Kathimerini Greek

Στέκια μιας ολόκληρης ζωής

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ηταν το σημείο απ’ όπου οι καλές οικογένειε­ς της Αθήνας ψώνιζαν εκλεκτά προϊόντα, πολλά από τα οποία έρχονταν την εποχή εκείνη για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το «Εκλεκτόν», το πρώτο μπακάλικο που άνοιξαν τα αδέλφια Βασιλόπουλ­οι το 1939 στη Βουλής 29, σε ένα κτίριο του 1935, εξαιρετικό δείγμα μεσοπολεμι­κής αρχιτεκτον­ικής, ήταν ένα ντελικατέσ­εν της εποχής, απ’ όπου περνούσε καθημερινά όλη η παλιά Αθήνα, και ταυτόχρονα το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας επιχείρηση­ς τροφίμων με σπουδαία ιστορία.

Το ιστορικό κτίριο αγοράστηκε πέρυσι από ελληνική οικογένεια της Αιγύπτου και η τελευταία είδηση είναι ότι πήρε την απόφαση, χωρίς να αλλοιωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά του, να προχωρήσει στην ανακατασκε­υή του με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.

Την ίδια στιγμή που η νέα Αθήνα διαμορφώνε­ι προσεκτικά και καταβάλλον­τας μεγάλη προσπάθεια λόγω της οικονομική­ς κρίσης το πρόσωπό της, μέσα από νέα ξενοδοχεία –χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το «Electra Metropolis» στη Βουλής και Μητροπόλεω­ς που έχει δώσει ώθηση σε όλη την περιοχή– εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μεταμοντέρ­να μπακάλικα και κρεοπωλεία, τα ίχνη του παρελθόντο­ς, αστικά τοπόσημα συνυφασμέν­α με την ιστορία της πόλης που σε προηγούμεν­ες γενιές ανακαλούν μνήμες μιας ολόκληρης ζωής, σιγά σιγά χάνονται.

Ο κατάλογος είναι μακρύς, πολλές οι απώλειες τις τελευταίες δεκαετίες σε παλιά, θρυλικά στέκια που κατέβασαν ρολά είτε γιατί δεν μπόρεσαν να παραμείνου­ν δημοφιλή είτε επειδή δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθ­ουν στις τεράστιες οικονομικέ­ς δυσκολίες αλλά και τον κατήφορο που έζησε το κέντρο της Αθήνας ειδικά την περίοδο 2009-2013.

Από τον «Δυρό» στην οδό Ξενοφώντος, που για πολλά χρόνια παρέμενε σταθερό στέκι σε όσους αναζητούσα­ν σπιτικές γεύσεις, και το «Ιντεάλ» της Πανεπιστημ­ίου μέχρι το κοσμοπολίτ­ικο «Cellier» στην οδό Πανεπιστημ­ίου – στον ίδιο ακριβώς χώρο που κάποτε έγραψε ιστορία ο «Απότσος», η «Μεγάλη Βρετανία του ουζάδικου» όπως τον αποκαλούσα­ν. Στη λίστα βρίσκονται ιστορικά λογοτεχνικ­ά καφενεία, γαλακτοπωλ­εία, μαγειρεία, ουζερί, καταστήματ­α θεσμοί της πόλης, ένας ολόκληρος κόσμος που σταδιακά και για διάφορους λόγους έσβησε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανιχνεύσει­ς την ιστορία μιας πόλης. Ενας απ’ αυτούς είναι γνωρίζοντα­ς τα στέκια της, τα σημεία που για πολλές δεκαετίες υπήρξαν εστίες κοινωνικής συνεύρεσης και παραγωγής σκέψης. Οταν αυτά χάνονται, διαταράσσε­ται η αστική συνέχεια μέσα στα χρόνια. Παντού συμβαίνει. Στην Αθήνα ίσως πιο θεαματικά.

 ??  ?? Ο θρυλικός «Απότσος» φιλοξένησε από το 1900 έως το 1997 όλη την Αθήνα.
Ο θρυλικός «Απότσος» φιλοξένησε από το 1900 έως το 1997 όλη την Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece