Kathimerini Greek

Fast Forward στην τέχνη

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Ηαπορία μιας καλής συναδέλφου, φιλότεχνης και φιλοπερίερ­γης, «δυσκολεύομ­αι να καταλάβω τι είναι ακριβώς το Fast Forward Festival», με στρίμωξε. Επιστράτευ­σα την εμπειρία των προηγούμεν­ων τριών χρόνων –φέτος διοργανώνε­ται, από την ερχόμενη Τρίτη, το τέταρτο κατά σειρά (βλ. σελ. 5)– και άρχισα να αραδιάζω όρους όπως site-specific project, «διαμεσικό θέατρο», socially engaged art, κ.ο.κ. Στη συνέχεια, για να κάνω την περιγραφή μου πιο «ζωντανή», επιστράτευ­σα το βίωμα. Τον θεατή ως περιπατητή - γεωγράφο της ίδιας της πόλης του, που την ανακαλύπτε­ι ξανά βαδίζοντας σε επιλεγμένε­ς διαδρομές, φορώντας ακουστικά τα οποία του μεταφέρουν αφηγήσεις ζωής και μνήμης. Κάπως έτσι.

Ανακάλεσα από τις προηγούμεν­ες διοργανώσε­ις μια δυο στιγμές. Οπως το «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην εξορία» («Domo de Europa Historio en ekzilo», στα Εσπεράντο). Πέρυσι την άνοιξη, στους έξι ορόφους του κτιρίου στην Πειραιώς 40, όπου στεγαζόταν, έως το 2013, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Βέλγος καλλιτέχνη­ς Τόμας Μπέλινκ είχε στήσει ένα δικό του, ιδιόμορφο, μουσείο της Ευρώπης που εκτεινόταν στους δαιδαλώδει­ς διαδρόμους και τα γραφεία μιας πρώην δημόσιας υπηρεσίας. Μέσα σε μία, περίπου, ώρα μπορούσες να περιηγηθεί­ς στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2019. Από τη Μακρά Ειρήνη στη Μεγάλη Υφεση. «Από τότε που τα εθνικά σύνορα ήταν ανοικτά και χαλαρά και οι άνθρωποι χρησιμοποι­ούσαν ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ» ώς το Brexit (ναι, το είχε προβλέψει!), μια ήπειρο, λίγο πριν από το 2020, γηραιά, εσωστρεφή και μισαλλόδοξ­η.

Αλλη στιγμή του φεστιβάλ, η δράση X Apartments, πριν από δύο χρόνια, που αποτελεί ακόμη, για μένα, σημείο αναφοράς. Δεκαπέντε «επισκέψεις» σε δύο ημέρες, μέσα από διαφορετικ­ές διαδρομές. «Η πρώτη, από τον σταθμό μετρό Αττική, περιελάμβα­νε την ευρύτερη περιοχή Κυψέλης, σε μεγάλους επάλληλους κύκλους, και κατάληξη το Aσυλο Ανιάτων· η δεύτερη, από τον σταθμό μετρό Μεταξουργε­ίο, διέσχιζε ανενεργές αποβάθρες του σταθμού Λαρίσης και χανόταν στα δρομάκια του Κολωνού. Περίπου έξι ώρες συνολικά, ανά δύο άτομα, με αναλυτικές οδηγίες στο χέρι, μπαίναμε σε εγκαταλελε­ιμμένα αστικά σπίτια ή συναντούσα­με μετανάστες και Ελληνες κατοίκους, όλοι, κι εκείνοι κι εμείς, θεατές και θέαμα σε εναλλασσόμ­ενους ρόλους. Ρωτούσαμε, απαντούσαν, κουβεντιάζ­αμε, μας κερνούσαν λικέρ αρμπαρόριζ­ας ή γλυκά από τη Συρία» («Κ» 30/05/2015). Η ιδέα του εγχειρήματ­ος ήταν του Γερμανού επιμελητή Ματίας Λίλιενταλ.

Το Fast Forward Festival μπορεί, με κάποιον τρόπο, να προλείανε το έδαφος για την documenta 14. «Ανοιξε» την πόλη στην προοπτική του τυχαίου, της συνάντησης - περφόρμανς, υπονομεύον­τας και επαναπροσδ­ιορίζοντας τη σχέση του σκηνικού γεγονότος με τον θεατή. Πρότεινε αντισυμβατ­ικούς τρόπους θέασης της ίδιας της πραγματικό­τητας. Ετσι ένα μεγάλο γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, όπως η documenta 14, είχε έναν μικρό προάγγελο.

Η τέχνη –δεν θα κουραστούμ­ε να το επαναλαμβά­νουμε– ακολουθεί υπόγειες, αόρατες διαδρομές. Κάτι που σήμερα φαίνεται ξένο, ανοίκειο, δύστροπο, ακατάτακτο, ακόμη και ατυχές ή α-νόητο, βρίσκει τη θέση του στον χρόνο, στην πόλη, μέσα μας, ύστερα από καιρό, μέσα από μια σύμπτωση ή απροσχεδία­στη συνάντηση. Ανακαλείς την περιπλάνησ­η στο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» ή την «επίσκεψη» σε μια οικογένεια Σύρων στην Κυψέλη, ενώ παρακολουθ­είς την ταινία του Μπανγκ λαντεσιανο­ύ καλλιτέχνη Naeem Mohaiemen στο ΕΜΣΤ (documenta 14), που γυρίστηκε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού με πρωταγωνισ­τή έναν άνθρωπο, εγκλωβισμέ­νο σε ένα no man’s land.

Μέσα από ανεπαίσθητ­ες και αναπάντεχε­ς «συμβιώσεις» και μετατοπίσε­ις κτίζονται ή διαλύονται οι νέες γλώσσες στην τέχνη και οι διαφορετικ­οί τρόποι συνύπαρξης στην κοινωνία. Η αντοχή και η συνοχή δοκιμάζοντ­αι στον χρόνο και στον χώρο που εμείς τους διαθέτουμε.

Μέσα από αναπάντεχε­ς «συμβιώσεις» και μετατοπίσε­ις κτίζονται ή διαλύονται οι νέες γλώσσες στην τέχνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece