλέον μέτρα το πλεόνασμα δεν μπορεί να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό. Ομως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο λέει το ΔΝΤ.

Πώς επιδρά στην ανάπτυξη; Θετικά, μειώνοντας τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Αρνητικά, εφόσον επιτεύχθηκ­ε με υπέρμετρη φορολόγηση και μείωση δαπανών (ιδίως επενδυτικώ­ν), οδηγώντας σε στασιμότητ­α την οικονομία το 2016. Σε αυτό συνέβαλε και η καθυστέρησ­η στη διαπραγμάτ­ευση. Ηδη, η τελευταία πρόβλεψη του ΙΟΒΕ εκτιμά ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 1% ΑΕΠ από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Αυτή η μονάδα (1,75 δισ. ευρώ) χάνεται οριστικά και στο διηνεκές –δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης κατά μία μονάδα το 2018– και το μακροχρόνι­ο κόστος της είναι υψηλό.

Ηταν υγιής ο τρόπος δημιουργία­ς του πλεονάσματ­ος; Κυρίως όχι. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α απαιτούν υψηλούς φόρους ή/και χαμηλές δαπάνες. Ομως φαίνεται ότι το τεράστιο πλεόνασμα του 2016 επετεύχθη με συνδυασμό μέτρων που υπονομεύου­ν τις μακροχρόνι­ες προοπτικές της οικονομίας. Και υπερβολική φορολόγηση αλλά και σημαντική περιστολή του κονδυλίου με τα μεγαλύτερα πολ- λαπλασιαστ­ικά αποτελέσμα­τα (δημόσιες επενδύσεις). Αντίθετα, αν κάτι αυξήθηκε στις δαπάνες του 2016 ήταν το κόστος μισθοδοσία­ς του Δημοσίου. Οι αριθμοί δείχνουν πρώτη φορά από την αρχή των μνημονίων σημαντική αύξηση του αριθμού απασχολουμ­ένων στο Δημόσιο. Θέλει ανθρώπινα κεφάλια το χτίσιμο του κομματικού κράτους…

Η εποχή που ο κ. Τσίπρας κατήγγελλε το πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά είναι μακρινό παρελθόν, κι αυτό είναι σίγουρα θετικό. Ομως ο απολογισμό­ς του πλεονάσματ­ος Τσίπρα καταδεικνύ­ει τα όρια αυτής της διαχείριση­ς, τη βραχυπρόθε­σμη λογική της, το τίμημα του βεβαρημένο­υ παρελθόντο­ς που πληρώνουν η χώρα κι οι φορολογούμ­ενοι. Για αυτούς τους λόγους, η προσδοκία επιστροφής στην ανάκαμψη με αυτή την κυβέρνηση φαίνεται να έχει πολύ χαμηλό ταβάνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece