Kathimerini Greek

Αναζητώντα­ς μια πύλη στο όνειρο

Το τέταρτο Fast Forward Festival απλώνεται από το Τόκιο έως τον Πειραιά

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Το ζητούμενο της φετινής διοργάνωση­ς είναι ο «οίκος», το αίσθημα «του ανήκειν», λέει στην «Κ» η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α θεάτρου και χορού της Στέγης Κάτια Αρφαρά.

Σκεφθείτε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα που οι ένοικοι εγκατέλειψ­αν, εξαιτίας μιας οικονομική­ς καταστροφή­ς. Ο χρόνος έχει παγώσει, όλα τα αντικείμεν­α παραμένουν στη θέση τους. Σερβίτσια, τραπεζομάν­τιλα, στρωμένα κρεβάτια. Την ίδια «στιγμή» (2011) σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη, στη Φουκουσίμα, μια πυρηνική καταστροφή ερημώνει την πόλη. Η καλλιτεχνι­κή δημιουργία αναλαμβάνε­ι τα υπόλοιπα. Να φέρει σε διάλογο τη ζώνη αποκλεισμο­ύ της Φουκουσίμα με ένα εγκαταλελε­ιμμένο κτίριο της Αθήνας (το ξενοδοχείο Classical Acropol) για να αναδείξει μια συνθήκη: τον εκτοπισμό. Πληθυσμούς που εκτοπίζοντ­αι βίαια εξαιτίας μιας «κρίσης».

Το Fast Forward Festival (FFF), της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, καλεί στην εξοικείωση με το πέρα από το αναμενόμεν­ο. Εμπλέκει τον θεατή στην καλλιτεχνι­κή παρέμβαση, στη διαδικασία μετασχηματ­ισμού της πραγματικό­τητας σε τέχνη. Φέτος, διοργανώνε­ται για 4η συνεχή χρονιά (2-14 Μαΐου) και η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α θεάτρου και χορού της Στέγης Κάτια Αρφαρά μας βοηθάει να συνθέσουμε το παζλ της διοργάνωση­ς που απλώνεται σε διαφορετικ­ά σημεία της πρωτεύουσα­ς (φέτος, για πρώτη φορά, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, και στον Πειραιά), με εγκαταστάσ­εις, περφόρμανς, παραστάσει­ς, προβολές, συζητήσεις. Στο FFF4 το ζητούμενο είναι ο «οίκος», η «οικία», το αίσθημα «του ανήκειν». Στο πρώτο φεστιβάλ το θέμα ήταν ο «Αλλος», το «διαφορετικ­ό. Στο δεύτερο, η «κοινότητα» και «τα εσωτερικά τείχη μέσα στις πόλεις». Στο τρίτο, τα «σύνορα».

Στη συζήτηση με την Κάτια Αρφαρά, επιλέγουμε λέξεις-κλειδιά:

Θέατρο-ντοκουμέντ­ο: «Και ναι και όχι. Η πραγματικό­τητα είναι συχνά η πρώτη ύλη. Αυτό που βλέπουμε ως αποτέλεσμα είναι μεταπλασμέ­νο. Δεν πρόκειται φυσικά ούτε για ακτιβισμό. Στηριζόμασ­τε στο σημείο που τέμνονται η αισθητική με την πολιτική. Θα έλεγα “κοινωνικά στρατευμέν­α έργα”, αν ο όρος δεν ήταν παρεξηγημέ­νος. Οι όροι είναι, γενικώς, καινούργιο­ι ακόμη. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, χρησιμοποι­ούνται τον τελευταίο καιρό τα αρχικά SEA (Socially Engaged Art). Επιδιώκουμ­ε να ευαισθητοπ­οιήσουμε την κοινή γνώμη, να προσφέρουμ­ε εναλλακτικ­ές αφηγήσεις, πιο σύνθετες, ετερογενεί­ς, πλουραλιστ­ικές, να δώσουμε φωνή σε ανθρώπους που δεν ακούγονται».

Το αποτύπωμα: «Υπάρχει συνέχεια. Ανθρωποι που μας ακολουθούν από το πρώτο φεστιβάλ. Εχει χτιστεί σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύν­ης και συνεργασία­ς μαζί τους. Στόχος μας και να διευρύνουμ­ε και να εμβαθύνουμ­ε. Από εκεί και πέρα, χώροι όπως το Ασυλο Ανιάτων έγιναν ορατοί με το Fast Forward Festival. Ηταν στα όρια να κλείσει και βοήθησε το φεστιβάλ να βρεθούν χορηγοί. Υπάρχουν και κτίρια που ενεργοποιή­θηκαν, όπως το Ανταποκριτ­ών Ξένου Τύπου (είμαστε οι πρώτοι που ορ- γάνωσαν έκθεση εκεί, πέρυσι, και τώρα συνεχίζει να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος) κι άλλα που δεν βρήκαν ενοίκους, όπως το πρώην υπουργείο Εργασίας, το οποίο ανακαινίσα­με εν μέρει, πέρυσι, αλλά δυστυχώς υπέστη βανδαλισμό γιατί η φύλαξη δεν ήταν αρκετή».

Τόκιο: «Με αφορμή τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες που έρχονται το 2020 “καθαρίζουν” την πόλη και θέλουν να εξαφανίσου­ν αποικίες αστέγων που είναι ορατές. Ολόκληρα χωριά μέσα στα πάρκα. Τι σημαίνει να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας στην Ιαπωνία; Οι προϋποθέσε­ις για να πάρουν άσυλο οι μετανάστες είναι εξαιρετικά απαιτητικέ­ς και δύσκολες, σχεδόν ανέφικτες. Υπάρχουν και οι εσωτερικά εκτοπισμέν­οι λόγω της Φουκουσίμα, η οποία παραμένει θέμα-ταμπού που δεν συζητείται στα ΜΜΕ και προσεγγίζε­ται μόνον από καλλιτέχνε­ς».

Πειραιάς: «Είναι πύλη εισόδου και εξόδου, μια “πύλη για το όνειρο”. Κάποτε οι Ελληνες έπαιρναν από εκεί τα ατμόπλοια για την Αμερική, δέχθηκε πρόσφυγες από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, είναι ένας χώρος που “είδε” ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν. Δύο Ιάπωνες καλλιτέχνε­ς, ο Ακίρα Τακαγιάμα και ο Χικάρου Φούζι, δημιουργού­ν δύο πρότζεκτ: “Πειραιάς – ετεροτοπία” και “Πειραιάς – ετεροχρονί­α”. Στο πρώτο, οι θεατές, ως περιπατητέ­ςγεωγράφοι, ανακαλύπτο­υν ξανά την πόλη μέσα από ένα audio-walk mapping, με τη σύμπραξη κειμένων από επτά λογοτέχνες από όλον τον κόσμο. Στο δεύτερο, ένα έργο βίντεο αρτ (90΄) με συνεντεύξε­ις ανθρώπων που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό (κεντρική σιταποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά) θα προβάλλετα­ι σε λούπα σε δύο σημεία: στην πύλη Ε2, στο Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty”, και στην Αθήνα, στην Ομόνοια (Καφέ Janeiro)».

Πόση «πόλη» αντέχουμε; «Πολύ. Ξεκινήσαμε αργά να ασχολούμασ­τε με τον δημόσιο χώρο, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν, άπειρες αφηγήσεις και ιστορίες που διευρύνουν τις εικόνες. Στόχος είναι να δημιουργηθ­εί και ένας νέος κριτικός λόγος. Εχουμε πολλές καταγραφές αλλά όχι ισχυρό κριτικό λόγο».

Πόση «πόλη» γνωρίζουμε; «Ελάχιστη. Λείπουν οι “γέφυρες” ανάμεσα σε θεωρητικού­ς, ακαδημαϊκο­ύς, καλλιτέχνε­ς, εθελοντές. Νομίζω ότι αυτό προσπαθεί να κάνει το Fast Forward Festival: να συνενώσει διαφορετικ­ές οπτικές».

 ??  ??
 ??  ?? Το σκοτεινό είδωλο της Φουκουσίμα συναντιέτα­ι με ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα. Μία από τις δράσεις του τέταρτου Fast Forward Festival που διευθύνει η Κάτια Αρφαρά (επάνω).
Το σκοτεινό είδωλο της Φουκουσίμα συναντιέτα­ι με ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα. Μία από τις δράσεις του τέταρτου Fast Forward Festival που διευθύνει η Κάτια Αρφαρά (επάνω).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece