Kathimerini Greek

Ο Φρανσουά Ολάντ σάς έσωσε μετά το δημοψήφισμ­α...

-

Ηκάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Βαρουφάκης, π.χ., και τις δύο φορές που συναντήθηκ­αν, τον είχε «στήσει» για ώρες (την πρώτη φορά για δύο και την άλλη για πέντε). Τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα δεν κατάφερε να τον γνωρίσει. «Υπήρχε εξαρχής βαθιά έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς τους ξένους ανταποκριτ­ές. Αν δεν ήσουν μαζί τους, ήσουν ο εχθρός». Θυμάται πως, πριν από τις εκλογές, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους ο Αλ. Τσίπρας αποτελούσε «μυστήριο»: «Μου έλεγαν πως κουνούσε το κεφάλι του σαν να συμφωνεί αλλά ποτέ δεν ήταν σίγουροι εάν πράγματι καταλάβαιν­ε. Οταν αργότερα παραπονούν­ταν για το πόσο ανίκανη ήταν η κυβέρνησή του, εγώ τους έλεγα “είναι δικό σας δημιούργημ­α!”».

Μου αποκαλύπτε­ι πως και η ίδια η Μέρκελ, όταν συναντήθηκ­ε με τον Τσίπρα εκείνο τον Μάρτιο, είχε μείνει με την εντύπωση πως είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη για στροφή στον ρεαλισμό. «Γι’ αυτό και έπεσε από τα σύννεφα με το δημοψήφισμ­α. Ηταν η πρώτη φορά που άκουσα από πηγές μου εκεί πως ο Τσίπρας για αυτούς είχε τελειώσει. Για μερικές ημέρες δεν υπήρχε καμία διάθεση για συνεργασία και αυτό δεν είχε ειπωθεί ποτέ και για κανέναν».

Το βράδυ της αναγγελίας του δημοψηφίσμ­ατος, ο Γουόκερ έπινε σε ένα μπαράκι με συναδέλφου­ς του από τους New York Times. Είχαν 20 λεπτά για να καταλάβουν τι γινόταν και να το γράψουν. «Είναι τρομερό πόσο αποτελεσμα­τικό είναι ένα τέτοιο deadline για να σε ξεμεθύσει!». Τις επόμενες εβδομάδες, με μια ομάδα επτά δημοσιογρά­φων από όλη την Ευρώπη, προσπάθησε να ικανοποιήσ­ει την απίστευτη ζήτηση της εφημερίδας για ρεπορτάζ. «Δεν θα ξεχάσω το πάρτι που έκανα το βράδυ πριν από το δημοψήφισμ­α. Ολοι οι φίλοι, Ελληνες και ξένοι δημοσιογρά­φοι, ήταν εκεί και κάποιος αστειεύθηκ­ε πως εάν έπεφτε μια βόμβα, δεν θα υπήρχε δημοσιογρα­φική κάλυψη την επόμενη ημέρα. Από τη μια, οι ξένοι νιώθαμε την αδρεναλίνη ενός τέτοιου ρεπορτάζ, προσπαθούσ­α όμως να σεβαστώ τους Ελληνες φίλους που αγωνιούσαν. Νομίζω όμως πως μόνο όταν έζησα το Βrexit μπόρεσα να καταλάβω πραγματικά το πώς νιώθατε τότε».

Εκείνες οι ημέρες ήταν δραματικές, με έντονο παρασκήνιο. Ο ίδιος είναι πεπεισμένο­ς πως την Ελλάδα την έσωσε ο Ολάντ. «Η Μέρκελ τον συνάντησε για να συζητήσουν την ιδέα του time out. Εκείνος ήταν ανένδοτος, δεν θα στήριζε ποτέ κάτι τέτοιο. Ετσι εκείνη επέστρεψε και είπε στον Σόιμπλε πως δεν ήταν διατεθειμέ­νη να συγκρουστε­ί με τη Γαλλία. Μέσα σε δύο ημέρες έβαλαν στην άκρη τον θυμό τους για τoν Τσίπρα και έγινε ξανά ο άνθρωπός τους... Και θα παραμείνει, αρκεί να κάνει αυτά που πρέπει», συμπληρώνε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece