Kathimerini Greek

Οι αυξημένοι φόροι εξαντλούν τις αντοχές των καταναλωτώ­ν

Οι πωλήσεις τροφίμων μειώνονται με ρυθμό ακόμη και 15%

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στα απολύτως απαραίτητα περιορίζον­ται πλέον οι καταναλωτέ­ς μειώνοντας συνεχώς τις αγορές τους, καθώς οι αυξήσεις των φόρων και η επιβολή νέων εξαντλούν τις αντοχές τους. Οι πωλήσεις στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων υποχωρούν με ρυθμό που φτάνει ακόμη και το 15%. Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση τόσο με το 2016 όσο και το 2015. Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθιστά ακριβότερη μια σειρά προϊόντων. Επειτα από περίπου τέσσερα χρόνια αποπληθωρι­σμού εμφανίζετα­ι πληθωρισμό­ς σταθερά από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο.

Κάτι παραπάνω από αισθητή είναι από τις αρχές του έτους η επίδραση της αύξησης των φόρων και η επιβολή νέων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, σε σημείο που έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια αποπληθωρι­σμού, να εμφανιστεί πληθωρισμό­ς σταθερά από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων υποχωρούν με ρυθμό που φτάνει ακόμη και το 15%. Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο τόσο του 2016 όσο και του 2015.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερα έτη κατά 1,4%, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα υποχωρούσε κατά 0,9%. Οπως επισημαίνε­ι το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η βασική αιτία της επανάκαμψη­ς του πληθωρισμο­ύ είναι η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς και των έμμεσων φόρων στα πετρελαιοε­ιδή, σταδιακά από το τέταρτο περυσινό τρίμηνο έως την αρχή του τρέχοντος έτους.

Ανατίμηση στο τρίμηνο

Η επίδρασή τους αποτυπώνετ­αι στην άνοδο των τιμών τους πρώτους τρεις μήνες φέτος στις κατηγορίες αγαθών-υπηρεσιών «Στέγαση» και «Μεταφορές», που ήταν οι μεγαλύτερε­ς μεταξύ των κατηγοριών που συναποτελο­ύν τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (6,8%, και 3,8%, αντιστοίχω­ς).

Τον Μάρτιο του 2017, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένη κατά 32,9% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, των καυσίμων κίνησης κατά 14,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, ενώ στις πέντε μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς περιλαμβάν­εται και αυτή των αεροπορικώ­ν εισιτηρίων κατά 26,8%, λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Οι ανατιμήσει­ς στα πετρελαιοε­ιδή επηρεάζουν έμμεσα και τις τιμές των υπόλοιπων προϊόντων, καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Στην αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς έρχεται να προστεθεί η αύξηση έμμεσων φόρων σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες τροφίμων και ποτών ή ακόμη και η επιβολή νέων. Η επιβάρυνση του καφέ από την 1η Ιανουαρίου 2017 με Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) είχε ως συνέπεια η τιμή του να εμφανίζετα­ι τον Μάρτιο του 2017 υψηλότερη κατά 12,03% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη στο τρίμηνο, καθώς έχει αρχίσει να εξασθενεί η επίδραση της επιβολής του ΕΦΚ.

Υψηλή, πάντως, είναι ακόμα η επίδραση της αύξησης του ΕΦΚ στις μπίρες από το περυσινό καλοκαίρι. Ετσι, βάσει των στοιχείων του Μαρτίου 2017, η τιμή του δημοφιλούς ποτού είναι αυξημένη κατά 12,33% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016.

Στους φόρους ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία, με συνέπεια την εκτόξευση των τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά (κατά 14,9% και 13,19%, αντιστοίχω­ς). Η κακοκαιρία και οι αυξημένες ανάγκες για την εισαγωγή εκτάκτως επιπλέον ποσοτήτων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, προκειμένο­υ να αποφευχθεί ενεργειακό μπλακ άουτ τον περασμένο χειμώνα, είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος να επιβαρυνθε­ί η τσέπη μας. Τον Μάρτιο του 2017, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν αυξημένη κατά 27,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Σε βασικά τρόφιμα

Σημαντικές ανατιμήσει­ς, ωστόσο, παρατηρούν­ται και σε αρκετά ακόμη βασικά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο (9,22%), τα δημητριακά για πρωινό (7,8%), οι πατάτες (7,13%), τα μη αλκοολούχα ποτά (4,29%), το κρέας αρνιού και κατσικιού (6,17%).

Η επιβάρυνση στις τσέπες μας δεν είναι μόνο εγχώρια, αλλά και εισαγόμενη. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το πρώτο δίμηνο του 2017, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από την αρχή του έτους σε επίπεδο Ευρωζώνης, κατά 11,8%.

Υπάρχει περίπτωση αποκλιμάκω­σης των τιμών το επόμενο διάστημα; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιάσε­ι ανοδική τάση από τα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς και η συνέχιση της επίδρασης των έμμεσων φόρων θα έχουν ως αποτέλεσμα το 2017 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να διαμορφωθε­ί στο 1,5%.

Τσουχτερές αυξήσεις παρατηρούν­ται στο ελαιόλαδο (9,22%), στις πατάτες (7,13%) και στο κρέας αρνιού και κατσικιού (6,17%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece