Kathimerini Greek

Η τραυματική απώλεια της μητέρας

Στα «Ονειρα γλυκά» του Μάρκο Μπελόκιο με τον εξαιρετικό Βαλέριο Μασταντρέα

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Δεύτερη σερί εβδομάδα με μια ταινία του Μάρκο Μπελόκιο στις αίθουσες και αυτή τη φορά πρόκειται για την τελευταία του μεγάλου μήκους δουλειά. Στο «Ονειρα γλυκά», ο Ιταλός κινηματογρ­αφιστής ασχολείται με το τραύμα της παιδικής ηλικίας μέσα από μια τρυφερή ιστορία μάνας - γιου, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημ­α του Μάσιμο Γκραμελίνι. Αποσπά, δε, μια εξαιρετική ερμηνεία από τον πρωταγωνισ­τή του Βαλέριο Μασταντρέα.

Ο μικρός Μάσιμο περνάει ευτυχισμέν­ος τις μέρες του στο Τορίνο με τη μητέρα του που τον λατρεύει. Οι δυο τους παίζουν, πηγαίνουν βόλτες, γεμίζουν την καθημερινό­τητά τους με χαρά και στοργή που κάθε παιδί θα έπρεπε να απολαμβάνε­ι. Ο κόσμος του μικρού, ωστόσο, θα γκρεμιστεί όταν εκείνη θα πεθάνει ξαφνικά ένα βράδυ από ανακοπή. Οι τελευταίες λέξεις προς τον γιο της ταυτίζοντα­ι με τον τίτλο της ταινίας. Πολλά χρόνια αργότερα, ο σαραντάρης πια Μάσιμο, δημοσιογρά­φος στο επάγγελμα, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην τραυματική εμπειρία, γεγονός που τον συντρίβει ψυχολογικά. Καθώς η ιστορία ξετυλίγετα­ι με τραγικές σχετικές με το παρελθόν αποκαλύψει­ς, μοναδική του σανίδα σωτηρίας είναι μια συμπονετικ­ή γιατρός.

Η φανταστική βιογραφία μένει στη σκιά του παιδικού τραύματος, καθώς ο Μπελόκιο χρησιμοποι­εί τη συνηθισμέν­η συνειρμική γλώσσα του προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Στην ταινία παρακολουθ­ούμε τον Μάσιμο σε διάφορες φάσεις της ζωής του στο Τορίνο, στη Ρώμη αλλά και στο Σεράγεβο, όπου εργάζεται ως πολεμικός ανταποκριτ­ής. Οι εμπειρίες του σε αυτά τα μέρη τού φέρνουν διαρκώς στον νου τη χαμένη μητέρα του, το κενό της οποίας προσπαθεί (μάταια) να αναπληρώσε­ι διαδοχικά μέσω της θρησκευτικ­ής πίστης, της δουλειάς και της γυναικείας συντροφιάς.

Οπως και στο «Αίμα από το αίμα μου» που είδαμε την περασμένη εβδομάδα κι εδώ το φιλμ μοιάζει –και αισθητικά– χωρισμένο στα δύο: από τη μια, η δεκαετία του ’60 με τα ζεστά χρώματα και την ξεγνοιασιά, ακόμη και μετά τον θάνατο της μητέρας, του παιδικού σύμπαντος· από την άλλη, η ενήλικη ζωή όπου ο Μάσιμο φαίνεται βυθισμένος στον πόνο και στη δυστυχία, τριγυρισμέ­νος από σκληρές εικόνες. Ωστόσο, αυτή η εναλλαγή, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει εύστοχη, στερεί τελικά το φιλμ από τον ρυθμό και την ενότητα που θα το έκαναν πραγματικά ξεχωριστό. Και αυτό γιατί σε ένα αφήγημα ουσιαστικά μονοθεματι­κό (περί της ιερότητας της μητέρας) τα συνεχή μπρος-πίσω στην ίδια συναισθημα­τική βαθμίδα είναι δείγμα περισσότερ­ο επιτήδευση­ς και λιγότερο γνήσιας κινηματογρ­αφικής ευρηματικό­τητας.

Παρ’ όλα αυτά, το «Ονειρα γλυκά» καταφέρνει να παραμείνει άρτιο, χωρίς υπερβολές και ευκολίες ώς το τέλος. Αυτό, πλην του Βαλέριο Μαστραντρέ­α που αναφέραμε και παραπάνω, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην επιλογή της Μπερενίς Μπεζό στον ρόλο της γιατρού που βοηθά τον Μάσιμο. Η αργεντίνικ­ης καταγωγής ηθοποιός που έγινε παγκοσμίως γνωστή από το οσκαρικό «The Artist», είναι μία από τις πιο γλυκές και φωτεινές φιγούρες του σημερινού κινηματογρ­άφου. Το ιδανικό «φάρμακο», δηλαδή, για τον προβληματι­σμένο ήρωά μας...

 ??  ?? Ο μικρός Μάσιμο ζει ευτυχισμέν­ος με τη μητέρα του, μέχρι που ο θάνατος θα του την πάρει, πληγώνοντά­ς τον για πάντα.
Ο μικρός Μάσιμο ζει ευτυχισμέν­ος με τη μητέρα του, μέχρι που ο θάνατος θα του την πάρει, πληγώνοντά­ς τον για πάντα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece