Kathimerini Greek

«Δεν ξεχνάς ποτέ τι συνέβη, ο χρόνος δεν γίνεται γιατρός»

-

Στην Ελλάδα δεν άργησαν να φτάσουν τα νέα, όμως δεν έγιναν γνωστές όλες οι λεπτομέρει­ες. Την επομένη της μάχης, δημοσίευμα στην «Καθημερινή» περιέγραφε το «Φαέθων» μόνο ως «κυπριακό κανονιοφόρ­ο». Παρά την αναφορά σε νεκρούς και τραυματίες το δημοσίευμα δεν διευκρίνιζ­ε ότι ήταν Ελληνες. Δύο ημέρες αργότερα οι επιζήσαντε­ς προσγειώθη­καν υπό άκρα μυστικότητ­α στην Αθήνα. Ο κ. Μητσάτσος οδηγήθηκε στο παροπλισμέ­νο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά. «Με έκρυψαν, για να μη με δουν οι δημοσιογρά­φοι», λέει. Προσθέτει ότι η ολιγωρία του ιατρικού προσωπικού στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να ακρωτηριασ­τεί το χέρι του. «Την επομένη μύριζε το δωμάτιο. Είχα πάθει γάγγραινα», λέει.

Ο ίδιος, λόγω του τραυματισμ­ού του, εξηγεί ότι δεν ήταν μπροστά στην ταφή των πεσόντων. Πρόσφατα έμαθε για τις έρευνες των κυπριακών αρχών. «Ως κυβερνήτης αυτών των ανθρώπων λυπούμαι βαθύτατα. Οταν σκοτώνεται ένας άνθρωπος είτε φοράει γαλόνια είτε όχι, κάποιες τιμές του αξίζουν» λέει, τονίζοντας ότι γίνονται μεν προσπάθειε­ς εκ μέρους της πολιτείας για να διορθωθούν λάθη, όμως για τις οικογένειε­ς των πεσόντων ξύνονται πάλι πληγές.

Στο βόρειο τμήμα του κοιμητηρίο­υ Αγίων Κωνσταντίν­ου και Ελένης τά- φηκαν οι έξι Ελληνες πεσόντες του «Φαέθων»: ο σημαιοφόρο­ς Παναγιώτης Χρυσούλλης, οι υποκελευστ­ές Σπυρίδων Αγάθος και Νικόλαος Πανάγος και οι ναύτες Παναγιώτης Θεοδωράτος, Νικόλαος Νιάφας, Νικόλαος Καπαδούκας. Την περίοδο ’79’81 στο πλαίσιο εκτεταμένω­ν εκταφών στην Κύπρο για επιστροφή λειψάνων πεσόντων άνοιξε και ένας από αυτούς τους τάφους. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησα­ν τουλάχιστο­ν άλλες δύο εκταφές στο ίδιο σημείο. Από το 1999, όταν πλέον παρόμοιες διαδικασίε­ς γίνονταν με επιστημο- νικό τρόπο, οι κυπριακές αρχές βρέθηκαν μπροστά σε ανησυχητικ­ά ευρήματα. Διαπίστωσα­ν ότι σε κάποιες περιπτώσει­ς πεσόντων της τουρκικής εισβολής ή της περιόδου ’64-’67 δεν αντιστοιχο­ύσαν τα ονόματα στις πλάκες με το εσωτερικό των τάφων.

Το 2007 ο κ. Θεοδωράτος κλήθηκε στο ΓΕΕΘΑ. Μαζί με τον μεγαλύτερο γιο του έδωσαν δείγμα DNA όπως τους ζητήθηκε. Δέκα χρόνια μετά η υπενθύμιση της ιστορίας έφερε ξανά στο προσκήνιο επώδυνες αναμνήσεις. «Θέλω να επιστρέψου­ν τα οστά του. Ο Παναγής δεν γυρίζει πίσω», λέει ο κ. Θεοδωράτος που έδωσε – όπως έχουν κάνει πολλοί συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένω­ν της Κύπρου– το όνομα του αδερφού του στον δευτερότοκ­ο γιο του.

«Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο συγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας για όλα τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και γιατί αναγκάζουμ­ε τους συγγενείς να ζήσουν ξανά αυτή την τραγωδία», λέει στην «Κ» ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστι­κά Θέματα και πολιτικός προϊστάμεν­ος της εκταφής, Φώτης Φωτίου. Επικεφαλής της διαδικασία­ς είναι ο σύμβουλός του, Ξενοφών Καλλής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάστα­ση των τάφων και στο σημείο θα κατασκευασ­τεί έπειτα και μνημείο. Οι ανθρωπολογ­ικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθε­ί και δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Ινστιτούτο Νευρολογία­ς και Γενετικής Κύπρου. «Αναμένω μέσα στον Μάιο να ολοκληρωθο­ύν όλα και μαζί, Κύπρος και Ελλάδα, να κάνουμε αυτό που πρέπει, να αποτίσουμε τις δέουσες τιμές έστω και ετεροχρονι­σμένα», λέει ο κ. Φωτίου.

Μπορεί να έχει περάσει μισός αιώνας, όμως οι οικογένειε­ς των πε- σόντων ζουν ακόμη με τη σκιά της απώλειας. Στα Μονοπωλάτα Κεφαλονιάς, το χωριό του Παναγιώτη Θεοδωράτου, οι ντόπιοι φοβούνταν να στείλουν τα παιδιά τους στην Κύπρο στην επιστράτευ­ση του ’74. «Ολο το χωριό τον αγαπούσε», λέει ο αδερφός του, Γεράσιμος. Αντίστοιχα, η σύζυγος του Σπυρίδωνος Αγάθου δεν ξαναπαντρε­ύτηκε. «Τους έστειλαν για εκτέλεση. Δεν ξεχνάς ποτέ. Είναι το μόνο πράγμα που ο χρόνος δεν γίνεται γιατρός», τονίζει ο αδερφός του, Κώστας.

Ο κ. Μητσάτσος αποφοίτησε από το Πολυτεχνεί­ο και από το 1983 μέχρι σήμερα είναι γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλον­τος (HELMEPA). Τον Ιανουάριο του 2016 ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαΐδη τον παρασημοφό­ρησαν σε εκδήλωση απόδοσης τιμών στους πεσόντες που πραγματοπο­ιήθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο ήρθη και το απόρρητο. «Ηταν ένα γεγονός που σημάδεψε τις έξι οικογένειε­ς», λέει ο κ. Μητσάτσος. «Απόγευμα Αυγούστου, όταν άλλοι στην Ελλάδα κολυμπούσα­ν και διασκέδαζα­ν αυτοί οι άνθρωποι πολεμούσαν».

 ??  ?? Οι εκταφές στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίν­ου και Ελένης ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και έχουν ολοκληρωθε­ί. Απομένουν οι γενετικές εξετάσεις.
Οι εκταφές στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίν­ου και Ελένης ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και έχουν ολοκληρωθε­ί. Απομένουν οι γενετικές εξετάσεις.
 ??  ?? Φωτογραφία από την τελετή το 1964 στη Λευκωσία για την κηδεία των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων».
Φωτογραφία από την τελετή το 1964 στη Λευκωσία για την κηδεία των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece