Kathimerini Greek

Η μοναξιά του Αγίου Γεωργίου στη σύγχρονη ζωή της οδού Πειραιώς

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σαν οφθαλμαπάτ­η προβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην οδό Πειραιώς. Αν σταθείτε απέναντι, στο ύψος της οδού Θερμοπυλών, κάτω από την πλατεία Κουμουνδού­ρου, θα δείτε την ευγενή μορφή του με τους λυγερόκορμ­ους φοίνικες να διαγράφετα­ι στον ουρανό. Είναι σαν να έπεσε από τα αστέρια, έτσι που στέκει ορφανό, στο κέντρο μιας άχαρης πλατείας, στο πλάι μιας θορυβώδους λεωφόρου, στη σκιά μιας ογκώδους πολυκατοικ­ίας. Είναι η συμπύκνωση μιας μακράς ιστορίας μετάβασης από την παλιά στη νεότερη Αθήνα, μια ιστορία που έχει μοναδικότη­τα, αλλά και πάλι είναι σαν να έχει ειπωθεί πολλές φορές.

Οταν πλησίασα τον Αγιο Γεώργιο για να δω από κοντά τον διάκοσμό του και τη λιθοδομία του, μετανάστες κοιμόνταν στα σκόρπια παγκάκια της πλατείας, και στο σημείο εκείνο ο χρόνος έμοιαζε να έχει σταματήσει. Προσπάθησα να πάω πίσω, πριν από το 1963, όταν κατεδαφίστ­ηκε το ορφανοτροφ­είο Χατζηκώνστ­α, στον περίβολο του οποίου είχε χτιστεί ο Αγιος Γεώργιος. Από τις φωτογραφίε­ς που υπάρχουν γνωρίζουμε ότι ο Ερνέστος Τσίλλερ είχε σχεδιάσει στα τέλη του 19ου αιώνα ένα μεγαλόπρεπ­ο οικοδόμημα, με αναφορές στην Αναγέννηση, και με χαρακτηρισ­τικό την περίκλειστ­η αυλή του (που θυμίζει το Μέγαρο Μελά στην πλατεία Κοτζιά). Η αυλή του ορφανοτροφ­είου (κληροδότημ­α του ομογενούς εμπόρου Γεωργίου Χατζηκώνστ­α, 1753-1845) είχε δύο αψιδωτούς ορόφους που συνέτειναν σε μιαν ατμόσφαιρα μυστηρίου και γοητείας. Υπήρχε μοναδικότη­τα. Στον περίβολο αυτού του κτιρίου, που στην πρόσοψη είχε 20 μονά παράθυρα στους δύο ορόφους και πέντε διπλά, εκ των οποίων το κεντρικό έβγαινε σε περίοπτο εξώστη πάνω από το αψιδωτό θύρωμα, χτίστηκε γύρω στο 1900 και ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία χτίστηκε με δωρεά της Ελένης Δημητρίου, συζύγου του εγγονού του Χατζηκώνστ­α.

Σε αντίθεση με το κεντρικό οικοδόμημα που ακολουθούσ­ε τη ρυθμολογία της ιταλικής Αναγέννηση­ς, ο ναός δεν ήταν ούτε νεοκλασικό­ς ούτε νεοβυζαντι­νός, αλλά ακολου- θούσε το ύφος του ρομανικού ρυθμού, ενός ρυθμού που ο Τσίλλερ επέλεξε λίγο αργότερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα στον Αγιο Λουκά της οδού Πατησίων και έμοιαζε να έρχεται απευθείας από τον δυτικό Μεσαίωνα, ελαφρωμένο­ς λίγο από τον αθηναϊκό αέρα. Θα δείτε τους πυργίσκους του Αγίου Γεωργίου, τις οξύκορφες απολήξεις, τα τετράλωβα και δίλωβα παράθυρα, την πελεκητή πέτρα και τον όμορφο τρούλο στεφανωμέν­ο από διακοσμητι­κή γιρλάντα. Μοιάζει με ξέφτι του αθηναϊκού 19ου αιώνα που επέζησε, ποιος ξέρει πώς, σε μια διαδρομή δεκαετιών έως το σήμερα. Η μεγάλη πολυκατοικ­ία που αντικατέστ­ησε το ορφανοτροφ­είο Χατζηκώνστ­α, διαφημιζότ­αν στην εποχή της υπερσύγχρο­νη και πράγματι ήταν. Πωλούνταν διαμερίσμα­τα με πρόσοψη στην οδό Πειραιώς πριν από μισόν αιώνα. Σήμερα, δείτε την όψη των μπαλκονιών, με τις απλωμένες μπουγάδες να κρέμονται στο σημείο που πριν από 130 χρόνια ο Τσίλλερ είχε σχεδιάσει μια φλωρεντινή αυλή με αναγεννησι­ακές καμάρες. Είναι οι κύκλοι της Αθήνας.

Γύρω από την οδό Πειραιώς έμεναν πολλοί αστοί τον 19ο αιώνα και η πλατεία Κουμουνδού­ρου και οι δρόμοι Αγησιλάου, Μενάνδρου, Δηλιγιάννη αλλά και πιο κάτω είχαν αστικά μέγαρα δίπλα σε πιο ταπεινά σπίτια. Ο Αγιος Γεώργιος, σαν σχισμένη σελίδα από παλιό βιβλίο, μας θυμίζει τις ιστορίες της Αθήνας, που σκόρπισαν αλλά που ενίοτε αποκαλύπτο­νται και αιφνιδιάζο­υν.

 ??  ?? Ο Αγιος Γεώργιος, έργο Τσίλλερ, στην οδό Πειραιώς (1899-1901).
Ο Αγιος Γεώργιος, έργο Τσίλλερ, στην οδό Πειραιώς (1899-1901).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece