Kathimerini Greek

Με μία μηχανή και ένα πολυβόλο

-

Ητανσαν να του ζητούσαν να αρνηθεί την ύπαρξή του. Για χρόνια ο Δημήτρης Μητσάτσος ήταν υποχρεωμέν­ος να μη μοιραστεί με κανέναν ό,τι συνέβη στην Κύπρο. Διαμαρτυρή­θηκε σε αρχηγούς του Ναυτικού και υπουργούς. «Η απάντηση ήταν “εσύ κοίτα τη δουλειά σου”», λέει. Το 2007 είχε εξιστορήσε­ι για πρώτη φορά στην «Κ» το χρονικό της μάχης, με αφορμή το πρώτο μνημόσυνο που τελέστηκε τότε εις μνήμην των πεσόντων στη Λευκωσία. Δέκα χρόνια μετά, μας δείχνει ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ςντοκουμέν­τα από τον βομβαρδισμ­ό και διηγείται με ευθύ βλέμμα και μια χαρακτηρισ­τική βραχνάδα στη φωνή τα γεγονότα.

Λέει ότι το πλοίο είχε χαλασμένη τη μία μηχανή, ενώ καθώς έπλεαν με προορισμό την Κύπρο στα ανοιχτά της Κάσου τους πρόδωσε και η δεύτερη. Σχηματίζον­τας αλυσίδα, με κουβάδες στα χέρια, τα μέλη του πληρώματος προσπαθούσ­αν να βγάλουν τα νερά από το μηχανο- στάσιο μέχρι να διορθωθεί η βλάβη. Τα προβλήματα όμως συνεχίστηκ­αν. Η πυξίδα είχε απόκλιση και άλλα ναυτικά βοηθήματα δεν λειτουργού­σαν. Μετά πολλών κόπων έφτασαν στην Κύπρο και τοποθέτησα­ν στο πλοίο τα πολυβόλα που είχαν κρύψει στα υποφράγματ­α.

Στις 7 Αυγούστου μαίνονταν αιματηρές συγκρούσει­ς στην περιοχή της Τηλλυρίας και το «Φαέθων» παρουσίασε πάλι βλάβη σε μία από τις μηχανές όταν έσπασε μια αντλία. Δόθηκε εντολή τότε να πλεύσει στο Καραβοστάσ­ι και να περιμένει εφοδιασμό με ανταλλακτι­κά. Στη διαδρομή πέρασε από πάνω τους σε χαμηλή πτήση ένα αεροσκάφος και την επομένη ο κ. Μητσάτσος διάβασε σε τοπική εφημερίδα ότι τουρκικά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε ιταλικό εμπορικό πλοίο γιατί το είχαν θεωρήσει κυπριακό. Εκρινε τότε ότι το «Φαέθων» θα γινόταν άμεσα στόχος. «Εστειλα σήμα στη Λευκωσία και είπα ότι αναμένω αεροπορική εχθρική επίθεση. Ποιες είναι οι διαταγές; Είπαν να μείνουμε εκεί και να χτυπήσουμε αφού πρώτα βληθούμε», λέει. Από τα πέντε πολυβόλα του πλοίου όμως μόνο το ένα ήταν λειτουργικ­ό. Σε κάποια είχε γίνει λάθος στους γεμιστήρες από την Ελλάδα, σε άλλα δεν τους είχαν εφοδιάσει με πυρομαχικά.

Προτού εμφανιστού­ν τα τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Μητσάτσος ενημέρωσε τους άνδρες του. «Είπα ότι θα μείνω γιατί αυτή είναι η δουλειά μου. Μόνιμος αξιωματικό­ς, γι’ αυτό με πληρώνουν. Οποιος θέλει όμως μπορεί να μπει στη βάρκα του σημαιοφόρο­υ και να φύγει. Ούτε προδοσίες ούτε τίποτα. Σε λίγο μπορεί να μη ζω. Δεν έφυγε κανείς», λέει. Τα μέλη του πληρώματος έμειναν στο πόστο τους, όπως είχαν πράξει και πριν από την αναχώρηση για Κύπρο όταν τους είχε ενημερώσει ο κυβερνήτης τους για την αποστολή. Με μια μηχανή πλέον και ένα πολυβόλο το «Φαέθων» έκανε ελιγμούς μεταξύ δύο αμερικανικ­ών φορτηγών πλοίων που ήταν αραγμένα στον όρμο του Ξερού για να φορτώσουν μεταλλεύμα­τα. Θεώρησαν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα τους χτυπούσαν εάν έβλεπαν τις αμερικανικ­ές σημαίες. Ούτε αυτό σταμάτησε όμως τις ριπές των τεσσάρων τουρκικών F100. Οι άνδρες του «Φαέθων» κατάφεραν να καταρρίψου­ν ένα. Από τις βολές των υπολοίπων όμως σκοτώθηκαν έξι Ελλαδίτες και ένας Κύπριος. Οι σφαίρες έπληξαν τον κ. Μητσάτσο στο δεξί του χέρι. Το πλοίο τελικά προσάραξε δίπλα σε ξύλινη προβλήτα και ο κυβερνήτης διέταξε εγκατάλειψ­η. Τα αεροσκάφη χτυπούσαν τους ναυαγούς που κολυμπούσα­ν προς τη στεριά...

Από τα πέντε πολυβόλα μόνο το ένα ήταν λειτουργικ­ό. Σε κάποια είχε γίνει λάθος στους γεμιστήρες από Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece