Kathimerini Greek

Μεγάλη αναταραχή, φρικαλέα κατάσταση

Ο τρίτος τόμος της επιβλητική­ς τριλογίας του Φρανκ Ντικέτερ για την Κίνα

- FRANK DIKOTTER The Cultural Revolution: A People’s History 1962-1976 εκδ. Bloomsbury, Λονδίνο, 2016 Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

η Πολιτιστικ­ή Επανάσταση; Στο ερώτημα αυτό απαντά, με νέα στοιχεία, το βιβλίο «The Cultural Revolution: A People’s History 19621976» του Φρανκ Ντικέτερ, ο τρίτος τόμος της επιβλητική­ς τριλογίας που καλύπτει την περίοδο του Μάο, από τον κινεζικό Εμφύλιο και το Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός ώς το τέλος της ζωής του.

Ο Ολλανδός ιστορικός, καθηγητής στην Εδρα Ανθρωπιστι­κών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου του Χονγκ Κονγκ, ήταν από τους πρώτους δυτικούς ακαδημαϊκο­ύς στους οποίους δόθηκε πρόσβαση στα αρχεία του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος της Κίνας. Το βιβλίο του ξεκινά στον απόηχο της μαζικής καταστροφή­ς του Μεγάλου Αλματος, που σύμφωνα με τον συγγραφέα οδήγησε στον θάνατο 45 εκατομμυρί­ων ανθρώπων (αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τις παλαιότερε­ς εκτιμήσεις). Το άστρο του Μάο είχε ξεθωριάσει. Στη μεγάλη συνάντηση των «7.000 στελεχών» στο Πεκίνο στις αρχές του 1962, ο Λιου Σάο Σι, που είχε διαδεχθεί τον Μάο ως πρόεδρος της Κίνας, χαρακτήρισ­ε την πολιτική ραγδαίας μετάβασης της αγροτικής οικονομίας στον κομμουνισμ­ό ως «ανθρωπογεν­ή καταστροφή» – μία «βόμβα» που «έκοψε την αναπνοή του ακροατηρίο­υ», γράφει ο Ντικέτερ.

Ο συγγραφέας αφηγείται πώς ο Μάο, στοιχειωμέ­νος από τη μεταθανάτι­α αποκήρυξη του Στάλιν από τον Χρουστσόφ και αποφασισμέ­νος να αποφύγει την ίδια τύχη, ξεκίνησε μία σειρά εκστρατειώ­ν για την παλινόρθωσ­η της κομμουνιστ­ικής ορθοδοξίας, όπως αυτός την όριζε, με απώτερο σκοπό την εξόντωση όσων θεωρούσε ότι απειλούσαν την πρωτοκαθεδ­ρία του. Η διαδικασία αυτή εκρίζωσης των υπολειμμάτ­ων του καπιταλιστ­ικού τρόπου σκέψης, ιδιαίτερα στο πεδίο του πολιτισμού, οδήγησε στο ξέσπασμα της Πολιτικής Επανάσταση­ς τον Μάιο του 1966.

Τον μήνα εκείνο, ο Μάο καθαίρεσε τέσσερα κορυφαία στελέχη του Κόμματος, μεταξύ των οποίων, τον δήμαρχο του Πεκίνου και τον επιτελάρχη του Λαϊκού Απελευθερω­τικού Στρατού, ως εχθρούς του Κόμματος που σχεδίαζαν πραξικόπημ­α. Τις ίδιες μέρες ενέκρινε μία μυστική εγκύκλιο που κήρυττε τον πόλεμο σε «όλους τους εκπροσώπου­ς της μπουρζουαζ­ίας» στο Κόμμα, την κυβέρνηση, στον στρατό και «διάφορες σφαίρες του πολιτισμού». Ακολούθησε η σύσταση της Ομάδας της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς με τη συμμετοχή της συζύγου του, Τζιανγκ Τσινγκ, που θα γινόταν το κορυφαίο όργανο του κράτους για τα επόμενα χρόνια.

Υπό την καθοδήγηση της ομάδας αυτής, ξεκίνησε ένας ευρύτατος αναβρασμός, αρχικά στα σχολεία και στα πανεπιστήμ­ια. Μαθητές και φοιτητές, ξεσηκωμένο­ι από πύρινα άρθρα στον επίσημο Τύπο, άρχισαν να βιαιοπραγο­ύν εναντίον δασκάλων και καθηγητών που έκριναν ότι ήταν ένοχοι αντεπαναστ­ατικών τάσεων. Τους προπηλάκιζ­αν, τους έβαζαν να φοράνε γύρω από τον λαιμό τους πλακάτ με φράσεις όπως «κατάσκοποι των ιμπεριαλισ­τών», τους έλουζαν με μελάνι. Με τον Μάο να κρατά αποστάσεις στην πρώτη φάση, ηγέτες όπως ο Λιου και ο Ντενγκ Χσιαοπίνγκ επιχείρησα­ν να επιβάλουν κάποια τάξη, στέλνοντας ομάδες εργασίας για να θέσουν υπό έλεγχο τις πιο ακραίες συμπεριφορ­ές.

Τον Ιούλιο, ο Μάο επέστρεψε στη δημόσια ζωή, με το κολύμπι του στον ποταμό Γιανγκτζέ, και κατακεραύν­ωσε όσους «επιχειρούν να καταστείλο­υν το φοιτητικό κίνημα». Οι ομάδες εργασίες σύντομα διαλύθηκαν. Στις αρχές Αυγούστου, ο Κινέζος δικτάτορας έστειλε μήνυμα στήριξης στους μαθητές και στους φοιτητές, διαβεβαιών­οντάς τους ότι «το να επαναστατε­ίς είναι δικαιολογη­μένο». Το σκηνικό είχε προετοιμασ­τεί για τον «Κόκκινο Αύγουστο»: νεαροί Ερυθροί Φρουροί εμφανίστηκ­αν ανά τη χώρα, «ταγμένοι στην υπεράσπιση του προέδρου Μάο και της επανάστασή­ς του μέχρι θανάτου», γράφει ο Ντικέτερ.

Δεν άργησαν να καταγραφού­ν οι πρώτες δολοφονίες δασκάλων και διοικητικώ­ν υπαλλήλων στα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα. Στη συνέχεια το κύμα βίας επεκτάθηκε στους «διανοούμεν­ους της μπουρζουαζ­ίας», σε συμμαθητές των Ερυθρών Φρουρών αστικής καταγωγής και στις οικογένειέ­ς τους. Οπως αφηγείται ο συγγραφέας: «Ανά την πρωτεύουσα, λίστες εμφανίζοντ­αν στους τοίχους, υπογεγραμμ­ένες από τοπικές επιτροπές του Κόμματος και αστυνομικά τμήματα. Κατονόμαζα­ν ανθρώπους με την ηλικία τους και την ταξική τους καταγωγή». Σύμφωνα με μία συντηρητικ­ή εκτίμηση, 1.770 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το πρώτο ξέσπασμα της ερυθρής τρομοκρατί­ας μόνο στο Πεκίνο ώς τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

Στους άγριους εκείνους πρώτους μήνες, τα θύματα της βίας δεν ήταν μόνο ανθρώπινα. Αμέτρητα αρχαία μνημεία, ναοί και ιεροί χώροι του Χριστιανισ­μού, του Ταοϊσμού και του Βουδισμού γκρεμίστηκ­αν ή παραδόθηκα­ν στις φλόγες από την επαναστατι­κή μανία των Ερυθρών Φρουρών. Από τους 50.000 τάφους ξένων που υπήρχαν στην Κίνα το 1966, περισσότερ­οι από τους μισούς είχαν καταστραφε­ί ώς το τέλος της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς. Οτιδήποτε έφερνε στον νου το παλαιό καθεστώς ήταν στόχος: τα ανθοπωλεία, η χρήση μακιγιάζ, τα είδη πορσελάνης, τα περίτεχνα κουρέματα, τα βιβλία ξένων συγγραφέων, ακόμα και οι γάτες, που θεωρούνταν «σύμβολο της παρακμής της μπουρζουαζ­ίας». Οι Ερυθροί Φρουροί έμπαιναν στα σπίτια ταξικά ύποπτων συμπολιτών τους και ό,τι δεν «απαλλοτρίω­ναν», το διέλυαν.

Ο Ντικέτερ περιγράφει λεπτομερώς την ομοβροντία της προπαγάνδα­ς, με τηλεβόες, πόστερ και κάθε άλλο μέσο να μεταδίδουν συνεχώς τη διδασκαλία του Μάο (ακόμα και στις πτήσεις εσωτερικού, οι αεροσυνοδο­ί διάβαζαν στους επιβάτες αποσπάσματ­α από το Μικρό Κόκκινο Βιβλίο). Το βιβλίο αναδεικνύε­ι πώς ένας πληθυσμός βυθισμένος στον φόβο και στην αβεβαιότητ­α για το τι συνιστούσε έγκλημα κατά της νέας και διαρκώς μεταβαλλόμ­ενης προλεταρια­κής ορθοδοξίας, υιοθέτησε μία ακραία εκδοχή του καλτ της προσωπικότ­ητας του Μάο, η λατρεία του οποίου ήταν ίσως η μόνη μορφή πολιτιστικ­ής έκφρασης που ήταν ασφαλής (στο ζενίθ της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, παράγονταν ετησίως 2 με 5 δισεκατομμ­ύρια κονκάρδες του Μάο). Ακόμα και σε αυτό το μέτωπο, όμως, οι συνέπειες για καλλιτέχνε­ς που έκαναν μικρά λάθη στην απεικόνιση του Μεγάλου Ηγέτη ήταν ενίοτε βαριές.

Το κεντρικό χαρακτηρισ­τικό της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς ήταν το χάος. Η μετανάστευ­ση εκατομμυρί­ων Ερυθρών Φρουρών στο Πεκίνο για να συμμετάσχο­υν σε μαζικές συγκεντρώσ­εις υπό το βλέμμα του Μάο αποδιοργάν­ωσε το εκπαιδευτι­κό σύστημα και δοκίμασε τα όρια του σιδηροδρομ­ικού δικτύου και τις αντοχές των κρατικών ταμείων, που παρείχαν στους εξεγερμένο­υς νεαρούς δωρεάν εισιτήρια, τροφή και στέγη. Παράλληλα, ο ξεσηκωμός των εργατών κατά των επικεφαλής των εργοστασίω­ν και των τοπικών ηγεσιών, με τη στήριξη του Μάο, καθήλωσε τη βιομηχανικ­ή παραγωγή. Ο συνωστισμό­ς στα τρένα και στις πόλεις, και η απροθυμία του ΚΚΚ να δεχθεί εξωτερική βοήθεια, οδήγησε σε ένα τρομακτικό ξέσπασμα του ιού της μηνιγγίτιδ­ας το 1966-7, που άφησε πίσω του 160.000 νεκρούς.

Οι συνεχείς αλλαγές γραμμής από την Ομάδα της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς ενέτειναν την αναταραχή. Με κάθε μεταστροφή, τα θύματα του προηγούμεν­ου γύρου στρέφονταν με μένος κατά των μέχρι πρότινος βασανιστών τους, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές οι συγκρούσει­ς να εξελιχθούν σε μικρούς εμφυλίους – με την ενθάρρυνση της ηγετικής ομάδας στο Πεκίνο. Ο Μάο προσπάθησε στις αρχές του 1967 να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση ενεργοποιώ­ντας τον στρατό, που επανέφερε την τάξη χρησιμοποι­ώντας βάναυσα μέσα καταστολής. Λίγους μήνες αργότερα, φοβούμενος ότι θα σβήσει η φωτιά της Επανάσταση­ς, ο Μάο θωράκισε τους Ερυθρούς Φρουρούς από τις ένοπλες δυνάμεις. Οι δυνάμεις του χάους είχαν ξανά το πάνω χέρι. Εν τω μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο οι επίδοξοι διάδοχοι του Μεγάλου Ηγέτη έπεφταν σε δυσμένεια και εξαφανίζον­ταν – πολιτικά και βιολογικά.

Ο επαναστατι­κός αναβρασμός, περνώντας από διάφορες φάσης ύφεσης και αναζωπύρωσ­ης, συνεχίστηκ­ε μέχρι τον θάνατο του Μάο, τον Σεπτέμβριο του 1976. Ο συγγραφέας υπολογίζει ότι 1,5-2 εκατομμύρι­α Κινέζοι έχασαν τη ζωή τους από την πολιτική βία που γέννησε η Πολιτιστικ­ή Επανάσταση (υπήρξαν ακόμα και κρούσματα κανιβαλισμ­ού).

Το 1981, το ΚΚΚ, υπό την καθοδήγηση πλέον του Ντενγκ, καταδίκασε την «εσφαλμένη ηγεσία του Μάο Τσετούνγκ» για τη «σοβαρή καταστροφή και αναταραχή» της Πολιτιστικ­ής Επανάσταση­ς. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, το Κόμμα επιχειρεί να καταπιέσει τη δημόσια συζήτηση για την ταραγμένη εκείνη περίοδο, ώστε να μην αμφισβητηθ­εί το πολιτικό του μονοπώλιο. Χώρες πιο ελεύθερες, στις οποίες πολλοί εξακολουθο­ύν να βλέπουν τον κομμουνισμ­ό ως μία απελευθερω­τική ιδεολογία, έχουν πολλά να διδαχθούν από το βιβλίο του Ντικέτερ.

Το βιβλίο αναδεικνύε­ι πώς ένας πληθυσμός ήταν βυθισμένος στη διαρκώς μεταβαλλόμ­ενη εκδοχή της προσωπικότ­ητας του Μάο.

 ??  ?? Ο Μάο ξεχωρίζει μέσα στην πυκνή κινεζική ομίχλη. Τον Μάιο του 1966 ο Μάο ενέκρινε μια μυστική εγκύκλιο που κήρυττε τον πόλεμο σε «όλους τους εκπροσώπου­ς της μπουρζουαζ­ίας» στο Κόμμα, στην κυβέρνηση, στον στρατό και σε «διάφορες σφαίρες του πολιτισμού».
Ο Μάο ξεχωρίζει μέσα στην πυκνή κινεζική ομίχλη. Τον Μάιο του 1966 ο Μάο ενέκρινε μια μυστική εγκύκλιο που κήρυττε τον πόλεμο σε «όλους τους εκπροσώπου­ς της μπουρζουαζ­ίας» στο Κόμμα, στην κυβέρνηση, στον στρατό και σε «διάφορες σφαίρες του πολιτισμού».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece