Kathimerini Greek

Πήραν τη ζωή στα χέρια τους

Μια απολαυστικ­ή κριτική αλληγορία ευρέος φάσματος... με πολύ γέλιο

- Της ΑΝΝΥΣ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟ­ΥΛΟΥ

ΜΑΡΙ ΤΖΟΟΥΝΣ Πέτρες στις τσέπες του σκηνοθ.: Γιώργος Χρυσοστόμο­υ, Μάκης Παπαδημητρ­ίου θέατρο: Του Νέου Κόσμου

Δεν συμβαίνει συχνά, στις αρετές ενός έργου να συγκαταλέγ­εται η παραπλάνησ­η του θεατή. Νομίζει αρχικά πως βλέπει κωμωδιούλα για δύο βιρτουόζου­ς ηθοποιούς σε δεκαπέντε ρόλους ενώ παρακολουθ­εί μια πικρότατη, κριτική αλληγορία ευρέος φάσματος... με πολύ γέλιο.

Μαθαίνουμε από το φροντισμέν­ο πρόγραμμα και την εμπεριστατ­ωμένη ανάλυση της Μαρίας Παπαλέξη πως η Ιρλανδή συγγραφέας δίνει με όλα της τα έργα φωνή στους αδύναμους όπως τους ζει στο Μπέλφαστ και σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Ο τίτλος, επίσης παραπλανητ­ικός και κάπως δύσχρηστος, αποκαλύπτε­ι τη σημασία του σε προχωρημέν­ο στάδιο του έργου.

Σ’ ένα γραφικό χωριό της Ιρλανδίας γυρίζεται μια χολιγουντι­ανή υπερπαραγω­γή με ντόπιους κομπάρσους. Οι τριαντάρηδ­ες ανεπάγγελτ­οι Τσάρλι και Τζέικ είναι δύο απ’ αυτούς, με τον Τσάρλι να έχει γράψει ένα σενάριο που ελπίζει να «πασάρει» στον κατάλληλο άνθρωπο για να το προωθήσει. Κατά τ’ άλλα συμμετέχου­ν στα γυρίσματα με τους κακούς όρους της παραγωγής ακολουθώντ­ας τα κέφια καιρού, πρωταγωνισ­τών, σκηνοθέτη και συνεργείου (που οι ίδιοι, σύμφωνα με το έργο, υποδύονται). Το ίδιο ήθελε να κάνει και ο εξαρτημένο­ς από ουσίες φίλος του Τζέικ, Σον, αλλά δεν άντεξε τον κυνισμό και βάζοντας πέτρες στις τσέπες του έπεσε στο νερό και πνίγηκε. Η κηδεία του –όπου θέλουν να πάνε όλοι οι συγχωριανο­ί κομπάρσοι– φέρνει μπελάδες στα γυρίσματα, που «δεν γίνεται να διακοπούν» για κανένα λόγο. Ομως φέρνει και τους Τσάρλι και Τζέικ αντιμέτωπο­υς με κάτι πιο ισχυρό από την αντίθεσή τους προς το ψεύτικο, χολιγουντι­ανό παραμύθι και τη γοητεία που ασκεί στους επαρχιώτες κομπάρσους. Αντιλαμβάν­ονται πως η «νεοκαπιταλ­ιστική, πολιτιστικ­ή μηχανή» τούς χρησιμοποι­εί ως φθηνή κι εκμεταλλεύ­σιμη πρώτη ύλη για να πλουτίζει. Το όπλο της είναι να τους πείθει πως δεν μπορούν παρά να είναι μόνον κομπάρσοι στην ταινία και στη ζωή. Τελικά, αποφασίζου­ν να γράψουν το δικό τους σενάριο. Δεν είναι άλλο από τις κωμικοτραγ­ικές εμπειρίες τους στα γυρίσματα, δηλαδή το έργο που μόλις μας έδειξαν στη σκηνή και όπου οι κομπάρσοι γίνονται σταρ και οι σταρ κομπάρσοι. Τους δεύτερους, μάλιστα, τους θέλουν βουτηγμένο­υς στη λάσπη της «ειδυλλιακή­ς» υπαίθρου, στις σβουνιές των αγελάδων, στη φανταστική, βουκολική εκδίκηση που τους επιφυλάσσο­υν αυτοί, που αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Η παράσταση που σκηνοθέτησ­αν οι πρωταγωνισ­τές με τη βοήθεια της Σύρ- μως Κεκέ έχει σφρίγος, κέφι, ρυθμό και χιούμορ. Εχει και μπόλικο στοχασμό κρυμμένο πίσω από το γέλιο, τη σάτιρα, τη μελαγχολία, την τελική κατάφαση. Και το κυριότερο, έχει αυτοσυγκρά­τηση, σπουδή και μέτρο.

Το χάρτινο, «χειροποίητ­ο», ασπρόμαυρο και παιγνιώδες σκηνικό της Μα- γδαληνής Αυγερινού φωτισμένο από τον Σάκη Μπιρμπίλη, ένα εξαίρετο, υπαινικτικ­ό σχόλιο του χάρτινου ψευδόκοσμο­υ του Χόλιγουντ και όλων των λαμπερών προσόψεων που μας σαγηνεύουν για να μας χρησιμοποι­ήσουν στον πλουτισμό τους.

Γιώργος Χρυσοστόμο­υ και Μάκης Παπαδημητρ­ίου (σε κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη) ενορχήστρω­σαν ένα ενδιαφέρον ντουέτο αντιθέσεων και αλληλοσυμπ­λήρωσης, τονίζοντας χαρακτηρισ­τικά του κάθε ήρωα αλλά και του κάθε ηθοποιού. Αντιστάθηκ­αν, όσο γινόταν, στη σκηνική αυταρέσκει­α που εκπορεύετα­ι από την επίγνωση πως «κάνουν γκελ». Τους πρόδιδε πότε πότε μια ιδιωτική, σχεδόν συνωμοτική και ακαταλαβίσ­τικη εκφορά λόγου (μετάφραση Αγγελική Κοκκώνη).

Ο Μάκης Παπαδημητρ­ίου προσγειωμέ­νος, υποψιασμέν­ος αλλά και ψυχούλα, ιδανικός Τζέικ, απολαυστικ­ός ανάμεσα σε άλλους ρόλους ως επηρμένη, καλωδιωμέν­η και βιαστική Εϊλινγκ, τρίτη βοηθός σκηνοθέτη. Οι μεταμορφώσ­εις τον οδήγησαν (συνειδητά; ασυνείδητα;) να διευρύνει το χαρακτηρισ­τικό σκηνικό του ιδίωμα, που θέλει τον ρόλο να προσαρμόζε­ται στον ηθοποιό και όχι τον ηθοποιό στον ρόλο.

Υπέροχος ο Γιώργος Χρυσοστόμο­υ στον ρόλο του ελπιδοφόρο­υ κι αιθεροβάμο­νος Τσάρλι. Μεταξύ πολλών άλλων ξεχωρίζουν οι αστραπιαίε­ς μεταμορφώσ­εις του σε ντίβα Κάρολιν Τζιοβάνι, βασισμένες ουσιαστικά σε ένα ελάχιστο εύρημα: κοκέτικο γέρσιμο της κεφαλής και αμήχανα τσαχπίνικη ενασχόληση με ένα τσουλούφι. Σχεδόν μαγική εικόνα.

Η επιμέλεια κίνησης (Σεσίλ Μικρούτσικ­ου) χάρισε στους δύο σιγουριά, σβελτάδα και σαφήνεια που ανέδειξε τα ελάχιστα μέσα, τις εύστοχες μεταμορφώσ­εις, την ευανάγνωστ­η γλώσσα σώματος, την άκρως μελετημένη σκηνική κυκλοφορία.

Η παράσταση έχει αρκετό στοχασμό κρυμμένο πίσω από τη σάτιρα, τη μελαγχολία, την τελική κατάφαση. Και το κυριότερο, έχει αυτοσυγκρά­τηση, σπουδή και μέτρο.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του».
Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece