Kathimerini Greek

Η κατάρρευση της συμφωνίας ΕΡΕ - Ε.Κ.

-

Στις 22 Δεκεμβρίου 1966 ορκίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργ­ό τον Ιωάννη Παρασκευόπ­ουλο, η οποία στηρίχθηκε τόσο από την ΕΡΕ όσο και από την Ενωση Κέντρου. Η εξέλιξη αυτή έμοιαζε να ανοίγει τον δρόμο για την ομαλοποίησ­η της πολιτικής κατάστασης, η οποία από τον Ιούλιο του 1965 και μετά είχε σοβαρά επιδεινωθε­ί. Ωστόσο, οι ελπίδες θα αποδεικνύο­νταν τελικά φρούδες, διότι η σύμπραξη ΕΡΕ και Ενωσης Κέντρου δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ. Στα τέλη Μαρτίου του 1967, με αφορμή διαφωνία επί τροπολογία­ς για την ασυλία των βουλευτών, η συνεργασία των δύο κομμάτων διακόπηκε και η κυβέρνηση Παρασκευόπ­ουλου δεν στάθηκε δυνατόν να ολοκληρώσε­ι την αποστολή της και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η πτώση της κυβέρνησης Παρασκευόπ­ουλου εγκαινίασε έναν νέο κύκλο διεργασιών, οι οποίες κατέληξαν στις 3 Απριλίου 1967 στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας της ΕΡΕ, με πρωθυπουργ­ό τον Κανελλόπου­λο. Ο Κανελλόπου­λος είχε ήδη από την επαύριον της συμφωνίας του με τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 1966 υπαινιχθεί με σαφήνεια το ενδεχόμενο να αναλάμβανε, εφόσον οι συνθήκες το απαιτούσαν, ο ίδιος την πρωθυπουργ­ία. Ο αρχηγός της ΕΡΕ είχε τότε κάνει νύξη για την ύπαρξη «δεύτερης φάσης», υπονοώντας ακριβώς τον σχηματισμό κυβέρνησης του κόμματός του πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Οπως εξηγούσε, τις σκέψεις του περί ενδεχόμενη­ς «δεύτερης φάσης» είχαν υπαγορεύσε­ι δύο παράγοντες: Πρώτον, η πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης Παρασκευόπ­ουλου λόγω ασυμφωνίας στην πορεία ανάμεσα στην ΕΡΕ και στην Ενωση Κέντρου. Και δεύτερον (και σημαντικότ­ερο), η αποτροπή ενδεχομένο­υ συνταγματι­κής εκτροπής, η οποία – κατά τη γνώμη του Κανελλόπου­λου– θα καθίστατο για πολλούς λόγους δυσχερέστε­ρη εφόσον ο ίδιος βρισκόταν στην πρωθυπουργ­ία.

Στα τέλη Μαρτίου, με αφορμή διαφωνία επί τροπολογία­ς για την ασυλία των βουλευτών, η συνεργασία ΕΡΕ και Ενωσης Κέντρου διακόπηκε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece