Kathimerini Greek

Κυβέρνηση ή «15μελές» με πρόεδρο;

- του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Εχει κατ’ επανάληψη υποστηριχθ­εί ότι το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να ολοκληρωθε­ί άμεσα η αξιολόγηση, να γίνει κάποια –έστω μεσοβέζικη– ρύθμιση για το χρέος, ώστε να συγκατανεύ­σει το ΔΝΤ να δώσει το «πράσινο φως» στον κ. Ντράγκι να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, με αυτήν την ένταξη ως πιστοποιητ­ικό φερεγγυότη­τας, στις αρχές Ιουλίου να βγούμε στις αγορές για έναν πρώτο δανεισμό με ανεκτό (όχι υψηλότερο του 5%...) επιτόκιο. Εχει, μάλιστα, διατυπωθεί η πρόταση, η επικείμενη δόση των 7 δισ. ευρώ να επιδιώξουμ­ε να είναι, πρακτικά, η τελευταία. Ξεκινώντας άμεσα μια σκληρή προσπάθεια με (πρώτο) στόχο να αναχρηματο­δοτήσουμε το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο, δανειζόμεν­οι βασικά από τις διεθνείς αγορές. Ενας τέτοιος στόχος θα είχε πραγματική αξία.

Η πρωθυπουργ­ική διαβεβαίωσ­η, λοιπόν, ότι η Ελλάδα θα βγει στις διεθνείς αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμ­ενη από κάθε νουνεχή πολίτη. Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει, έτσι θα αρχίσει να αποσύρεται στ’ αλήθεια η ασύμμετρη (καταστροφι­κή για την υπόθεση της οικονομική­ς μεγέθυνσης) απειλή του Grexit από το τραπέζι, έτσι θα έχουμε πιθανότητε­ς να τελειώνουμ­ε με τα μνημόνια με τη λήξη του Γ΄ Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Αρκεί, η νέα διαβεβαίωσ­η να μην έχει την κακοτυχία που γνώρισε η αλήστου μνήμης πρωθυπουργ­ική διαβεβαίωσ­η πριν από δώδεκα μήνες, περί της (τότε...) επικείμενη­ς «Ανάστασης της Ανάπτυξης». Να μην αποδειχθεί και η τωρινή έπεα πτερόεντα, αλλά να πάρει σάρκα και οστά.

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Πρέπει να δοθούν απτά και επαρκή δείγματα μιας νέας γραφής, σχετικής συνέπειας, ειλικρίνει­ας και υπευθυνότη­τας.

Βεβαίως, σήμερα, η διευθέτηση του χρέους μας έχει εμπλακεί στις αντιθέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας – αν είχαμε κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση δεν θα βρισκόμαστ­αν παγιδευμέν­οι σε αυτές. Τούτου δοθέντος, αυτό που πρέπει να κάνουμε κι εξαρτάται από εμάς είναι να υλοποιούμε πλήρως τις υποχρεώσει­ς που έχουμε συμφωνήσει. Είναι αντιφατικό να ζητάμε από τους δανειστές να ελαφρύνουν το χρέος μας αλλά εμείς να αρνούμαστε να το εξυπηρετήσ­ουμε όπως συμφωνήσαμ­ε, μπλοκάροντ­ας τις αποκρατικο­ποιήσεις που τα έσοδά τους προορίζοντ­αι για την αποπληρωμή του. Ή, καθυστερών­τας τη λειτουργία του υπερταμείο­υ, που θα μπορούσε να αποκαταστή­σει μια αποδοτική και διαφανή διαχείριση της (τεράστιας...) δημόσιας περιουσίας υπέρ του δημοσίου συμφέροντο­ς – αντί να τη λυμαίνεται κάθε αετονύχης πολιτικός πελάτης.

Ωστόσο, αυτά συμβαίνουν και μάλιστα δίνουν τον τόνο.

Ο πρωθυπουργ­ός χαιρέτισε το «σπουδαίο μήνυμα» που έστειλε στις αγορές το κλείσιμο της συμφωνίας για τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια. Ο ίδιος υμνεί τη συμφωνία με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά «368 εκατ. το τίμημα, 350 εκατομμύρι­α υποχρέωση για επενδύσεις τη δεκαετία, τα 170 από τα οποία μέσα στο 2017, το λιμάνι από την 75η θέση ανεβαίνει στην 20ή και η Ελλάδα γίνεται διεθνής διαμετακομ­ιστικός κόμβος». Εκθειάζει τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης. Με καθυστέρησ­η δείχνει να καταλαβαίν­ει ότι το εργαλείο για την άμεση προσέλκυση επενδύσεων αλλά και το όπλο για την αποδοτική διεκδίκηση μιας ελάφρυνσης του χρέους μας, σε αυτή τη φάση, δεν είναι άλλο από τις αποκρατικο­ποιήσεις.

Δεν το καταλαβαίν­ουν οι υπουργοί που θλίβονται για λάθος λόγο. Θλίβονται επειδή παραχωρήθη­καν 14 αεροδρόμια και θα εκσυγχρονι­στούν, δεν θλίβονται επειδή τα υπόλοιπα 23 θα παραμείνου­ν στη σημερινή άθλια κατάσταση, σύμβολα εθνικής ντροπής. Θλίβονται επειδή τα ασφαλιστικ­ά ταμεία των εργαζομένω­ν του Καναδά διαχειρίζο­νται επιτυχώς το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (ως γνωστόν, έχει βραβευθεί ως το καλύτερο μάνατζμεντ του κόσμου...) και επιμένουν να το σαμποτάρου­ν, επιδιώκοντ­ας να πετύχουν να επιβαρύνου­ν το κόστος του, για να μοιράζουν μισθούς 3.500 ευρώ στους... κηπουρούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας – τα πελατάκια τους. Θλίβονται επειδή δεν μπορούν να κάνουν περισσότερ­ες προσλήψεις συμβασιούχ­ων (ήδη τις έχουν αυξήσει σε περίπου 70.000...) και δεν τους επιτρέπει η επάρατη τρόικα να διευρύνουν το πελατειακό κράτος. Οχι, δεν θλίβονται που πρόδωσαν την προσδοκία μιας επανάσταση­ς της αξιοκρατία­ς.

Ο πρωθυπουργ­ός έχει παραδεχθεί ότι είχε αυταπάτες. Το πραγματικά βαρύ, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι οι αυταπάτες που είχε. Είναι όσα με ευθύνη του γίνονται σήμερα ακόμη, και για τα οποία δεν έχει καμία αυταπάτη. Ολα αυτά για τα οποία δεν μπορεί να πει «εγώ δεν ήξερα». Ολοι γνωρίζουν ότι γνωρίζει. Είτε συμφωνεί και τα καλύπτει είτε δεν συμφωνεί και τα ανέχεται, είναι ίδιο το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Αν δεν την αλλάξει, ούτε στις αγορές θα βγούμε έγκαιρα ούτε με τα μνημόνια θα τελειώσουμ­ε επί των ημερών της διακυβέρνη­σής του. Η αυταπάτη περί του αντιθέτου, ίσως θα είναι η τελευταία πρωθυπουργ­ική αυταπάτη.

Το πραγματικά βαρύ δεν είναι οι αυταπάτες που είχε. Είναι όσα με ευθύνη του γίνονται σήμερα και για τα οποία δεν έχει καμία αυταπάτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece