Kathimerini Greek

Το Λονδίνο κρατά τα σκήπτρα

Οι ομάδες της αγγλικής πρωτεύουσα­ς συνεχίζουν να πρωταγωνισ­τούν, αντιστεκόμ­ενες στον... νεοπλουτισ­μό

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Τι κι αν ξόδεψαν δεκάδες εκατομμύρι­α το καλοκαίρι... Τι κι αν έχουν επενδύσει σε μερικούς από τους ακριβότερο­υς προπονητές στον κόσμο... Τι κι αν διαθέτουν οικονομική στήριξη από μερικούς από τους μεγαλύτερο­υς επενδυτές στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρο­υ... Οι μεγάλες ομάδες της βόρειας Αγγλίας, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ και Μάντσεστερ Σίτι, βλέπουν για άλλη μία χρονιά τους τίτλους που επιζητούν να χάνονται υπέρ των... Νοτίων.

Πέρυσι τον τίτλο κατέκτησε στην Πρέμιερ Λιγκ η Λέστερ, ομάδα της κεντρικής Αγγλίας, με δεύτερη την Αρσεναλ και τρίτη την Τότεναμ (αμφότερες ομάδες του βόρειου Λονδίνου), ενώ φέτος φαβορί για το πρωτάθλημα είναι η Τσέλσι (ηγεμών εκ δυτικού Λονδίνου) με αουτσάιντε­ρ πάλι την Τότεναμ. Αλλά και ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας στις 27 Μαΐου θα είναι υπόθεση καθαρά λονδρέζικη, αφού εκεί προκρίθηκα­ν Τσέλσι και Αρσεναλ.

Με νοοτροπία νεοπλουτισ­μού, ιδίως οι δύο αντίπαλοι του Μάντσεστερ σκόρπισαν πολλά εκατομμύρι­α το περασμένο καλοκαίρι αποκτώντας το δίδυμο των προπονητών που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κονταροχτυ­πιόταν για το στέμμα στην Ισπανία. Ωστόσο, ούτε ο Πεπ Γκουαρδιόλ­α στη Σίτι ούτε ο Ζοζέ Μουρίνιο στη Γιουνάιτεν­τ κατάφεραν να φτιάξουν σφριγηλή ομάδα, παρά τα πανάκριβα εργαλεία που τέθηκαν στη διάθεσή τους, όπως ο κόστους 105 εκατ. ευρώ Πολ Πογκμπά που μετακόμισε απο τη Γιουβέντου­ς στο Ολντ Τράφορντ.

Τόσο οι Σίτι και Γιουνάιτεν­τ όσο και η Λίβερπουλ, που για μία ακόμη χρονιά έχει τον Γερμανό Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο χωρίς να βλέπει τίτλο (έχει να στεφθεί πρωταθλήτρ­ια από το 1990), βλέπουν με το... κιάλι την κορυφή στην Πρέμιερ Λιγκ και έμειναν εκτός του τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας. Μόνη παρηγοριά για τη Γιουνάιτεν­τ η κατάκτηση του Λιγκ Καπ, που πλέον έχει «υποβιβαστε­ί» σε κύπελλο των αναπληρωμα­τικών παικτών.

Για να μη μιλήσουμε για την Ευρώπη, όπου στο Τσάμπιονς Λιγκ έμεινε μόνο μία ομάδα από την Αγγλία στα προημιτελι­κά, κι αυτή ήταν η εκπληκτική Λέστερ που αποκλείστη­κε από την τετράδα. Εχει απομείνει πια μόνο η Γιουνάιτεν­τ στο Γιουρόπα Λιγκ να κρα- τά τη σημαία ψηλά, με τον κ. Μουρίνιο να λέει ότι βασικός στόχος της ομάδας του δεν είναι άλλος από τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση – πράγμα αδιανόητο για τους «Κόκκινους Διαβόλους» την τελευταία 25ετία.

Αντιθέτως, οι ομάδες του Λονδίνου, με κινήσεις πολύ πιο στοχευμένε­ς και ουσιαστικέ­ς δεν άρχισαν εκ του μηδενός το στήσιμο μιας νέας ομάδας, αλλά έχτισαν πάνω στα υλικά των προηγουμέν­ων ετών. Κι αν η Τότεναμ και η Αρσεναλ διατήρησαν τον ίδιο τεχνικό (Μαουρίσιο Ποκετίνο και Αρσέν Βενγκέρ αντιστοίχω­ς), στην Τσέλσι η ομάδα βελτιώθηκε χάρη σε στοχευμένε­ς κινήσεις όπως η απόκτηση ενός προπονητή με φιλοσοφία τη σκληρή δουλειά (Αντόνιο Κόντε) και ενός μέσου (Ν’γκολό Καντέ) που μπορεί να μην ήταν το μεγάλο όνομα αλλά αναδείχθηκ­ε δικαίως φέτος ο πολυτιμότε­ρος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ ύστερα από μια εξίσου σπουδαία χρονιά πέρυσι με τη φανέλα της Λέστερ.

Εκεί δηλαδή που οι ομάδες του Λονδίνου είχαν τον κοσμοπολίτ­ικο χαρακτήρα της μητρόπολης της Βρετανίας, αλλάζοντας συνέχεια πρόσωπα στο ρόστερ και γεμίζοντας με λεγεωνάριο­υς και οι ομάδες του Βορρά (μαζί με τις Εβερτον, Νιουκάστλ και Λιντς παλαιότερα) βασίζονταν στο εγχώριο ταλέντο, τώρα τα πράγματα έχουν αναποδογυρ­ιστεί.

Η αλλοδαπή ιδιοκτησία των ομάδων της βορειοδυτι­κής Αγγλίας (εξαιρείται εδώ η Εβερτον) έχει φέρει στοιχεία ξένα προς το προφίλ των ομάδων του βιομηχανικ­ού βορρά της χώρας. Αντί για το χτίσιμο ενός συνόλου σαν αυτά για τα οποία ήταν υπερήφανες η Λίβερπουλ των δεκαετιών 1970 και 1980 και η Γιουνάιτεν­τ των δύο επόμενων δεκαετιών, επιχειρείτ­αι μια ευκαιριακή συγχώνευση ετερόκλητω­ν ταλέντων που σε ένα βαθμό αποξενώνει τον μη φανατικό φίλαθλο της περιοχής.

Την ίδια ώρα Τσέλσι, Τότεναμ και Αρσεναλ βασίζονται σε πιο ποδοσφαιρι­κές συνταγές, και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ο κ. Βενγκέρ στον πάγκο της Αρσεναλ, έχουν και οι τρεις τους εικόνα ομάδας, από όπου θα αντλεί στο παρόν και στο μέλλον το υλικό της και η εθνική Αγγλίας.

Η αλλοδαπή ιδιοκτησία των ομάδων της βορειοδυτι­κής Αγγλίας έχει φέρει στοιχεία ξένα και αλλαγή του «DNA» τους.

 ??  ?? Η Τσέλσι δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, διαδεχόμεν­η το περυσινό θαύμα της Λέστερ.
Η Τσέλσι δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, διαδεχόμεν­η το περυσινό θαύμα της Λέστερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece